Οι διεθνείς της επιτραπέζιας αντισφαίρισης …εγκαινιάζουν την ανανεωμένη ομοσπονδιακή αίθουσα του ΣΕΦ (pics)

Οι διεθνείς της επιτραπέζιας αντισφαίρισης …εγκαινιάζουν την ανανεωμένη ομοσπονδιακή αίθουσα του ΣΕΦ (pics)

Μέσα στη στενάχωρη κατάσταση της δεύτερης καραντίνας και της αναστολής του αγωνιστικού προγράμματος ήρθε μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την επιτραπέζια αντισφαίριση.

Μέσα στη στενάχωρη κατάσταση της δεύτερης καραντίνας και της αναστολής του αγωνιστικού προγράμματος ήρθε μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την επιτραπέζια αντισφαίριση. Είναι καθόλα έτοιμη η ανανεωμένη ομοσπονδιακή αίθουσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η οποία εμφάνιζε χρόνια προβλήματα με το δάπεδο και τον φωτισμό. Την …εγκαινιάζουν μάλιστα, αθλητές της Προολυμπιακής ομάδας, μαζί με μέλη των προεθνικών ομάδων, που κατ’ εξαίρεση έχουν πάρει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού άδεια για προπονήσεις στην περίοδο του lockdown. Αφού βρήκε την απαραίτητη οικονομική στήριξη η ελληνική ομοσπονδία αντιμετώπισε γρήγορα και αποτελεσματικά τις σοβαρές ελλείψεις. Αθόρυβα και χωρίς φανφάρες οργάνωσε και προχώρησε τις εργασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Η εικόνα στο εσωτερικό της αίθουσας είναι πλέον εντυπωσιακή με τάραφλεξ πολύ υψηλής ποιότητας και όχι απλά επαρκή, αλλά ιδανικό φωτισμό. Η είδηση με την ανακαίνιση έχει ξεχωριστή σημασία γενικά για το άθλημα, αφού ο χώρος δεν είναι μόνο προπονητικός, χρησιμοποιείται για αγώνες κι εξασφαλίζονται πλέον οι καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές.

Με αφορμή τη λύση του προβλήματος επιχειρούμε ένα ιστορικό για το πώς φτάσαμε ως εδώ κι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον:

Η κατάσταση της ομοσπονδιακής αίθουσας στο ΣΕΦ ήταν προβληματική εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2016 όταν διαπιστώθηκε ότι οι αρμοί της στέγης είχαν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μπαίνει πολύ νερό στην αίθουσα μετά από κάθε βροχόπτωση, η ξύλινη υπόβαση του δαπέδου άρχισε να σαπίζει επικίνδυνα. Tα νερά εισχωρούσαν κάτω από το ξύλινο δάπεδο και μη έχοντας οδό διαφυγής κατέστρεφαν το ξύλο. Η ομοσπονδία ζήτησε από τη διοίκηση του ΣΕΦ να στεγανοποιήσει την αίθουσα και πήρε την υπόσχεση για την τακτοποίηση του θέματος. Κάποιος εργολάβος ανέλαβε τη στεγανοποίηση, αλλά ανεπιτυχώς. Ο διευθυντής τότε του ΣΕΦ είπε στην ομοσπονδία ότι για να γίνει σωστή δουλειά θα έπρεπε να δαπανηθεί ποσό μεταξύ 800 χιλιάδων και 1 εκατομμυρίου ευρώ, που ήταν την εποχή εκείνη εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων του ΣΕΦ.

Με ενέργειές του προέδρου Μανώλη Κολυμπάδη ο πρώην πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος και επικεφαλής του ιδρύματος ΕΤPA – iSET Άνταμ Σαράρα δώρισε στην ΕΦΟΕΠΑ 1400 τετραγωνικά μέτρα δάπεδο TARAFLEX – ITTF της εταιρείας GERFLOR. Το δάπεδο αυτό αξίας 45.000 € έφτασε στην Αθήνα στις αρχές του 2017 και από τότε παρέμενε στις αποθήκες του ΣΕΦ, αφού ήταν ανόητο να στρωθεί πάνω στη σαπισμένη ξύλινη υπόβαση, στην οποία είχε στρωθεί το παλιό ΤARAFLEX, που είχε η ομοσπονδία από το 2004. Επειδή ο καιρός περνούσε και η κατάσταση χειροτέρευε (με αποτέλεσμα από τις λακκούβες, που παρουσίαζε το ολοένα και πιο σάπιο ξύλινο δάπεδο να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αθλητών τόσο των εθνικών ομάδων όσο και των σωματείων, που έπαιρναν μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΦΟΕΠΑ), ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας Κώστας Παπαγεωργίου ανέλαβε, με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, να κάνει μια μελέτη για το πως θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση ώστε να έχουμε σωστό δάπεδο έστω και με τα νερά να μπαίνουν στην αίθουσα. Μελέτησε το θέμα και κατέληξε στη λύση να τοποθετηθεί πάνω στο τσιμέντο της αίθουσας τελαροποιημένο στραντζαριστό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα τοποθετούνταν η ξύλινη υπόβαση και επάνω σ’ αυτή το νέο taraflex. Με το τρόπο αυτό τα νερά θα κινούνταν κάτω από το ξύλινο δάπεδο και δεν θα ερχόντουσαν σ’ επαφή μ’ αυτό για να το σαπίζουν. Μεταξύ δε του στραντζαριστού τελαροποιημένου πλαισίου και του τσιμέντου θα έμπαινε κι ένας χοντρός σε πάχος μουσαμάς, ο οποίος θα εμπόδιζε την υγρασία να αναδύεται και να έρχεται σε επαφή με το ξύλο. Το έργο αυτό υπολογίστηκε ότι θα κόστιζε γύρω στις 70.000 €.

Μετά από πολλές κοπιώδεις προσπάθειες ο επικεφαλής της διοίκησης Μανώλης Κολυμπάδης κατάφερε να πάρει έγκριση από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, για έκτακτη επιχορήγηση 60.000 € προκειμένου να γίνει το έργο, με τις υπόλοιπες 10.000 € να δίνονται από το υστέρημα της ομοσπονδίας. Στο σημείο αυτό άρχισε η γραφειοκρατία από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Υποβολή μελετών, εγκρίσεις, αναρτήσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και πάει λέγοντας. Στις 4/7/2019, τρεις δηλαδή ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές η διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Βασιλειάδη ενημέρωσε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας με μήνυμα στο viber ότι τα χρήματα θα εκταμιεύονταν την επόμενη ημέρα 5/7, ημέρα Παρασκευή. Η εκταμίευση όμως δεν έγινε για άγνωστους σ’ εμάς λόγους με αποτέλεσμα τα χρήματα να χαθούν.

Όταν λίγες ημέρες μετά ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακάλεσε την απόφαση της έκτακτης επιχορήγησης μαζί με άλλες που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του. Δηλαδή, η προσπάθεια πήγε ξανά στο σημείο μηδέν.

Η νέα κυβέρνηση διόρισε πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του ΣΕΦ τη Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βρήκε τα χρήματα και στεγανοποίησε την αίθουσα. Η υγρασία εξαφανίστηκε αφού δεν έμπαιναν πια νερά και τότε άρχισε το πρόβλημα να γίνεται χειρότερο. Η βρεγμένη ξύλινη υπόβαση στέγνωσε και σε κάθε πάτημα, που γινόταν πάνω σ’ αυτή έσπαγε με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για τραυματισμούς να ήταν μεγαλύτερος. Σε πολλά σημεία του δαπέδου είχαν αναγκαστεί στο ΣΕΦ να τοποθετήσουν κώνους για να μη μπορούν οι αθλητές να πατάνε στα σημεία αυτά με κίνδυνο να τραυματιστούν. Στο μεταξύ όμως, σε πολλά σημεία του δαπέδου, που είχε εγκλωβισθεί η υγρασία, άρχιζαν να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί (μύκητες) οι οποίοι μπορούσαν να μολύνουν αθλητές και να είχαμε χειρότερα εν μέσω κορωνοϊού.

Με τα δεδομένα αυτά, κι επειδή η αίθουσα όπως σημειώσαμε και πριν, είχε πλέον στεγανοποιηθεί, η ομοσπονδία έφτιαξε νέα μελέτη που δεν περιλάμβανε πλέον τη στραντζαριστή υπόβαση για να υψωθεί το δάπεδο ώστε να φεύγουν τα νερά από κάτω, κάτι που σήμαινε βέβαια μείωση του κόστους. Έτσι απευθύνθηκε ξανά στη Γ.Γ.Α. ζητώντας αυτή τη φορά έκτακτη επιχορήγηση 40 χιλ. €  έναντι συνολικού κόστους 60.000 που σ’ αυτή τη φάση περιλάμβανε την αλλαγή φωτισμού (led αντί για συμβατικού) αφού τα 2/3 των λαμπτήρων ήταν συνεχώς καμένοι και εκτός λειτουργίας. Επιπλέον η ΕΦΟΕπΑ υπολόγισε να βάψει την αίθουσα, που είχε να βαφεί από το 2004.

Δυστυχώς το αίτημά της δεν βρήκε ανταπόκριση από το Υφυπουργείο και επειδή η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο απευθύνθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας τα χρήματα αυτά ως Ολυμπιακή προετοιμασία αφού η προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών, που θα πάρουν μέρος στα Προολυμπιακά τουρνουά, ήταν αδύνατο να γίνει στην αίθουσα αυτή. Η ολομέλεια της Ε.Ο.Ε. με εισήγηση του προέδρου Σπύρου Καπράλου, ομόφωνα ενέκρινε την επιχορήγηση αυτή και έτσι το έργο ξεκίνησε αμέσως στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ όμως η διοίκηση του ΣΕΦ κατανοώντας πλήρως τη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί έσπευσε και άλλαξε τον φωτισμό από συμβατικό σε led με δικές της δαπάνες όπως και πραγματοποίησε τον ελαιοχρωματισμό της πάλι με δικές της δαπάνες ανακουφίζοντας σε πολύ σημαντικό βαθμό τα οικονομικά της ομοσπονδίας.

Το έργο τελείωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα και έτσι σήμερα το ομοσπονδιακό κέντρο έχει τέλειο δάπεδο με ξύλινη υπόβαση (ρώσικη σιμίδα) 25 χιλ. με traflex καινούργιο, με φωτισμό φανταστικό και με τους τοίχους βαμμένους και καθαρούς. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής μάλιστα, χαρακτήρισε την αίθουσα ως την καλύτερη της Ευρώπης και τα παιδιά της εθνικής, που προπονούνται εκεί, εμφανίζονται πολύ ευχαριστημένα και με εξαιρετική διάθεση, αφού δουλεύουν σε μια αίθουσα σύγχρονη και ασφαλή.

Η ομοσπονδία ευχαρίστησε τη Χριστίνα Τσιλιγκίρη και τους συνεργάτες της στη διοίκηση όπως και την Ε.Ο.Ε… Πολύ σύντομα και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της αίθουσας, στη διάρκεια των οποίων η ομοσπονδία θα αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του τόσο σημαντικού, για το άθλημα, έργου. Να προστεθεί ότι συντονίστρια του έργου ήταν η διευθύντρια της ομοσπονδίας Στέλλα Νικολουδάκη, ενώ χρέη εργοταξιάρχη εκτέλεσαν ο κόουτς Βατσακλής και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής Καλλίνικος Κρεάνγκα, που καθημερινά ήταν στην αίθουσα και καθοδηγούσαν τα συνεργεία.

Σημειώνεται τέλος ότι κομμάτια από το παλιό δάπεδο taraflex, που ήταν σε καλή κατάσταση, ξηλώθηκαν από την ομοσπονδιακή αίθουσα και χρησίμευσαν στο να στρωθεί πρώτη φορά taraflex στο γυμναστήριο της Ελευσίνας. Επίσης χώρος όπου διεξάγονται αγώνες στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματος της ομοσπονδίας. Έτσι η ομοσπονδία σε εποχή κορωνοϊού, που επιβάλει ορισμένο αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε αγωνιστικές εγκαταστάσεις, έχει τώρα στη διάθεσή της δύο άρτιες εξοπλισμένες αίθουσες.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Στο κομμάτι των προπονήσεων η εξαίρεση επίλεκτων αθλητών από το γενικό απαγορευτικό είναι μικρή …παρηγοριά για την επιτραπέζια αντισφαίριση στην παύση κάθε δραστηριότητας ανά την επικράτεια.

Τα μέλη των Προ-ολυμπιακών και Προ-παραολυμπιακών ομάδων εξασφάλισαν πρώτα την άμεση επιστροφή στις προπονήσεις με βάση τα όσα προβλέπονταν για τον αθλητισμό στα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Ακολούθως η Γ.Γ.Α. αποφάσισε να επιτρέψει την προετοιμασία κι άλλων διεθνών αθλητών, εφόσον υπάρχουν στο καλεντάρι ενός αθλήματος Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα προγραμματισμένα να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021.

Στο πρώτο σκέλος η ΕΦΟΕπΑ έστειλε αμέσως στην Ε.Ο.Ε. τα ονόματα των μελών της Προολυμπιακής ομάδας κι από εκεί μεταβιβάστηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο δεύτερο σκέλος η Γ.Γ.Α. έκανε το σχετικό ερώτημα στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και ενημερώθηκε ότι (ανεξάρτητα με τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού) η διεθνής επιτραπέζια αντισφαίριση έχει μπροστά της τέτοιες διοργανώσεις.

Έτσι η ομοσπονδία έδωσε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή νέα ονόματα, εκείνη  τα διαβίβασε στη Γ.Γ.Α. και η τελευταία τα ενέκρινε κι εξέδωσε ονομαστικές καταστάσεις υπογεγραμμένες (μαζί φυσικά με προπονητές) για τη μετακίνηση αθλητών στην προπόνηση. Είναι συνολικά 18 οι άνδρες και οι γυναίκες, που προπονούνται αυτές τις ημέρες στο ΣΕΦ ως υποψήφιοι για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ανάμεσά τους υπάρχουν και νεότεροι αθλητές.

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές διευκρινίζουν ότι οι επιλογές αθλητών έχουν να κάνουν με τον νομό Αττικής και αθλητές, που προπονούνται στο ΣΕΦ σαν μέλη των προεθνικών ομάδων. Ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχει πάντοτε ενδιαφέρον για επίλεκτους αθλητές όλης της χώρας, αλλά οι ειδικές συνθήκες και οι περιορισμοί λόγω covid-19 δεν επιτρέπουν διαφορετικές κινήσεις.

Εκκρεμότητα υπάρχει με τις επίσης διεθνείς αθλήτριες Χρυσή Φωτιάδου και Λεμονιά Γκαϊντατζή, οι οποίες μένουν σε πόλεις της Περιφέρειας (Φλώρινα και Καβάλα αντίστοιχα). Ζήτησαν να προπονηθούν στα μέρη τους, η ομοσπονδία κοιτάζει να τις εξυπηρετήσει, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Γ.Γ.Α. δίνει εγκρίσεις μόνο για αθλητικές εγκαταστάσεις, που είναι υπό την εποπτεία της. Εφόσον πάντως, τα κορίτσια πάρουν την άδεια από τα σχολεία, στα οποία κάνουν προπονήσεις, αυτή θα σταλεί από την ΕΦΟΕπΑ στη ΓΓΑ και η περίπτωση θα συζητηθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ