Η εύφορη κοιλάδα της σκληρής κριτικής

Η εύφορη κοιλάδα της σκληρής κριτικής

Οσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο το οποίο απομονώνεται από τη γενικότερη έξαρση της βίας στην κοινωνία όταν πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.

Γιατί είναι αναποτελεσματικά τα μέτρα στης αστυνομίας στην οπαδική βία»;

Το ερώτημα διατυπώθηκε αρκετές φορές τις τελευταίες ώρες με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια στο «Μελίνα Μερκούρη».

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 26-23: «Σάρωσε» και τον ΠΑΟΚ ο ασταμάτητος Ολυμπιακός

Ο αθλητισμός αποτελεί την αφορμή για την έξαρση της βίας

Κανείς δεν έθεσε το ίδιο ερώτημα με την ίδια ένταση «γιατί δεν παίρνει μέτρα η Πολιτεία για την ενδοσχολική βία;».

Κανείς δεν έθεσε επίσης το ερώτημα «γιατί συνεχίζονται με την ίδια ένταση οι γυναικοκτονίες, οι σεξουαλικές επιθέσεις»;

Κανείς δεν έθεσε επίσης το ερώτημα «γιατί οι μπαχαλάκηδες παραμένουν στο απυρόβλητο και μόλις προχθές τα έσπασαν ξανά στο σταθμό της Ομόνοιας, ενώ έκαναν πορεία δίπλα σε αστυνομικούς φορώντας κράνοι και κουκούλες σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο»;

Οσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο το οποίο απομονώνεται από τη γενικότερη έξαρση της βίας στην κοινωνία, όταν αποδεδειγμένα, πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.

Οι επικρίσεις εστιάζουν στην ύπαρξη των νόμων που δεν εφαρμόζονται, ξεχνώντας πάντοτε πως νόμοι υφίστανται και στις άλλες μορφές εγκλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν γίνονται δολοφονίες, ληστείες, επιθέσεις κάθε είδους.

Κανείς ωστόσο δεν τολμά να προτείνει να μπει λουκέτο στην κοινωνία. Θα ήταν άλλωστε παράλογο.

Ο αθλητισμός αποτελεί την αφορμή για την έξαρση της βίας και όχι το αίτιο και φυσικά δεν πρόκειται για ελληνική αποκλειστικότητα.

Η έξαρση της βίας
Μόλις το περασμένο Σάββατο στη Γαλλία έχασε τη ζωή του οπαδός της Ναντ όταν δέχτηκε δύο πισώπλατες μαχαιριές από οδηγό νοικιασμένου βαν που μετέφερε φίλους της Νις. Ηταν το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο μιας σειράς παρόμοιων επιθέσεων που ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να απαγορεύσει το Σαββατοκύριακο τη μετακίνηση οπαδών σε οκτώ αγώνες.

Μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Δεκεμβρίου, ο τίτλος της «Ντέιλι Μέιλ» έγραφε «Σαν να επιστρέφουμε στη δεκαετία του’80. Η κουλτούρα του φανατισμού και τα ναρκωτικά τροφοδοτούν τη βία σε όλη την ήπειρο και οι άγγλοι οπαδοί στοχοποιούνται. Δεν είναι το θέμα το ποδόσφαιρο και η Ευρώπη έχει πρόβλημα».

Αφορμή για το άρθρο ήταν τα σοβαρά επεισόδια που είχαν προκληθεί για πολλοστή φορά πριν από αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων.

Πέντε αστυνομικοί, δύο άλογα αστυνομίας και δύο σκυλιά τραυματίστηκαν όταν οπαδοί της Λέγκια ισοπέδωσαν το Μπέρμιγχαμ πριν από τον αγώνα με την Αστον Βίλα για το Κόνφερενς Λιγκ.

Παρόμοια επεισόδια προκλήθηκαν μεταξύ οπαδών της Παρί και της Νιουκάστλ στη γαλλική πρωτεύουσα. Και δεν ήταν οι μοναδικές περιπτώσεις.

Το άρθρο της αγγλικής εφημερίδας σημειώνει την αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης μεταξύ των οπαδών, αλλά θεωρεί πολύ απλοϊκή την προσέγγιση να φταίνε μόνο τα ναρκωτικά για τα επεισόδια. «Το να πηγαίνεις στο ποδόσφαιρο και να είσαι μέλος μιας κοινωνικής ομάδας σου προσφέρει μια αίσθηση απόδρασης από την καθημερινή ζωή. Για άλλους, τους επιτρέπει να εκφράσουν μια εμφάνιση αρρενωπότητας που δεν μπορούν να εκφράσουν σε άλλους τομείς της ζωής».

Ο συγγραφέας Τζέιμς Μόνταγκ που έχει αφιερώσει χρόνια από τη ζωή του αναλύοντας την κουλτούρα του φανατισμού σε όλο τον κόσμο συνδέει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη με τη βία.

Στην πρώτη μετα-covid σεζόν η αύξηση των συλλήψεων στην Αγγλία και την Ουαλία που σχετίζονταν με το ποδόσφαιρο παρουσίασαν αύξηση 59% σε σχέση με την τελευταία προ-πανδημική σεζόν. Στο 53% των παιχνιδιών αναφέρθηκαν επεισόδια ενώ υπήρξαν 441 εισβολές στους αγωνιστικούς χώρους.

Στην τελευταία έκθεση που έδωσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο για τη βία στα γήπεδα αναφέρεται πως την προηγούμενη σεζόν έγιναν 2.264 συλλήψεις για επεισόδια που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων οκτώ ετών. Επίσης, σε 200 περιπτώσεις οι συλληφθέντες έφεραν μαζί τους κοκαΐνη.

Η βία στα γήπεδα εξαπλώνεται σαν την φωτιά σε ξερόχορτα, αλλά ο καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Τζεφ Πίρσον θεωρεί πως πρώτα θα δούμε κορύφωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια τη μείωση τους.

Πηγή: in.gr 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ