Η τέχνη του μηδέν

Η τέχνη του μηδέν

Ο Ολυμπιακός μπαίνει στο κρισιμότερο 20ήμερο πριν τα πλει-οφ. Και «οδηγός» είναι τα… 22 μηδενικά που προηγήθηκαν.

Δύο μήνες και κάτι. Από εκείνο το παγωμένο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο, που ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και η παρέα του έχτισαν σκηνικό μιας «τέλειας απόδρασης». Το τελικό 0-3 το θυμούνται λίγοι. Το γεγονός ότι από τότε και μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός δεν έχει δεχθεί εκτός έδρας γκολ, πιθανότατα το γνωρίζει μόνο ο Πέδρο Μαρτίνς και οι αμυντικοί του. Οκτώ αναμετρήσεις. Πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες (η μία… υποχρεωτική στον Βόλο από όσα δεν είδαν διαιτητής και VAR) σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Με επιμέρους σκορ 15-0. Σχεδόν για να το καμαρώνεις αν είσαι ο δημιουργός.

Και αν το απομονώσεις με αποκλειστικό παρανομαστή Σούπερ Λιγκ 1; Παθητικό ένα γκολ το τελευταίο τρίμηνο μακριά από το Καραϊσκάκη. Εκείνο το σουτ του Εμμανουηλίδη που στοίχισε δύο βαθμούς στη Νέα Σμύρνη (1-1), στις 23 του Νοέμβρη. Ένα γκολ σε οκτώ ματς, με επιμέρους σκορ 14-1 ξεκινώντας την καταμέτρηση από τις 2/11 στη Ξάνθη.  Στην προκειμένη περίπτωση βεβαίως οι Πειραιώτες δεν έχουν χρόνο, ούτε να… σκεφτούν, πολλώ δε μάλλον να κοιτάξουν πίσω.

Η επόμενη «αποστολή» εκτός έδρας, φαίνεται ήδη στον ορίζοντα. Και στο λιμάνι περιμένουν «κανονικό μπλόκο». Στο Περιστέρι. Στα λημέρια του Ατρομήτου, όπου τα τελευταία χρόνια αφενός μεν όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες στα ματς με τον Ολυμπιακό. Αφετέρου έχουν προκύψει διαιτησίες «αξέχαστες». Πέρσι για παράδειγμα οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 2-1 χάρη σε γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Γιάγκος Βούκοβιτς (25/11/18). Ματς με διαιτητή τον Ευαγγέλου (ναι, ο VARίστας του Βόλου). Πρόπερσι το γκολ του Χατζησαφί στο 90΄είχε κρατήσει έναν «βαθμό» για τον Ολυμπιακό (2-2) με διαιτητή τον Τζήλο! Μεθαύριο τουλάχιστον ο διαιτητής θα είναι Ελβετός (Λιρς Σνάιντερ). Θα είναι όμως Έλληνες στο VAR (Κουμπαράκης, Μπαλτάς).

Δεν σκέφτεται λοιπόν κανείς τι προηγήθηκε. Σκέφτεται αυτό που έρχεται. Με τη «συνταγή» όσων προηγήθηκαν. Την εξαιρετική φετινή ανασταλτική λειτουργία που με τον τρόπο της υπογράφει ως τώρα τα «δεδομένα». Μπρος όμως είναι η «πύλη» της Κυριακής που βάζει τον Ολυμπιακό ίσως στο κρισιμότερο 20ήμερο της σεζόν μέχρι τα πλει-οφ του πρωταθλήματος. Ατρόμητος (εκτός), Πανιώνιος (εντός), ΠΑΟΚ (εκτός) για το πρωτάθλημα. Η ρεβάνς με τη Λαμία στο κύπελλο (12/2, 18:00).

Και τα δύο ματς με την Άρσεναλ (20/2, 27/2) για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Με μια ανάσα έξι αναμετρήσεις σε 18 βράδια. Για τρεις διαφορετικούς στόχους. Γιατί είναι αφετηρία το Περιστέρι; Διότι εκεί οι ερυθρόλευκοι παίζουν επί της ουσίας την πρώτη θέση στη κανονική διάρκεια. Ή αν θέλετε τους «όρους» της επίσκεψης στην Τούμπα. Αυτή τη στιγμή είναι στο +2. Επιβάλλεται αυτό το πλεονέκτημα να το προστατέψουν μέχρι τότε. Για να κάνουν ακόμη δυσκολότερο εκείνο το παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ. Πέρσι στην Τούμπα ο Ολυμπιακός πήγε από το -6. Αποφάσισε να παίξει ανοιχτά. Φέτος μπορεί να είναι αλλιώς.

Λέγαμε όμως για την άμυνα. Η λευκή ισοπαλία μεσοβδόμαδα στη Λαμία για το κύπελλο , ήταν η πέμπτη της σεζόν για τον Ολυμπιακό. Για τους Ερυθρόλευκους που έχουν πια τουλάχιστον ένα 0-0 σε κάθε διοργάνωση. Στο Τσάμπιονς Λιγκ (Πλζεν-Ολυμπιακός), στο πρωτάθλημα (Ξάνθη-Ολυμπιακός, Βόλος-Ολυμπιακός, ΑΕΚ-Ολυμπιακός) και στο κύπελλο (Λαμία-Ολυμπιακός). Προφανώς κάτι λέει το γεγονός ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μακριά από το Καραϊσκάκη. Όπως κάτι λέει ότι οι Ερυθρόλευκοι φέτος έπειτα από 25 επίσημα ματς στην Ελλάδα παραμένουν αήττητοι. Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: Σε σύνολο 37 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, οι Ερυθρόλευκοι έχουν κρατήσει το «μηδέν» στα 22!

Αποτελεσματικότητα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να τη θεωρήσει… σύμπτωση. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (9 γκολ παθητικό) όταν η δεύτερη καλύτερη ανήκει πια στον Παναθηναϊκό με 19! Τα διπλά και βάλε δηλαδή… Μια κατάσταση «δουλεμένη» που χαρακτηρίζει το σύνολο της σεζόν. Ποιος ξεχνά ότι οι πέρασαν τους έξι προκριματικούς για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας μόλις ένα γκολ παθητικό.

Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν στα διαδοχικά ματς που έρχονται, να διατηρήσουν οι Πειραιώτες αυτό το προφίλ. Και ακόμη μεγαλύτερη να συνεχίσουν αυτή την «ιστορία του μηδέν» ως το φινάλε. Γιατί όσο και αν δεν αρέσει σε κανέναν; Οι επιθέσεις κόβουν εισιτήρια, τους τίτλους όμως τους δίνουν οι άμυνες.  Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του για το αρχικό σχήμα.

Ένα «καρμπόν» της αναμέτρησης με τη Ξάνθη, το περασμένο Σάββατο. Αυτό δείχνουν οι πρώτες δοκιμές στον Ρέντη.  Μια 4-4-2 διάταξη με τον Σουντανί πλάι στον Ελ Αραμπί. Με τον Βαλμπουενά και τον Μασούρα στα δύο άκρα μπροστά από Ομάρ και Τσιμίκα. Τον Μπουχαλάκη και τον Γκιγιέρμε στη μεσαία γραμμή. Τον Σεμέδο και τον Μπα στην καρδιά της άμυνας. Μια εντεκάδα που εν πολλοίς αναμένεται να δούμε και στη ρεβάνς κυπέλλου την Τετάρτη με τη Λαμία. Διότι το περσινό πάθημα είναι… μάθημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ