ΠΑΟΚ: Το FFP βάζει σε κίνδυνο τις «υψηλές πτήσεις»

ΠΑΟΚ: Το FFP βάζει σε κίνδυνο τις «υψηλές πτήσεις»

Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά στην Τούμπα, αλλά δεν είναι... Ο Ιβάν Σαββίδης και η διοίκηση του ΠΑΟΚ πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για να λύσουν την οικονομική εξίσωση...

Το 2019 ήταν ένα εκπληκτικό έτος για τον ΠΑΟΚ, αναμφίβολα το καλύτερο της ιστορίας του. Στέφθηκε πρωταθλητής μετά από 35 χρόνια, κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδας επιτυγχάνοντας παράλληλα το πρώτο του νταμπλ, ενώ θα περάσει τα Χριστούγεννα στην κορυφή της βαθμολογίας και διατηρεί το αήττητο του. Πρόκειται για μοναδικά επιτεύγματα για τον Δικέφαλο του Βορρά, ο οποίος έχει δεν έχει να παρουσιάσει κάτι παραπλήσιο στο παρελθόν. Φαινομενικά, όλα είναι ρόδινα στην Τούμπα και το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο…

Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει από το… ειδυλλιακό σκηνικό και η ώρα του λογαριασμού πλησιάζει. Από πού θα προέρθει; Από το λογιστικό χρέος, που θα υποχρεώσει την ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις που υπό άλλες συνθήκες σίγουρα δεν θα επέλεγε.

Καταρχάς, ας εξηγήσουμε τι εννοούμε λογιστικό χρέος, για να αποφύγουμε τις παρερμηνείες. Το λογιστικό χρέος δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει έλλειψη ρευστότητες ή οικονομική δυσπραγία. Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη εξασφαλίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή φερεγγυότητα στις πληρωμές και δεν πρόκειται να δημιουργηθούν οφειλές.

Αυτό που δεν θα κάνει ο Σαββίδης

Το πρόβλημα έγκειται στο Financial Fair Play της UEFA και το οποίο ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να παραβιάσει. Θεωρητικά, η εύκολη λύση για τον Σαββίδη θα ήταν να καλύψει μία μεγάλη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που θα ισοσκέλιζε το άνοιγμα στον προϋπολογισμό της ΠΑΕ. Οπότε, ούτε γάτα, ούτε ζημιά…

Ωστόσο, ακριβώς αυτό απαγορεύει το FFP: την αλόγιστη διόγκωση των δαπανών και την απόλυτη εξάρτηση των ομάδων από τους ιδιοκτήτες τους. Αντίθετα, το FFP επιβάλλει την εξίσωση των εσόδων και των εξόδων, προκειμένου οι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί να καθίστανται αυτάρκεις. Συνεπώς, ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του και παρουσιάζει ενδιαφέρον πως θα τα καταφέρει, χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα του ρόστερ του.

Προτού αναλύσουμε τα επόμενα στάδια, αξίζει να σημειώσουμε την εξής πληροφορία: κάποιοι στην Τούμπα προσπαθούσαν να πείσουν τον Σαββίδη ότι μπορούν να παρακάμψουν το Financial Control Body, το ελεγκτικό όργανο που επιβλέπει τους κανονισμούς. Ωστόσο, αυτές οι φωνές σίγησαν πριν λίγο καιρό, αφού μάλλον αντιλήφθηκαν ότι η UEFA δεν… αστειεύεται και η «καμπάνα» θα έθετε σε αμφιβολία τη δική τους παρουσία στον Δικέφαλο του Βορρά.

Αναγκαία μία πώληση

Για να πάμε παρακάτω, η διοίκηση του ΠΑΟΚ επιβάλλεται να προβεί σε παρεμβάσεις που θα «πονέσουν». Η πρώτη παρέμβαση αφορά μία πώληση που θα αποφέρει μίνιμουμ 4 εκατομμύρια ευρώ. Καθίσταται σαφές ότι θα χρειαστεί να μπει… στη βιτρίνα ένας ποδοσφαιριστής αξίας, διότι αλλιώς δεν θα συγκεντρωθεί το συγκεκριμένο ποσό. Αυτόματα, η σκέψη μεταφέρεται στους Λημνιό, Γιαννούλη, Άκπομ, Σβιντέρσκι, οι οποίοι κοστολογούνται ακριβά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Αυτή η παράμετρος θα «ανακουφίσει» το ταμείο της ΠΑΕ, όμως έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα «θέλω» του Άμπελ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος είχε δηλώσει ότι το μοναδικό που επιθυμεί για τον Ιανουάριο είναι να μην πειραχθεί το έμψυχο δυναμικό του. Σαφώς, ο Φερέιρα θα υπαναχωρήσει αν ο Σαββίδης απαιτήσει μία πώληση, ωστόσο το πλάνο του θα επηρεαστεί. Το πόσο μεγάλη θα είναι η επιρροή, θα εξαρτηθεί από τον ποδοσφαιριστή που θα φύγει. Άλλη σημασία έχουν οι Λημνιός, Γιαννούλης και Σβιντέρσκι στο σχέδιο του Φερέιρα και άλλη ο Άκπομ…

6,5 εκατομμύρια ευρώ στον πάγκο

Η δεύτερη παρέμβαση που σχεδιάζει η διοίκηση του ΠΑΟΚ σχετίζεται με το μισθολογικό κόστος. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Μαουρίτσιο. Αρχικά, οι «ασπρόμαυροι» διέρρεαν ότι θέλουν να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου χαφ, το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2020. Όμως, παρά τις διαρροές δεν έχει προκύψει εξέλιξη στην υπόθεση.

Σε ένα βαθμό, αυτό είναι κατανοητό… Ο Μαουρίτσιο είναι αναπληρωματικός, διανύει το 31ο έτος της ηλικίας του και αμείβεται με 1,8 εκατομμύρια ευρώ καθαρά το χρόνο, που με την Εφορία αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Με την πίεση του Financial Fair Play, είναι δύσκολο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να δεσμεύσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό για έναν παίκτη που δεν θεωρείται αναντικατάστατος…

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του Βέρνμπλουμ. Ο Σουηδός μέσος παίρνει 1,4 εκατομμύρια ευρώ καθαρά και τα μεικτά του αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ούτε αυτός αγωνίζεται αφού αποθεραπεύτηκε από τραυματισμό πριν λίγο καιρό, ενώ ο Άμπελ Φερέιρα βασίζεται στο δίδυμο Ντάγκλας και Μίσιτς. Άρα, στη… σούμα ο ΠΑΟΚ πληρώνει περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να… κάθονται στον πάγκο της Τούμπας. Με το Financial Control Panel να κραδαίνει τον… πέλεκυ, αυτές οι πολυτέλειες δεν υπάρχουν πια…

Οι κινήσεις που πρέπει κάνει η διοίκηση του ΠΑΟΚ μοιάζουν αυτονόητες, αλλά δεν είναι. Η ομάδα θα περάσει τα Χριστούγεννα στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσει τις περικοπές στον κόσμο, ο οποίος θα περιμένει ενίσχυση για την εδραίωση στην κορυφή… Για να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις του ο Δικέφαλος του Βορρά, απαιτείται να λύσει την οικονομική εξίσωση του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ