Ο δικαστής της Σούπερ Λιγκ μπορεί μόνο να ανακοινώσει ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Ο δικαστής της Σούπερ Λιγκ μπορεί μόνο να ανακοινώσει ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Δεν γίνεται και δεν μπορεί να μπει στην «ουσία της υπόθεσης» όσο και αν κάποιοι επιμένουν.

Ζούμε μεγάλες στιγμές γενικώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και προφανώς τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Την Δευτέρα το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λιγκ εκδικάζει την υπόθεση πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας: Ένας νέος κύκλος ανοίγει σε αυτή την υπόθεση που απασχολεί από τις αρχές Δεκέμβρη, και που ήδη θα μπορούσε κανείς να γράψει για χάρη της… τόμους!

Ρωτάνε πολλοί τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε από τα πειθαρχικά όργανα. Και βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που δεν ρωτάνε, αλλά έχουν αποφασίσει τι θα πρέπει να κάνουν αυτά. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα έπειτα από διάφορες απόπειρες να στείλει την μπάλα στην κερκίδα θέλει να δει τους δικαστές να εξετάζουν την υπόθεση στην ουσία της, και όχι απλά να επιβάλλουν τις ποινές.

Να δει δηλαδή είτε τον κ. Μάρκου είτε την κ. Τσαγκιά στο Μονομελές Πειθαρχικό της Σούπερ Λιγκ να πιάνουν την υπόθεση από την αρχή, και όχι να αναζητούν τις ποινές με βάση το πόρισμα που έχουν στα χέρια τους, αλλά να ψάξουν οι ίδιοι για το αν υπάρχει πολυιδιοκτησία! Αν γίνεται αυτό; Στην Ελλάδα όλα γίνονται ως γνωστόν. Το συγκεκριμένο όμως είναι εξαίρεση. Δεν μπορεί να γίνει. Εκτός αν αύριο το πρωί αλλάξει και πάλι κάποιος νόμος και δώσει στους δικαστές της Σούπερ Λιγκ υπερεξουσίες άλλου τύπου και μετατρέψει τον συνεταιρισμό σε κάτι διαφορετικό.

Εξηγούμαστε τώρα που είναι ακόμη Τετάρτη. Γιατί είναι πολλές οι μέρες ως την Δευτέρα και το τι μπορεί να ακουστεί είναι απροσδιόριστο. Η ΕΕΑ είναι μια ανεξάρτητη πολυσυλλεκτική επιτροπή που ο νόμος της επιτρέπει να ζητά από τράπεζες απόρρητα στοιχεία, να ανοίγει λογαριασμούς, να ζητά από τις εφορίες φορολογικές δηλώσεις ακόμη και προσωπικά δεδομένα. Ο δικαστής της Σούπερ Λιγκ; Είναι απλά ένα όργανο του συνεταιρισμού που δρα σύμφωνα με το καταστατικό της Λίγκας. Με τις εξουσίες δηλαδή που του δίνουν οι ομάδες, και όχι ο νόμος. Όσο μπορεί αύριο το πρωί η Σούπερ Λιγκ να έρθει και να ανοίξει τον τραπεζικό σας λογαριασμό άλλο τόσο μπορεί και αυτό το δικαιοδοτικό όργανο! Απλά δεν γίνεται.

Για να καταλάβει κανείς πόσο ανέφικτο είναι όλο αυτό; Φτάνει να σκεφτεί ότι η ίδια η ΕΠΟ προ ημερών δεν έστειλε στην Λίγκα την απόφαση ανάκλησης της άδειας της Ξάνθης γιατί δεσμεύεται από εμπιστευτικότητα. Η ίδια διεύθυνση βεβαίως που προφανώς και έδωσε τα πάντα στην ΕΕΑ όταν εξέταζε την υπόθεση πολυιδιοκτησίας. Διότι δεν υπάρχει «εμπιστευτικότητα» όμως μιλά κανείς για ανεξάρτητες αρχές. Αυτή είναι η διαφορά.

Αλλά ακόμη και αν τα έδινε στον δικαστή της Λίγκας τα συγκεκριμένα έγγραφα η Ομοσπονδία. Τι ακριβώς θα τα έκανε εκείνος; Θα πήγαινε στις τράπεζες να διασταυρώσει τα στοιχεία;

Και τα πρακτικά προβλήματα γίνονται σωρός όσο το σκέφτεται κάποιος καλύτερα. Πως θα καλέσει η Σούπερ Λιγκ τον Ιωάννη Καλπαζίδη; Πως θα καλέσει την RFA και τις άλλες Κυπριακές εταιρίες που εμπλέκονται στην υπόθεση;

Οι κανονισμοί της ΕΠΟ εφαρμόζονται στις ομάδες. Πως λοιπόν μπορεί η Σούπερ Λιγκ να εξετάσει την υπόθεση στην ουσία της; Θα αφήσει τα στοιχεία στην άκρη, γιατί δεν μπορεί να τα αγγίξει και θα πιστέψει τους δικηγόρους του ΠΑΟΚ, ότι ο Δικέφαλος «δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη» όπως έλεγαν στις 16 Γενάρη στην ΕΕΑ; Ούτε το μετοχολόγιο του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να έχει ο δικαστής στην διάθεση του. Τσάμπα το συζητάμε.

Δεν είναι τυχαίο ότι το όργανο της Λίγκας κάλεσε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη μόνο με βάση την Έκθεση της ΕΕΑ χωρίς δηλαδή να κάνει καμία αναφορά στον πειθαρχικό κωδικό ή σε άλλο κανονισμό της ΕΠΟ. Η κλήση είναι συγκεκριμένη διότι δεν μπορεί να δικάσει την υπόθεση στην ουσία της. Μπορεί μόνο να σταθμίσει την ποινή που θα επιβάλλει.

Τώρα ποια ποινή; Εδώ είναι μια άλλη ιστορία που έχει ενδιαφέρον. Την ποινή του υποβιβασμού όπως ίσχυε ο νόμος όταν διαπιστώθηκε η παράβαση της πολυιδιοκτησίας, δηλαδή πριν την τροπολογία της Κυβέρνησης που ακολούθησε την ανακοίνωση του πορίσματος της ΕΕΑ; Η την ποινή αφαίρεσης των βαθμών με βάση την τροπολογία; Και αν θέλετε για την οικονομία της κουβέντας να συμφωνήσουμε στο δεύτερο; Πόσοι είναι οι βαθμοί της τιμωρίας σε μια «βαρεία» παράβαση; Σε μια υπόθεση πολυιδιοκτησίας που διαλύει κάθε έννοια ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα; Είναι 5, 8, 10 βαθμοί; Ποιος το καθορίζει αυτό;

Για να μην το ταλαιπωρούμε αδίκως λοιπόν. Το πειθαρχικό της Σούπερ Λιγκ τη Δευτέρα με βάση την έκθεση (το πόρισμα, την απόφαση όπως και να το πείτε το ίδιο είναι) της ΕΕΑ θα ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλειστικά για το μέγεθος της τιμωρίας των δύο ομάδων. Και τίποτε άλλο. Την παράβαση την θεωρεί δεδομένη. Τα υπόλοιπα είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση. Όπως δηλαδή και τα προηγούμενα… Όσα έχουν συμβεί από το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου ως εδώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ