Smells like AEK spirit

Smells like AEK spirit

Η ΑΕΚ έχει «γυρίσει» τον διακόπτη με την έλευση του Νίκου Κωστένογλου, έχει ξανά αυτοπεποίθηση, κέρδισε και πάλι τον κόσμο της και οδεύει σε ένα ντέρμπι-αποδείξεων με φόντο το πρωτάθλημα...

Δεν έχει περάσει ακόμα ένας μήνας από την ήττα (2-1) της ΑΕΚ με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το κλίμα στην Ένωση ήταν στραβό τότε, λόγω του αποκλεισμού από το Europa League, ενώ το έφαγε κι ο γάιδαρος μετά την εμφάνιση και το αποτέλεσμα με την ακριτική ομάδα.

Ο Μιγκέλ Καρντόσο είχε παρουσιάσει ένα συνονθύλευμα στον αγωνιστικό χώρο, είχε χάσει τον κόσμο, τους παίκτες και ήταν προφανές ότι μετρούσε ώρες. Τελικά αποχώρησε κακήν κακώς από την ΑΕΚ και ο Νίκος Κωστένογλου ανέλαβε να «βγάλει» το φίδι από την τρύπα. Μερικές βδομάδες αργότερα, φτάνοντας στο σήμερα, ο Έλληνας τεχνικός έχει αντιστρέψει το κλίμα. Μάλλον δεν έχει αντιστρέψει απλά το κλίμα, αλλά έχει αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο με την Ένωση να έχει κερδίσει τα πάντα και ουσιαστικά να έχει προλάβει να διορθώσει το λάθος Καρντόσο, μέσα σε περίπου 10-15 μέρες.

Με τον Κωστένογλου στον πάγκο η ΑΕΚ έχει κάνει το 4Χ4 σε πρωτάθλημα (3 παιχνίδια) και Europa League (1 ματς με την Τραμπζονσπόρ), «αγγίζοντας» μάλιστα την πρόκριση στους ομίλους έχοντας χάσει με 3-1 στο ΟΑΚΑ στο πρώτο ματς. Η ΑΕΚ γύρισε το «χαρτί» και από ένα σύνολο ασύνδετο, χωρίς πλάνο, έχει μεταμορφωθεί σε μια ομάδα με πνεύμα νικητή, που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο αλλά και πώς να το κατακτήσει.

To10.gr παρουσιάζει τι έχει αλλάξει στην Ένωση αυτό τον ένα μήνα, τη σκληρή δουλειά που κάνει ο Κωστένογλου αλλά και οι ποδοσφαιριστές καθημερινά, και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον και κυρίως με την υπόθεση-τίτλος, όπου κακά τα ψέματα η ΑΕΚ είναι και πάλι στο παιχνίδι.

1. Η αλλαγή συστήματος «θωράκισε» τα μετόπισθεν

Ο Κωστένογλου βλέποντας τι συνέβαινε στην ΑΕΚ επί Καρντόσο και με δεδομένες τις αδυναμίες της ομάδας ουσιαστικά προσπάθησε να »κρύψει» τα όποια προβλήματα. Εφόσον δεν υπήρχε μεταγραφική ενίσχυση, ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος. Αποφάσισε να παίξει με 3 στόπερ και 2 μπακ-χαφ σε ένα 3-5-2 με τον Λιβάγια σε ελεύθερο ρόλο.

Αυτόματα με τον τρόπο αυτό έλυσε το πρόβλημα που είχε στα μετόπισθεν, καθώς «θωράκισε» την εστία και με εξαίρεση το ματς με τον Αστέρα (2-3) δεν δέχτηκε γκολ και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα σε 4 ματς (Τραμπζνσπόρ 0-2, Λαμία 2-0, Παναιτωλικός 0-1).

2. Ο παράγοντας Μάρκο Λιβάγια

Ο Μάρκο Λιβάγια επί Καρντόσο ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Μια δεν υπολογιζόταν, μια ξεκινούσε βασικός και την άλλη δεν είχε καμία επαφή με τον προπονητή. Από τη στιγμή που έφυγε ο Πορτογάλος όμως είναι ένας άλλος ποδοσφαιριστής.

Με ερέθισμα την… ελευθερία κινήσεων που του έδωσε ο Κωστένογλου βγήκε μπροστά σε όλα τα ματς που ακολούθησαν και αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία τον απόλυτο ηγέτη της ομάδας. Έδωσε τρεις βαθμούς στα ματς με Αστέρα και Παναιτωλικό και γενικότερα επιθετικά είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς της Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κωστένογλου εκτιμά πως η ιδανική θέση για τον Λιβάγια είναι πίσω από τον σέντερ φορ. Θέση που τον χρησιμοποίησε κατά βάση στα παιχνίδια που προηγήθηκαν. Και τελικά πράγματι δικαιώθηκε ο Έλληνας τεχνικός αφού εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ικανότητα του Κροάτη.

3. Η εμπιστοσύνη στους Έλληνες

Από την πρώτη στιγμή που ο Κωστένογλου κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ, δούλεψε με τους δικούς του όρους. Πρώτο του μέλημα ήταν να κερδίσει τους παίκτες του, αλλά και να τους ανεβάσει την πεσμένη ψυχολογία από το τραγικό καλοκαίρι που βίωσαν. Ξεκαθάρισε λοιπόν και με λόγια αλλά και με πράξεις ότι υπολογίζονται όλοι, ενώ το πλέον αξιοσημείωτο ήταν ότι εμπιστεύτηκε τους Έλληνες. Και μάλιστα αυτούς που δεν υπολογίζονταν ιδιαίτερα.

Μπακάκης, Γαλανόπουλος, Αλμπάνης, Γιακουμάκης είναι μερικοί από αυτούς που πήραν ευκαιρίες και όχι μόνο υπολογίζονται, δείχνουν και πολύ καλό πρόσωπο. Ο Κωστένογλου κέρδισε τους παίκτες, οι Έλληνες παίζουν με περίσσιο πάθος και όρεξη για να αποδείξουν στον Έλληνα τεχνικό ότι έχει δίκιο που τους επιλέγει και η ΑΕΚ είναι ξανά στην επιφάνεια. Χωρίς καν να κάνει μεταγραφή.

4. Κάλυψε σύντομα το χαμένο έδαφος

Τα παραπάνω βήματα λοιπόν από τον Κωστένογλου και τους παίκτες, αλλά και το γεγονός ότι η ομάδα στη διακοπή για τις εθνικές ομάδες δούλεψε πολύ στη φυσική της κατάσταση, καθώς ήταν πολύ πίσω είχαν επιτεύγματα σε ελάχιστο χρόνο.

Το κύριο όμως επίτευγμα μέχρι στιγμής είναι ότι η ΑΕΚ κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος από την κορυφή, όπου μετά την πρώτη αγωνιστική έμοιαζε με χάος. Πλέον είναι στο -1 από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και την επόμενη Κυριακή παίζει στο ΟΑΚΑ για να κατεβάσει από την κορυφή τον Δικέφαλο του βορρά.

5. Κέρδισε και πάλι τον κόσμο

Η ΑΕΚ είχε αξιόλογη πορεία για έναν μήνα και έδειξε τρομερά ψυχικά αποθέματα αντιστρέφοντας πλήρως το κλίμα. Οι συνεχόμενες νίκες έφεραν ικανοποίηση στον κόσμο που στο ξεκίνημα ήταν απόλυτα λογικά ξενερωμένος με την ομάδα του Καρντόσο, ενώ αρκετοί οπαδοί ακολούθησαν την ομάδα, δίνοντας δυναμικό παρών στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Αστέρα και Παναιτωλικό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο ντέρμπι που έρχεται με τον ΠΑΟΚ για την 5η αγωνιστική η ζήτηση είναι τεράστια. Ήδη φέρονται να φεύγουν 10.000 εισιτήρια για το συγκεκριμένο ματς, ενώ στην Ένωση περιμένουν περισσότερες από 50.000 την Κυριακή.

Και τώρα ΠΑΟΚ και στο βάθος πρωτάθλημα

Το πρώτο δύσκολο έργο για τον Κωστένογλου ήρθε εις πέρας, αφού ένωσε την ομάδα, δούλεψε πολύ και χωρίς πολλά λόγια και έφερε την ΑΕΚ ξανά στα ψηλά πατώματα. Πλέον, ο Έλληνας τεχνικός και οι παίκτες του την ερχόμενη Κυριακή έχουν ένα ντέρμπι – αποδείξεων κόντρα στους νταμπλούχους. Έχουν να αποδείξουν καταρχάς ότι η Ένωση θα είναι μια από τις διεκδικήτριες του τίτλου τη φετινή σεζόν παρά τα όποια προβλήματα.

Ειδικότερα, όμως έχουν να αποδείξουν ότι είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ και κυρίως έχουν το τεράστιο κίνητρο να είναι η ομάδα που θα «σπάσει» το αήττητο 39 αγώνων του Δικεφάλου του βορρά. Κλείνοντας, πέρα από τα παραπάνω η ΑΕΚ έχει και έναν σκοπό. Να βρεθεί και πάλι στην κορυφή και για να συμβεί αυτό θέλει τη νίκη, αφού όχι μόνο θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά θα έχει βάλει ήδη από κάτω έναν από τους 2 διεκδικητές του πρωταθλήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ