Ολυμπιακός: Ο κανόνας των τρίτων και ένα σιωπηλό «ρεκόρ»

Ολυμπιακός: Ο κανόνας των τρίτων και ένα σιωπηλό «ρεκόρ»

Η φωτογραφία της στιγμής λέει μια άλλη ιστορία. O Ολυμπιακός του Μαρτίνς. Και ένα ρεκόρ από εκείνα που δεν πιάνουν ούτε τα… ραντάρ

Δύο οριζόντιες γραμμές και δύο κάθετες που χωρίζουν το «κάδρο» σε τρία ίσα μέρη. Ο «κανόνας των τρίτων»: Κάτι σαν τα πρώτα γράμματα στην αλφαβήτα της «φωτογραφίας». Και μιας και στην πραγματικότητα κάθε κλικ δεν είναι παρά μια απόπειρα αποτύπωσης της «στιγμής»;

Η εθνική διακοπή προσφέρεται για την δημιουργία ολόκληρου άλμπουμ.

Για την Ιστορία: Ο Ολυμπιακός είχε έναν προπονητή αληθινό λάτρη της φωτογραφίας που Σαββατοκύριακα σαν αυτό –δίχως δράση- έβαζε στο σάκο του τη μηχανή και ταξίδευε ανά την Ελλάδα αναζητώντας το… τέλειο πλάνο. Πιθανότατα ήταν ο καλύτερος που συναντήθηκε εδώ και δεκαετίες με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο σπουδαίος Ερνέστο Βαλβέρδε. Έκανε μάλιστα και μια ολόκληρη έκθεση κάποτε.

Ο νυν τεχνικός, Πέδρο Μαρτίνς; Δεν έχει τέτοια ενδιαφέροντα, το δικό του χόμπι είναι το τένις. Με έναν τρόπο όμως οι «φωτογραφίες» του πάνε πλέον κόντρα και εκείνες του Ερνέστο, αλλά και των άλλων προκατόχων του.

Από Οκτώβρη σε Οκτώβρη

Για παράδειγμα στο Βελιγράδι, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ισοφάρισε τον «Τσινγκούρι» στα ευρωπαϊκά ματς (20) που τον βρήκαν στον ερυθρόλευκο πάγκο και μέσα σε αυτόν τον κύκλο Τσάμπιονς Λιγκ θα ξεπεράσει και τον Τάκη Λεμονή (22) που είναι στη δεύτερη θέση πίσω από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς (36). Έχει ήδη και το ίδιο ποσοστό νικών στην Ευρώπη σαν τεχνικός του Ολυμπιακού (55% με 11 στα 20) με τον νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα. Και αν ο Ολυμπιακός δεν ηττηθεί στην επιστροφή του στο πρωτάθλημα με τον ΟΦΗ (19/10) στο Καραϊσκάκη θα έχει καταφέρει και κάτι που συνέβη μόνο με τον Μάρκο Σίλβα. Σε τριάντα ματς της Σούπερ Λιγκ μόνο μια ήττα. Ναι, υπάρχει ένα τέτοιο «ρεκόρ» που τρέχει.  Δεν συμβαίνει όμως από την αρχή μιας σεζόν ως το τέλος της όπως το έκανε ο νυν προπονητής της Έβερτον κατακτώντας με άνεση τον τίτλο της σεζόν 2015-16. Συμβαίνει από Οκτώβρη σε Οκτώβρη. Και από ένα ματς απέναντι στον ΟΦΗ, ως ένα άλλο με τον ίδιο αντίπαλο.

…και από ΟΦΗ σε ΟΦΗ

Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν πέρσι στο «Γεντί Κουλέ» από τους Κρητικούς με 1-0. Ήταν 21 Οκτώβρη και αυτό το απρόσμενο αποτέλεσμα τους άφησε πίσω στην μάχη της κορυφής. Ήταν τέτοια η εικόνα, που ο Πορτογάλος κράτησε σχεδόν τρία 24ώρα τους ποδοσφαιριστές του στον Ρέντη μετά την επιστροφή της ομάδας. Ένα ματς που σα να έβαλε μια… γραμμή: Ως εδώ. Από τότε ακολούθησαν 29 ματς πρωταθλήματος. Τα 23 πέρσι, τα 6 φέτος. Ο απολογισμός είναι τέτοιος που πραγματικά μοιάζει άδικος. Ο Ολυμπιακός πέρσι έχασε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, φέτος είναι πρωτοπόρος αλλά με μόλις δύο βαθμούς διαφορά από τον Δικέφαλο του Βορρά –που εν τω μεταξύ τρέχει ένα δικό του απίθανο σερί Σούπερ Λιγκ 1 όντας αήττητος εδώ και 41 ματς, από τον Μάρτη του ΄18-.

Οι απώλειες

Σε αυτά τα 29 παιχνίδια πρωταθλήματος και στον έναν ολόκληρο χρόνο δράσης οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν στα 25. Η μοναδική τους ήττα προήλθε τον Φλεβάρη στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (3-1) σε μια αναμέτρηση «ειδικών συνθηκών» καθώς με τη διαφορά στο -6 ο Ολυμπιακός «τακτικά» προσέγγισε με πολλά ρίσκα αναζητώντας μόνο το τριποντο. Οι ισοπαλίες: Μια με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη Νοέμβρη του ΄18 (1-1) σε ένα ματς με 21-4 τελικές. Μια τον Δεκέμβρη στην Ξάνθη (1-1) με τις ακατανόητες αποφάσεις του διαιτητή Τζήλου να δημιουργούν ένα πλασματικό αποτέλεσμα. Και μια πρόσφατα στο ΟΑΚΑ. Ξανά με τον Παναθηναϊκό (1-1) με τον Γιοάν Μολό να ισοφαρίζει στο 90΄ευστοχώντας στο δεύτερο πέναλτι που κέρδισαν οι Πράσινοι στο δεύτερο ημίχρονο!

Ψηλά στη λίστα

Σε αυτό το διάστημα από τις 21 Οκτώβρη μέχρι τώρα, ο Ολυμπιακός της Σούπερ Λιγκ 1 έχει πετύχει 71 γκολ και έχει δεχθεί 15. Έτρεξε ένα φανταστικό σερί 13 συνεχόμενων νικών από τον περασμένο Φλεβάρη (Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1) μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1). Διατηρεί ακόμη ένα αήττητο σερί 16 αναμετρήσεων. Με τον Μαρτίνς στον πάγκο τους οι Ερυθρόλευκοι σε ότι αφορά στο πρωτάθλημα κατακτούν 2.53 βαθμούς ανά παιχνίδι σε ένα συνολικό δείγμα 36 αναμετρήσεων. Ο Μάρκο Σίλβα εκείνη την φανταστική σεζόν είχε 28 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα και 2,83 βαθμούς ανά ματς. Το ρεκόρ του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι 2,41 βαθμοί ανά ματς πρωταθλήματος. O Μίτσελ είχε 2.47. Ο Βίτορ Περέιρα 2,33β. Ο Πάουλο Μπέντο 2,22 β. Όλοι τους πήραν τίτλους στο μεγάλο λιμάνι. Ο Πέδρο Μαρτίνς ακόμη περιμένει.

Τα κατορθώματα

Στο μεταξύ ο δικός του Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που μας εκπροσωπεί φέτος στα κύπελλα Ευρώπης. Ο δικός του Ολυμπιακού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι μη πρωταθλητών και «επιβιώνοντας» από τρία διαφορετικά νοκ άουτ. Ο δικός του Ολυμπιακός τον περασμένο Δεκέμβρη απέκλεισε κοτζάμ Μίλαν.  Η φωτογραφία που λέγαμε…

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ