Παναθηναϊκός : Το «No Budget Story» του Νταμπίζα

Παναθηναϊκός : Το «No Budget Story» του Νταμπίζα

Ο Νίκος Νταμπίζας κατάφερε με μηδενικό μπάτζετ και χωρίς κάποια πώληση να ολοκληρώσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, σε ένα καλοκαίρι με έντονη αμφισβήτηση και πολλά όνειρα...

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε σήμερα κι επίσημα την απόκτηση του Φάουστο Τιένθα, «κλείνοντας» την τρύπα στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Μετά από πολλές μέρες έντονης κινητικότητας στο πράσινο στρατόπεδο και με ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων και προσπαθειών, ο Νίκος Νταμπίζας φαίνεται πως «τελείωσε» τον μεταγραφικό σχεδιασμό ενόψει της νέας σεζόν.

Ο τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού σε συνεργασία πάντα με τον Γιώργο Δώνη «έστησαν» ένα συγκεκριμένο πλάνο στις αρχές του καλοκαιριού, στα χνάρια της προηγούμενης σεζόν, όπου η ομάδα είχε απαγόρευση μεταγραφών. Ωστόσο, φέτος ο στόχος στο μεταγραφικό κομμάτι ήταν να αποκτηθούν έμπειροι παίκτες με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά και χωρίς πολλά χρήματα.

Το ξεκίνημα ήταν πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, αφού βασίστηκαν σε μηδενικό μπάτζετ και σε «σφιχτή» οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν χαρακτηριστικά οι πρώτες κινήσεις. Στην αρχή Δώνης και Νταμπίζας τα έβαλαν κάτω και θεώρησαν σκόπιμο να μιλήσουν για βήμα παραπάνω φέτος, ενώ η συζήτηση έφτασε ακόμα και σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Κακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός χωρίς μεταγραφές δεν θα ήταν τίποτα άλλο πέρα από μια καλή ομάδα στην ελληνική Super League. Το «No Budget» που είχε δοθεί όμως στον Νίκο Νταμπίζα από τη διοίκηση δεν τον εμπόδισε στο να προχωρήσει στην προσθήκη συνολικά 9 ποδοσφαιριστών. Τελευταίος όπως προείπαμε ήταν ο Φάουστο, ενώ το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παναθηναϊκός απέκτησε όλους αυτούς τους παίκτες χωρίς να δώσει ευρώ σε ομάδα. Οι 8 από τους 9 ήταν από τη «δεξαμενή» των ελεύθερων και ο μόνος που είχε συμβόλαιο ήταν ο Γκαγιάς Ζαχίντ, με τον ΑΠΟΕΛ, με τον Παναθηναϊκό όμως να συμφωνεί μαζί του χωρίς κάποιο έξτρα ποσό.

Κάλυψε όλες τις (αρχικές) ανάγκες του

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Δώνης είχε ζητήσει παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις και με εμπειρία. Ο Νταμπίζας λοιπόν έφερε εις πέρας το πλάνο, καθώς έστω και με καθυστέρηση απέκτησε τόσο τρεις εξτρέμ (Κολοβός, Μπεκ, Μολό), αλλά κυρίως βασικό κεντρικό αμυντικό (Σένκεφελντ) και επιθετικό μέσο (Ζαχίντ).

Μόνο το θέμα του κεντρικού μέσου άργησε χαρακτηριστικά, αλλά λόγω της αναμονής για τον Ρόντγουελ, ο οποίος τελικά απάντησε αρνητικά και ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Φάουστα.

Πέρα από τους παραπάνω όμως ο τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού ολοκλήρωσε κι έξτρα μεταγραφές, όπως του Νούνες για το κέντρο της άμυνας, αλλά και τον Κόναν και Περέα για την επίθεση. Ο Κοναν παρουσίασε καλό πρόσωπο αλλά δόθηκε δανεικός στον Λεβαδειακό για να πάρει παιχνίδια, ενώ οι άλλοι δύο θα είναι εναλλακτικές λύσεις ειδικά από την στιγμή που θα εγκλιματιστούν όλοι οι υπόλοιποι.

Δεν «ξεφορτώθηκε» όσους δεν υπολογίζονται

Ο Γιώργος Δώνης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως δεν υπολογίζει σε συγκεκριμένους παίκτες (Μουνιέ, Οικονομού, Παντελάκης), ο Νταμπίζας προσπάθησε να λύσει τα συμβόλαια τους όμως μάταια. Μελανό σημείο σίγουρα στον σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, αφού με τα χρήματα που λαμβάνουν ειδικά ο Μουνιέ κι ο Οικονόμου οι πράσινοι θα είχαν μπάτζετ τουλάχιστον 400.000 ευρώ μεγαλύτερο.

Πέρα από τους παίκτες που δεν «ξεφορτώθηκε ο Νταμπίζας χρεώνεται δανεισμούς παικτών όπως ο Εμμανουηλίδης, ο Κόναν και ο Σιφναίος, αλλά και λύσεις βαριών συμβολαίων, όπως του Άλτμαν. Γενικά το μπάτζετ κινείται σε λίγο μεγαλύτερα επίπεδα από πέρσι, όμως πιθανότατα να ήταν στα ίδια αν δεν υπήρχαν στο ρόστερ Οικονόμου και Μουνιέ.

Η ανανέωση του Μπουζούκη και το σίριαλ Χατζηγιοβάνη

Ένας από τους λόγους που άργησε να ξεκινήσει τον σχεδιασμό του ο Παναθηναϊκός είναι ο Γιάννης Μπουζούκης και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης. Οι ανανεώσεις των δύο συμβολαίων ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι του καλοκαιριού, με τον Νταμπίζα να τα καταφέρνει με τον πρώτο, αλλά και να «ταλαιπωρείται» ακόμα με τον δεύτερο.

Ο Χατζηγιοβάνης δεν έχει ανανεώσει ακόμα και μένει ελεύθερος το καλοκαίρι κι έχει βάλει πολύ δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Οι συζητήσει των δύο έχουν «παγώσει» ενώ μέσα στο καλοκαίρι αν και υπήρχε ενδιαφέρον οι πράσινοι δεν έλαβαν την πρόταση που περίμεναν για τον νεαρό μεσοεπιθετικό. Δύσκολη η περίπτωση του Χατζηγιοβάνη, με τις δύο πλευρές να μην έχουν επαφές για νέο συμβόλαιο προς το παρόν.

Το resume του καλοκαιριού

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με υψηλές βλέψεις τη σεζόν, αφού ο Δώνης μιλούσε ακόμα και για πρωτάθλημα. Σίγουρα στόχος ήταν και είναι η 6αδα, όμως παρά το γεγονός ότι ο Νταμπίζας απέκτησε παίκτες εκεί που «πονούσε» η ομάδα, δεν φαίνεται να έχει ανέβει επίπεδο το ρόστερ.

Αρκετές μεταγραφές θα χρειαστούν χρόνο, αφού δεν έχουν κάνει καλή προετοιμασία τουλάχιστον 2-3 ποδοσφαιριστές. Ο Έλληνας τεχνικός θα στηριχτεί σε παίκτες όπως ο Ζαχίντ, ο Κολοβός και ο Σένκεφελντ, όμως αντικειμενικά η χρονιά δεν είναι για πρωταθλητισμό.

Οι πράσινοι θα είναι βελτιωμένοι σε σχέση με πέρσι, αλλά θα χρειαστούν χρόνο, ειδικά μετά από ένα καλοκαίρι, όπου «ψώνισαν» ελεύθερους παίκτες. Η εικόνα των δύο πρώτων παιχνιδιών μιλάει από μόνη της με τον Παναθηναϊκό να ψάχνεται και να έχει μόλις έναν βαθμό. Ο Δώνης φέτος θα παρουσιάσει καλύτερη ομάδα, όμως οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και χωρίς μάλιστα να έγινε κάποια σπουδαία μεταγραφή. Βέβαια δεν έχασε και κάποιον παίκτη κομβικό, αλλά με το «No Budget» να υπάρχει και φέτος ο Νταμπίζας δυσκολεύτηκε πολύ σε ακόμα ένα μεταγραφικό παζάρι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ