Δεν πηγαίνουν κόντρα στο αυτοδιοίκητο, καταπατούν ωμά τους κανονισμούς της UEFA

Δεν πηγαίνουν κόντρα στο αυτοδιοίκητο, καταπατούν ωμά τους κανονισμούς της UEFA

Η UEFA αναφέρει αναλυτικά και ξεκάθαρα τι πιστεύει ότι είναι πολυϊδιοκτησία, αλλά και πώς τιμωρείται. Κι όμως, για να σωθεί ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, η Κυβέρνηση αποφάσισε να... εκβιαστεί.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα (27/1) πως τα στοιχεία στην υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη τα στοιχεία είναι ακράδαντα. Για αυτό τον λόγο η ΕΕΑ επέβαλλε ποινή υποβιβασμού στις δυο ομάδες όπως προέβλεπε ο νόμος. Μια ποινή που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχε επιβληθεί. Στην Ελλάδα όμως όχι.

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που ξεκίνησαν από πλευράς Δικεφάλου του βορρά κατά της κυβέρνησης, του Λευτέρη Αυγενάκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε αποτέλεσμα, καθώς εν μία νυκτί η κυβέρνηση… ενέδωσε στις… απειλές του ΠΑΟΚ και με τροπολογία-όνειδος, η οποία κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, πάει να μετατρέψει την ποινή υποβιβασμού των ΠΑΟΚ-Ξάνθης, σε ποινή αφαίρεσης βαθμών!

Μετά τη σκανδαλώδη απόφαση της κυβέρνησης ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, ενώ όπως ανέφερε και ο Ολυμπιακός σε ανακοίνωση του, καταπατούνται και οι κανονισμοί της UEFA με τη συγκεκριμένη απόφαση. Συγκεκριμένα η ερυθρόλευκη ΠΑΕ αναφέρθηκε στο άρθρο 5 των κανονισμών της UEFA για την διατήρηση της αξιοπιστίας και ακεραιότητας των πρωταθλημάτων και όπως θα δείτε παρακάτω η κυβέρνηση πάει κόντρα και στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία με την τροπολογία αυτή.

Όπως αναφέρει το άρθρο 5 της UEFA, κανένας και καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει εμπλοκή άμεση ή έμμεση με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε διοίκηση ή διαχείριση σε πάνω από μία ομάδα σε διοργανώσεις ευθύνης της. Επίσης το πλέον αξιοσημείωτο και το οποίο καταπατάει η κυβέρνηση με την τροπολογία είναι ότι εφόσον κριθεί ότι υπάρχει υπόθεση πολυϊδιοκτησίας σε δυο ομάδες, η UEFA είναι κάθετη και οι ποινές είναι είτε αποβολή τις μιας ομάδας από τις διοργανώσεις της είτε και των δυο ανάλογα την τιμωρία που εξαρτάται και από την καταπάτηση των κανονισμών.

Τι ισχύει στην UEFA λοιπόν για τον κανονισμό αδειοδότησης

Στον Κανονισμό Αδειοδότησης Συλλόγων της UEFA και για να διασφαλίζεται η ακεραιότητα ισχύουν τα εξής:

Καμία ομάδα που μετέχει σε διοργάνωση συλλόγων (Champions League, Europa League) δεν δικαιούται να:

1.Να έχει συμμετοχή ή μετοχές σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα που μετέχει σε διοργανώσεις ευθύνης της UEFA ή το πρόσωπο που συντάσσει τις οικονομικές καταστάσεις να έχει συμμετοχή σε αυτή.

2. Να έχει ένα άτομο ή ένα στενό μέλος της οικογένειας αυτού του ατόμου που σχετίζεται με ομάδα, αν το πρόσωπο αυτό:

α) έχει μέρος μετοχών ή δικαιώματα ψήφων σε άλλη ομάδα.

β) έχει σημαντική επιρροή στην ομάδα.

γ) είναι βασικό διοικητικό στέλεχος του συλλόγου ή έχει δικαίωμα να διορίζει ή να ορίζει μέρος του Δ.Σ. ή να αλλάζει μέλη της διοίκησης.

3. Δυο ομάδες σχετίζονται μεταξύ τους, αν συντρέχει κάποια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Όταν οι δυο σύλλογοι είναι μέλη του ίδιου ομίλου (που σημαίνει ότι κάθε μητρική, θυγατρική και υπο-θυγατρική είναι συνδεδεμένη με τις άλλες).

β) Όταν οι δυο ομάδες ελέγχονται από κοινού ή επηρεάζονται σημαντικά από την ίδια διοίκηση ή από το ίδιο μέρος.

γ) Όταν η μια ομάδα επηρεάζεται από την άλλη. Η «σημαντική επιρροή» μπορεί να αποκτάται μέσω κοινής ιδιοκτησίας, καταστατικής πρόβλεψης ή συμφωνητικού.

δ) Όταν η ομάδα ή το πρόσωπο μπορεί να ασκεί με κάθε τρόπο καθοριστική επιρροή σε λήψη αποφάσεων του άλλου συλλόγου

ε) Όταν σύλλογος ή πρόσωπο είναι μέτοχος ή έχει τον έλεγχο του πιο μεγάλου μέρους των μετοχών ή έστω και δικαιώματα ψηφοφορίας σε άλλη ομάδα

ζ) Όταν μπορεί να έχει επίβλεψη – εποπτεία άλλης ομάδας

Όταν κάτι από τα παραπάνω ισχύσει, μόνο μια εκ των ομάδων μπορεί να συνεχίσει σε διοργάνωση της UEFA , διότι δεν διαφυλάσσεται η ακεραιότητα της διοργάνωσης. Παράλληλα, μπορεί να έχει δικαίωμα συμμετοχής η μία μόνο μέσω πρόκρισης στις μεγάλες διοργανώσεις, ή μέσω της βαθμολογίας στο εγχώριο πρωτάθλημα, ή μέσω της κατάταξης της χώρας. Και οι ομάδες που αποκλείοντας θα αντικαθίστανται.

Με πολύ απλά λόγια η απόφαση για τροπολογία της κυβέρνησης προκειμένου να σωθούν από τον υποβιβασμό ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη είναι μια απόφαση που πάει ενάντια στους κανονισμούς της UEFA. Η UEFA αναφέρει αναλυτικά και ξεκάθαρα τι πιστεύει ότι είναι πολυϊδιοκτησία, αλλά και πώς τιμωρείται, με την κυβέρνηση από την πλευρά της να αποφασίζει να… εκβιαστεί για να σωθούν οι δυο ομάδες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ