Παναθηναϊκός: Τα δύο «μυστικά» του Αλαφούζου

Παναθηναϊκός: Τα δύο «μυστικά» του Αλαφούζου

Τα στοιχεία του ισολογισμού της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το οικονομικό έτος 2018-2019 δεν έκρυβαν εκπλήξεις, αλλά περιλάμβαναν δύο σημαντικά συμπεράσματα.

Δεν έκρυβαν εκπλήξεις τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν με τον ισολογισμό του Παναθηναϊκού. Όποιος τα μελέτησε, δεν έγινε σοφότερος. Απλώς, καταγράφουν αυτό που είναι ήδη γνωστό και έχει πιστοποιηθεί από πέρυσι με την αδειοδότηση της ΠΑΕ από την αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ. Η εταιρία εξυγιαίνεται και η πολιτική λιτότητας έχει συμμαζέψει το χάος των χρεών του 2017-2018.

Ούτε προκαλεί ενδιαφέρον στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Δεν είναι λογιστές για να χαίρονται που τα νούμερα ευημερούν. Αυτό που τους απασχολεί είναι το θέαμα στο χορτάρι και εκεί, δεν βλέπουν ένα ρόστερ αντάξιο του μεγέθους του Συλλόγου, το οποίο διεκδικεί τίτλους στην Ελλάδα και διακρίσεις στην Ευρώπη.

Σε δημοσιογραφικό επίπεδο, δύο είναι τα αξιοσημείωτα γεγονότα από τον ισολογισμό του Παναθηναϊκού. Το πρώτο αφορά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ο μεγαλομέτοχος ως φυσικό πρόσωπο, με ποσοστό ανώτερο του 50%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη μέρα της ανάμειξης τους. Προηγουμένως, αρχικά ήταν η Συμμαχία και μετά η Sortivo που είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στη μετοχική σύνθεση.

Πιθανώς, ο Αλαφούζος να επέλεξε με αυτό τον τρόπο να δώσει μία έμμεση απάντηση στη σεναριολογία για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Εκτός και αν το κρυφό νόημα είναι κάποιο άλλο, που για την ώρα δεν το γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, μικρή σημασία έχει το μοίρασμα των ποσοστών, αφού όλα ελέγχονται από τον Αλαφούζο.

Το δεύτερο στοιχείο που έχει αξία είναι το υψηλό μετοχικό κεφάλαιο. Πριν το 2018, η ΠΑΕ προέβαινε σε λογιστικές αυξομειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου, διατηρώντας το σε χαμηλά νούμερα. Όμως, από το καλοκαίρι του 2018 και έπειτα, το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ αυξάνεται διαρκώς και δεν έχει απομειωθεί ούτε μία φορά.

Η φυσιολογική εξήγηση (γιατί απάντηση από τον Αλαφούζο δεν πρόκειται να πάρουμε) είναι ότι με αυτό τον τρόπο, ο εφοπλιστής εξασφαλίζει ότι θα ελέγχει την ΠΑΕ ακόμα και στο ενδεχόμενο εισόδου ενός άλλου μετόχου στο μετοχολόγιο. Κάποτε, η κάλυψη μιας ΑΜΚ των 5 εκατομμυρίων αρκούσε για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Τώρα, για να συμβεί κάτι αντίστοιχο, απαιτούνται πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ