Κίκο Ραμίρεθ: Ένας… μάγος που άλλαξε τη φιλοσοφία της Ξάνθης

Κίκο Ραμίρεθ: Ένας… μάγος που άλλαξε τη φιλοσοφία της Ξάνθης

Ο Κίκο Ραμίρεθ έφτασε στην Ξάνθη χωρίς το βιογραφικό του να ενθουσιάζει. Τον αποκάλεσαν μαθητευόμενο μάγο... Κρατήστε μονάχα το δεύτερο.

Ο πρώτος που τον είχε «ανακαλύψει» ήταν ο Απόλλων Σμύρνης. Αύγουστο του 2018, ο Γιάννης Κόντης τον είχε φέρει στην Ελλάδα για συζητήσεις με τους ανθρώπους της ομάδας. Ο Κίκο Ραμίρεθ μίλησε μαζί τους, ο σύλλογος έδειξε μεγάλη διάθεση να του δώσει τα ηνία της ομάδας, αλλά ο Ισπανός αποχώρησε… τρέχοντας. Ο λόγος; Τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας, αλλά και το ρόστερ που είχε ήδη διαμορφωθεί και δεν άρεσε στον Ραμίρεθ.

Μερικούς μήνες αργότερα, η Ξάνθη στην αναζήτησή της για τον προπονητή που θα της έδινε το κάτι παραπάνω που αναζητούσε, είχε το όνομά του ψηλά στη λίστα της. Το αυξημένο μπάτζετ και ο στόχος της Ευρώπης «απαιτούσαν» έναν προπονητή με ιδέες, με γνώση του ποδοσφαίρου, με κίνητρο και φιλοδοξία να φτάσει ψηλά.

Ο Κίκο Ραμίρεθ από βιογραφικό δεν… τρέλαινε. Δεν είχε να επιδείξει κάποια σπουδαία επιτυχία, είχε δουλέψει στη χώρα του μονάχα σε ομάδες της Segunda Division και είχε βρεθεί μία ακόμα φορά εκτός Ισπανίας, όταν είχε αναλάβει την πολωνική Βίσλα Κρακοβίας το 2017. Πόμπλα, Ταραγόνα, Χοσπιταλέτ, Καστεγιόν, Σαμπαντέλ είναι οι ομάδες της Ισπανίας στις οποίες δούλεψε σαν πρώτος προπονητής ο Ραμίρεθ, χωρίς να καταφέρει να ανεβάσει κάποια στη μεγάλη κατηγορία.

Ο ίδιος είχε παραδεχτεί πως πάντα έφτανε στην πηγή, αλλά δεν έπινε νερό, ωστόσο θεωρεί πως οι λεπτομέρειες δεν του επέτρεψαν να γευτεί το νέκταρ μιας μεγάλης επιτυχίας.

«Πάντα αναλαμβάνω ομάδες με προβλήματα. Πάντα τις βελτιώνω και παίρνω αποφάσεις. Μπορεί να μην έχω πετύχει τους στόχους μου, όμως για αυτό παλεύω και πιστεύω θα τα καταφέρω. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πολύ μπερδεμένα τα πράγματα. Με την Χοσπιταλέτ τερματίσαμε στη δεύτερη θέση όμως δεν ανεβήκαμε κατηγορία. Στην Καστιγιόν δεν τα καταφέραμε για ένα πέναλτι. Με την Πόμπλα στη διετία που έμεινα στην ομάδα φτάσαμε στα πλέι-οφ».

Η πρόκληση του εξωτερικού και τα ενωμένα αποδυτήρια

Ο Ραμίρεθ δεν είχε κρύψει την έκπληξη του, από τον τρόπο που βρέθηκε στην Πολωνία κάνοντας ουσιαστικά τα πρώτα βήματα του μακριά από την Ιβηρική.

«Ήταν μια έκπληξη για μένα γιατί για πρώτη φορά εργάστηκα στο εξωτερικό. Ήμουν σκαουτ της Ράγιο Βαγεκάνο και ταξίδευα πολύ σε Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία. Τότε άρχισα να σκέφτομαι την πιθανότητα να δουλέψω σε ομάδα του εξωτερικού. Μια μέρα δέχθηκα τηλεφώνημα από τον αθλητικό διευθυντή της Βίσλα Κρακοβίας, ο οποίος ήθελε να μιλήσουμε επειδή είχε ακούσει πολύ καλά λόγια για μένα. Μου ζήτησε να συναντηθούμε και να με γνωρίσει προσωπικά. Έτσι ταξίδεψα στην Κρακοβία πριν τα Χριστούγεννα του 2016 και παρακολούθησα το τελευταίο ματς του Α΄ Γύρου. Στη συνέχεια ανέλαβα τον σύλλογο».

Η φιλοσοφία του ήταν πάντα να έχει τα αποδυτήρια ενωμένα σαν μια οικογένεια. Να είναι σημαντικός κυρίως για το πόσο δεμένα είναι τα πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και αυτό θα οδηγήσει και μια ομάδα στο να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο.

«Ο στόχος μου είναι να είναι ενωμένα τα αποδυτήρια, μεταξύ των βασικών και τον αναπληρωματικών. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται πως είναι βασικός ή αναπληρωματικός. Θέλω άπαντες να δίνουν τα πάντα για την ομάδα. Στόχος μου είναι να υπερασπιζόμαστε αυτή την ιδέα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος του προπονητή. Είμαι φιλόδοξος».

μί

Η σχέση του με την οικογένεια Γκουαρντιόλα

Τι σχέση έχει ο Κίκο Ραμίρεθ με τον σπουδαίο Πεπ Γκουαρντιόλα; Τον… αδερφό του προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πέρε Γκουαρντιόλα είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τον 48χρονο τεχνικό, εκείνος που τον συνοδεύει σε κάθε του συζήτηση, εκείνος που είναι δίπλα του σε όλα.

Αυτός με τον οποίο συμφωνούν πως «τα χρήματα δεν είναι το παν». Αλλωστε ο ίδιος ο Ραμίρεθ έχει δηλώσει ότι ««ο οικονομικό δεν είναι πρόβλημα. Πιστεύω μπορεί να λυθεί βελτιώνοντας μια ομάδα. Είμαι προπονητής που προσαρμόζομαι με βάση το υλικό που καλούμαι να διαχειριστώ. Δεν πιστεύω στις δραστικές αλλαγές, ούτε πηγαίνω κάπου για να πουλήσω ένα συγκεκριμένο μοντέλο παιχνιδιού. Προσπαθώ να φτιάξω το δικό μου στυλ με βάση την ομάδα που έχω».

Στην Ξάνθη έχει ένα υλικό που του επιτρέπει να παίζει με το στυλ που του αρέσει. Γρήγορο ποδόσφαιρο, με παίκτες που μπορούν στην αντεπίθεση να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και με ισορροπία ανάμεσα στις γραμμές. Αυτό το στυλ την έχει φέρει μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον μεγάλο στόχο της εξάδας.

Όσοι μιλούσαν για… μαθητευόμενο μάγο όταν η Ξάνθη ανακοίνωσε τον Κίκο Ραμίρεθ, έπεσαν μέσα κατά το ήμισυ. Μαθητευόμενος όχι. «Μάγος» ναι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ