Σε 30 ημέρες οι δίκες συλληφθέντων για βία στα γήπεδα

Σε 30 ημέρες οι δίκες συλληφθέντων για βία στα γήπεδα

Αυστηροποιείται το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Οι δίκες των κατηγορούμενων για αδικήματα βίας δεν θα βαλτώνουν, , αλλά θα γίνονται εντός 30 ημερών.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και οι σοβαρές τροποποιήσεις που έχουν γίνει από τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τίθενται προς συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Με τις αλλαγές που προετοιμάζονται, σε ό,τι αφορά σε θέματα αντιμετώπισης των χειραγωγημένων αγώνων, την αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών, να είναι σαρωτικές.

Μάλιστα, για το κομμάτι της αντιμετώπισης της αθλητικής βίας, ο κ. Αυγενάκης προχώρησε σε μια τροποποίηση του νόμου, που ήταν απαραίτητη. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν γινόταν. Και αυτό διότι στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι δίκες των κατηγορούμενων για αδικήματα βίας δεν θα βαλτώνουν, δεν θα διεξάγονται μετά από χρόνια, αλλά θα γίνονται εντός 30 ημερών από τη σύλληψη.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική διάταξη του προς συζήτηση νομοσχεδίου: «Τα αδικήματα του παρόντος άρθρου διώκονται αυτεπαγγέλτως. Καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου τέλεσής τους. Για την εκδίκαση των αδικημάτων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία των άρθρων 418 επ. Κ.Π.Δ. Σε κάθε περίπτωση τα αδικήματα του παρόντος άρθρου εκδικάζονται εντός τριάντα ημερών».

Επιπλέον, όσοι καταδικαστούν με ποινή από δύο έως πέντε χρόνια φυλάκισης δεν θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν από την εξέδρα παιχνίδια της ομάδας τους, κάτι που προβλέπεται και τώρα, αλλά δεν τηρείται. Μάλιστα, στόχος του Αυγενάκη είναι να τηρηθεί στο ακέραιο το βρετανικό σύστημα, που προβλέπει παρουσία του καταδικασμένου οπαδού στο αστυνομικό τμήμα για το χρονικό διάστημα των αγώνων της ομάδας του, «…δύο ώρες πριν από την έναρξή της έως δύο ώρες μετά τη λήξη της», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. Ενώ υπάρχει επιθυμία για αυστηρότερη ποινή εάν αυτό δεν τηρηθεί.

Αναλυτικά: «Το Δικαστήριο, εφόσον αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, ανεξαρτήτως του ύψους αυτής, διατάσσει την υποχρέωση του καταδικασθέντος να διαμένει στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για χρονικό διάστημα ίσο με την ανασταλείσα ποινή. Η παραβίαση του συγκεκριμένου όρου συνεπάγεται την άρση της αναστολής. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης για αδίκημα του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως του ύψους των αθροιζόμενων ποινών, δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Το δικαστήριο μπορεί, επίσης, να απαγορεύσει αδιακρίτως αθλήματος, ακόμη και εκείνων που διεξάγονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες μετέχει ομάδα, σε αγώνα της οποίας ή με αφορμή αγώνα της οποίας τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη. Επίσης να απαγορεύσει την προσέλευση και παρακολούθηση και οποιοσδήποτε άλλης αθλητικής εκδήλωσης αν από τις περιστάσεις και με βάση την προσωπικότητα του δράστη κρίνει ότι αυτός είναι επικίνδυνος για την ομαλή τέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων.

Για την εκτέλεση της παρεπόμενης ποινής το δικαστήριο διατάσσει τον δράστη να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του ή διαμονής του πριν από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης και να παραμένει σε αυτό ή σε χώρο άμεσης εποπτείας της αστυνομικής αρχής, δύο ώρες πριν από την έναρξή της έως δύο ώρες μετά τη λήξη της.

Το δικαστήριο, μετά από αίτημα του καταδικασθέντος, προσδιορίζει στην απόφασή του το άθλημα και τις αθλητικές συναντήσεις για τις οποίες εφαρμόζεται η ανωτέρω παρεπόμενη ποινή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ