Ολυμπιακός: Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει σύγκριση…

Ολυμπιακός: Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει σύγκριση…

Το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού, του Ελ Αραμπί, του Βαλμπουενά, του Ποντενσε, του Σουντανί, του Γκιλιέρμε και (προσεχώς) του Φορτούνη δεν χάνει από το ποδόσφαιρο οποιασδήποτε άλλης ομάδας. Και δυο κουβέντες περί σκάουτινγκ και PAOK TV.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού ξέρει τι γίνεται. Ηξερε από την αρχή. Και για αυτόν τον λόγο ενημέρωσε σχετικά και τους αρμοδίους. Με αποδείξεις. Με στοιχεία. Με ονοματεπώνυμα. Με συγκεκριμένα γεγονότα. Με συγκεκριμένες διαδρομές, μέσω των οποίων συνδέονται πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις. Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με τις εξελίξεις που ήρθαν, αλλά και αυτές που έρχονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την ίδια ώρα, το ποδοσφαιρικό τμήμα, παίκτες και προπονητές, καταλάβαιναν, αλλά δεν ήθελαν να μπουν στη διαδικασία της γκρίνιας, των διαρκών διαμαρτυριών. Καταλάβαιναν ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι που επέλεγαν συνειδητά να παίζουν με τον ιδρώτα τους. Και πολλές φορές κατάφεραν να τους τον κλέψουν. Παραπονούνταν, αντιδρούσαν, το συζητούσαν (και το συζητούν), αλλά έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό που ξέρουν. Να παίζουν. Και σε αυτό το κομμάτι, ο Ολυμπιακός δεν παίζεται. Δεν έχει σύγκριση με καμία ομάδα στην Ελλάδα.

Η εικόνα του Ολυμπιακού και η αντίστοιχη εικόνα του ΠΑΟΚ, είναι δύο κόσμοι αντίθετοι. Δύο ομάδες που βρίσκονται σε απόσταση ενός βαθμού, ακριβώς επειδή κάποιοι αποφάσισαν να νοθεύσουν την πραγματικότητα. Ποικιλοτρόπως. Και αυτό είναι πιθανό να συμβεί και πάλι. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Ο Ολυμπιακός τους… έδειξε. Τους κατονόμασε. Στους αρμόδιους φορείς. Ποδοσφαιρικούς, κρατικούς, εντός και εκτός συνόρων. Για να μην μπορεί να πει κανείς ότι δεν ξέρει. Ότι δεν είδε.

Ο Ολυμπιακός έδειξε και στη Λαμία γιατί είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Το 4-0 σε μια έδρα που λίγοι θα περάσουν και που έως χθες δεν είχε περάσει κανείς φέτος, είναι ενδεικτικό του ποδοσφαίρου που μπορούν να παίξουν οι Πειραιώτες. Αλλά και της ποιότητας των ποδοσφαιριστών τους. Της ποιότητας παικτών όπως ο Ελ Αραμπί και ο Βαλμπουενά, που έκαναν τη διαφορά στη Φθιώτιδα. Της ποιότητας παικτών όπως ο Φορτούνης, ο Ποντένσε, ο Σουντανί, ο Γκιλιέρμε, που χθες δεν ήταν καν στην αποστολή.

Το έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει… κατήχηση στους ποδοσφαιριστές του. Να μένουν συγκεντρωμένοι, ακόμη και όταν βλέπουν αλητείες.

Ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να νικήσει (και) τους διαιτητές. Κάποιες φορές δεν τα κατάφερε (Ξάνθη, Βόλος, ΠΑΟΚ), τις περισσότερες το έχει πράξει. Και μάλιστα κόντρα σε χυδαιότητες. Αντίστοιχες εκείνων που έγιναν στον Βόλο, αλλά δεν πήραν ανάλογη έκταση. Και θα συνεχίσει με αυτή την πρακτική. Το ποδοσφαιρικό τμήμα θα μείνει προσηλωμένο σε αυτό που ξέρει ότι κάνει καλύτερα από κάθε αντίπαλο. Το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού δεν χάνει από το ποδόσφαιρο οποιασδήποτε άλλης ομάδας. Η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

ΥΓ. Ο Ελ Αραμπί δεν είναι «σέντερ φορ περιοχής». Είναι κωμικό να χαρακτηρίζεται έτσι. Αυτή η κλισέ φράση τον μειώνει. Διότι ο Ελ Αραμπί είναι ένας ολοκληρωμένος, all around επιθετικός, που κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ μέσα στο γήπεδο. Ενας παίκτης που θα γυρίσει να μαρκάρει πίσω από το κέντρο. Θα κλέψει μπάλες. Θα κινηθεί περιφερειακά, για να ανοίξει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του. Η ασύλληπτη επαφή του με το γκολ, δεν τον καθιστά «φορ περιοχής». Τον καθιστά έναν πολύ σπουδαίο επιθετικό, που τα κάνει ΟΛΑ και σκοράρει κατά βούληση.

ΥΓ2. Η κόντρα είναι μεγάλη. Ποιος είναι η «μεταγραφή της χρονιάς» για τον Ολυμπιακό; Ο ασταμάτητος Ελ Αραμπί; Ο μέγας Βαλμπουενά; Ο Σεμέδο; Η απάντηση είναι απλή: Αυτοί που τους επέλεξαν. Διότι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές, είναι παίκτες που αποκτήθηκαν, όχι μετά από προτάσεις μάνατζερ, αλλά μετά από έρευνα. Σκάουτινγκ το λένε. Και δεν αφορά μόνο ταλέντα και πιτσιρικάδες. Ούτε μόνο στο ταλέντο, την ποιότητα και την ικανότητα ενός παίκτη. Αφορά μια μεγαλύτερη και (συχνά πιο) σημαντική γκάμα στοιχείων, που πρέπει να συνδυάζει ένας παίκτης για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός κλαμπ ασφυκτικής πίεσης, όπως ο Ολυμπιακός. Προσωπικότητα, νοοτροπία, εξωγηπεδική ζωή, οικογενειακή κατάσταση, χαρακτήρας, work ethic, φιλοδοξία. Λέξεις και φράσεις που ξεψαχνίστηκαν από τον Ολυμπιακό, πριν καταλήξει στην απόκτηση παικτών που είναι, είτε πάνω από 30 ετών, είτε με «προβληματικό παρελθόν». Τα αποτελέσματα, δεν τα λες και άσχημα…

ΥΓ3. Εκπλήσσομαι με εκείνους που… εκπλήσσονται με το PAOK TV και την εικόνα που προσφέρει στο κοινό. To PAOK TV δεν είναι Μέσο για το ευρύ κοινό. Είναι οπαδικό μέσο. Απευθυνόμενο στους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αποκλειστικά. Οπότε θα παίζει ΠΑΟΚ. Και μόνο. Το ότι οι ίδιοι οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να το περάσουν ως ένα «Μέσο ίσων αποστάσεων», είναι δικαίωμά τους. Κωμικός, μεν, ως ισχυρισμός, αλλά δικαίωμά τους. Όπως δικαίωμά μας είναι να θεωρούμε εκείνους που τους πίστεψαν, αφελείς και εκτός πραγματικότητας. Ετσι, δεν προξενεί καμία έκπληξη ότι οι φάσεις της αλλοίωσης στο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν κρίθηκαν ικανές να μπουν στα highlights από τους υπεύθυνους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ