Παρί, Γιούβε, Μπάγερν και η δικαίωση του Μασούρα

Παρί, Γιούβε, Μπάγερν και η δικαίωση του Μασούρα

Ο Ολυμπιακός σε μια shortlist από εκείνες που καμαρώνεις.

Την ιδέα την έβαλε ο Γιώργος Μασούρας. Με εκείνη την ατάκα πως «Καμιά ομάδα στην Ελλάδα δεν έχει πληγεί τόσο πολύ όσο εμείς αν τον καιρό με τον κορονοιό. Καμιά άλλη δεν συνεχίζει στην Ευρώπη και ουσιαστικά οι περισσότερες ήδη κινούνταν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε ότι αφορά στους στόχους που έχουν θέσει. Για εμάς είναι διαφορετικά».

Έχει δίκιο ο διεθνής μέσο-επιθετικός. Τον επιβεβαιώνουν τα δεδομένα.

Μόχθησε ο Ολυμπιακός για να φτάσει ως εδώ. Με συνέπεια που κρατά από τους προκριματικούς του Ιούλη. Έστω λοιπόν σε μια συγκυρία που κανείς δεν ξέρει τελικά τι ξημερώνει; Εκείνος διακυβεύει τα περισσότερα στην λίστα του ποδοσφαίρου. Με προβάδισμα για την επιστροφή στον θρόνο του πρωταθλητή. Με τον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου στην Τούμπα και εκείνη την «ειδικών συνθηκών» ήττα από τον ΠΑΟΚ (3-2) να αφήνει λογαριασμούς ορθάνοιχτους στους υπολογισμούς του νταμπλ. Και βέβαια με τη ρεβάνς κόντρα στη Γουλβς έπειτα από το 1-1 στο άδειο Καραϊσκάκη.

Μια αναμέτρηση που αν και όταν με το καλό γίνει θα δώσει το δικαίωμα στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να διεκδικήσει την πρόκριση στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ.

Μαγική short list

Τα λόγια του Μασούρα λοιπόν πρώτης τάξεως αφορμή για μια αναζήτηση. Πόσες ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση με τον Ολυμπιακό; Να έχουν ανοιχτό το μονοπάτι του νταμπλ από θέση ισχύος και την ίδια στιγμή να συνεχίζουν στις διοργανώσεις της UEFA; Πόσες από τις 28 που είναι ακόμη ζωντανές σε αυτό το… τρίπορτο. Η απάντηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Τυπικά οι έξι, πρακτικά μόλις τρεις. Οι Πειραιώτες και τρεις ακόμη. Η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους και η Παρί Σεν Ζερμέν. Σε μια short list, λόγο για να καμαρώνεις.

Η σαρωτική Παρί

Τυπικά σε αυτή τη λίστα έχουν πιθανότητες να προστεθούν ακόμη τρεις. Στην πραγματικότητα όμως οι δικές τους περιπτώσεις περισσότερο φαντάζουν… μαθηματικές. Βλέπετε ούτε η Ίντερ, ούτε η Βασιλεία, ούτε φυσικά η Λεβερκούζεν έχουν τον πρώτο λόγο στην κουβέντα με κωδικό «πρωταθλητής». Ας το πάρουμε όμως με τη σειρά, διότι πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ένα βήμα πιο μπροστά από τον Ολυμπιακό είναι σίγουρα η Παρί Σεν Ζερμέν. Πρόλαβε και προκρίθηκε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ αφήνοντας έξω τη Ντόρτμουντ. Είναι ήδη στον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας, όπου αν και εφόσον θα αντιμετωπίσει τη Σεντ Ετιέν. Και όσο για το πρωτάθλημα; Έχει ένα ξεκάθαρο +12 από τη δεύτερη Μαρσέιγ. Μπορεί η καρέκλα του Τούχελ να τρίζει για τα καλά στην πόλη του Φωτός (τα ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν το όνομα του Αλέγκρι ολοένα και περισσότερο), αλλά η σεζόν ως εδώ με βάση τα αποτελέσματα είναι μάλλον εντυπωσιακή.

Μπάγερν και Γιουβέντους

Αντίστοιχα και για τη Μπάγερν Μονάχου που φέτος πέρασε από σαράντα κύματα, αλλά την μοίρα της την ελέγχει απόλυτα. Πρώτη στη Μπουντεσλίγκα έχοντας +4 από τη Ντόρτμουντ. Ήδη στους ημιτελικούς του κυπέλλου Γερμανίας όπου θα αντιμετωπίσει την Άιντραχτ. Και όσο για το Τσάμπιονς Λιγκ; Η ρεβάνς με την Τσέλσι ακόμη δεν έγινε, αλλά ουσιαστικά η 3-0 επίδειξη δύναμης των Βαυαρών στο Λονδίνο δεν έχει αφήσει σε κανέναν την απορία για το ποιος θα πάρει το εισιτήριο για τους «8».

Εισιτήριο που κάθε άλλο παρά σίγουρο μπορεί να λέει πως έχει η Γιουβέντους, έπειτα από την 1-0 ήττα στη Γαλλία από τη Λιόν. Παραμένει βεβαίως το φαβορί, αλλά είναι αλήθεια πως φέτος η «Κυρία» περισσότερο πείθει από συνήθεια παρά από το επίπεδο ποδοσφαίρου που έχει παρουσιάσει. Παρά ταύτα είναι στην κορυφή και του Καμπιονάτο έχοντας έναν βαθμό διαφορά από τη δεύτερη Λάτσιο. Είναι και στους «4» του κυπέλλου έχοντας ως προίκα την 1-1 ισοπαλία στο Σαν Σίρο με τη Μίλαν στο πρώτο μισό με θέα στον τελικό.

Με ελπίδες μαθηματικές

Άλλες ομάδες που συνεχίζουν στα κύπελλα Ευρώπης και το έχουν… τρίπορτο με «ταμπέλα» φαβορί ξαναλέμε ότι δεν υπάρχουν. Η Λεβερκούζεν είναι στους ημιτελικούς κυπέλλου Γερμανίας, νίκησε και 3-1 τη Ρέιντζερς στη Σκωτία και πάει για τους «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Στο πρωτάθλημα όμως είναι στο -8 από τη Μπάγερν και μόλις στην 5η θέση του πίνακα. Σίγουρα διεκδικεί ένα εισιτήριο για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον τίτλο του πρωταθλητή όμως; Μάλλον όχι. Όπως ισχύει και με την Ίντερ.

Είναι στο -9 από την Γιουβέντους (με ματς λιγότερο) και στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Έχασε εντός έδρας και τον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου από τη Νάπολι (0-1). Μάλλον οι καλές πιθανότητες για εκείνη είναι στο Γιουρόπα Λιγκ όπου δεν έχει ανοίξει καν την αυλαία των μαχών με τη Χετάφε για τους «16». Φυσικά το πολύπαθο Μιλάνο έχει άλλες σκέψεις αυτόν τον καιρό. Θα είναι σπουδαίο όμως να ξαναδούμε τους Νερατζούρι σε δράση. Και ταυτόχρονα μια μεγάλη απόδειξη ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Στην ίδια λίστα μπορεί κάποιος να προσθέσει και το όνομα της Βασιλείας η οποία μάλιστα πέρασε σαν τρένο από τη Φρανκφούρτη νικώντας με 3-0 την Άιντραχτ στο πρώτο ματς για τους «16». Οι Ελβετοί είναι και στους προημιτελικούς του κυπέλλου. Είναι όμως και στο -5 από τη φανταστική φέτος Σεντ Γκάλεν και από τους Γιουνγκ Μπόις που συγκατοικούν στην κορυφή του πίνακα στο πρωτάθλημα.

Οι άλλοι

Σε ότι αφορά τώρα στις ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη αλλά ήδη κάτι τους λείπει; Στην Ισπανία ο τελικός κυπέλλου είναι υπόθεση Βάσκων (Μπιλμπάο-Σοσιεδάδ) άρα λοιπόν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης κατά κύριο λόγο αλλά και Ατλέτικο Μαδρίτης, Χετάφε, Σεβίλλη έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητες τους.

Εκτός μάχης πρωταθλήματος στην Αγγλία είναι και οι Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουλβς που απλά θα περιμένουν το τυπικό για την επιστροφή της Λίβερπουλ στο θρόνο της. Οι 6+1 ομάδες στη λίστα με τον Ολυμπιακό, οι Ισπανοί (5) και οι Άγγλοι (4) είναι οι 16 από τις 28 ομάδες που συνεχίζουν. Η Λειψία και η Αταλάντα που είναι στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν αποκλειστεί από τα εγχώρια κύπελλα.

Και το ίδιο ισχύει για την Μπασακσεχίρ στην Τουρκία, τη ΛΑΣΚ στην Αυστρία, την Σαχτάρ στην Ουκρανία. Λιόν, Νάπολι, Βόλφσμπουργκ, Ρέιντζερς, Ρόμα, Κοπεγχάγη και Άιντραχτ είναι σε κατάσταση αντίστοιχη έχοντας είτε μείνει πολύ πίσω στο πρωτάθλημα είτε έχοντας αποχαιρετήσει το κύπελλο. Να υπενθυμίσουμε ακόμη μια φορά την… παρέα του Ολυμπιακού; Ή απλά να δικαιώσουμε την άποψη του Γιώργου Μασούρα;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ