Έχασε την πρώτη ευκαιρία για πρόκριση ο Γκιώνης, κυνηγά τη δεύτερη από το στάδιο 2 του Προολυμπιακού

Έχασε την πρώτη ευκαιρία για πρόκριση ο Γκιώνης, κυνηγά τη δεύτερη από το στάδιο 2 του Προολυμπιακού

Παρατείνεται η αγωνία στην τεράστια προσπάθεια του Παναγιώτη Γκιώνη για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης του απλού.

Παρατείνεται η αγωνία στην τεράστια προσπάθεια του Παναγιώτη Γκιώνη για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης του απλού. Στον τελικό του 3ου ταμπλό κάμφθηκε νωρίς το μεσημέρι με 4-2 σετ από τον Βανγκ Γιανγκ (νούμερο 6 της διοργάνωσης) έχασε την ευκαιρία να φτάσει στον στόχο του από το στάδιο 1, αλλά θα έχει άλλη μία από σήμερα το απόγευμα. Πάει στο στάδιο 2 κι από τον γύρο των «8», σε νέο νοκ άουτ ταμπλό, θα επιχειρήσει να κατακτήσει την πρωτιά και να καλύψει την τελευταία θέση πρόκρισης από το Κατάρ για τους άνδρες. Ο πολιτογραφημένος Σλοβάκος αντίθετα πήρε το ένα από τα τρία εισιτήρια, που δόθηκαν σήμερα από την Ντόχα για το Τόκιο.

Ο Γκιώνης τοποθετήθηκε τώρα στην κορυφή του μοναδικού ταμπλό στο στάδιο 2. Αντίπαλός του στα προημιτελικά θα είναι ο Ρουμάνος Οβίντιου Ιονέσκου, δευτεραθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών το 2018. Μόνο ο νικητής αυτής της νέας νοκ άουτ διαδικασίας προκρίνεται στη σπουδαιότερη αθλητική εκδήλωση. Ο αγώνας αρχίζει στις 18:10 Ελλάδας κι από το τραπέζι 1 θα έχει επίσης απευθείας μετάδοση στη σελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας (ITTF) στο  facebook (https://www.facebook.com/ITTFWorld/). Οι ημιτελικοί και ο τελικός θα διεξαχθούν αύριο, τελευταία μέρα του τουρνουά.

Η καθοριστική αναμέτρηση με τον Βανγκ, ο οποίος έχει επίσης αμυντικό στυλ παιχνιδιού, δεν δεχόταν προγνωστικά, όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν μεταξύ τους συναντήσεων. Ο Γκιώνης (νούμερο 10 των αγώνων) έκανε τέλειο ξεκίνημα και μέχρι το 2-2 στα σετ τα πράγματα ήταν απολύτως ισορροπημένα. Στη συνέχεια όμως, βγήκε κάποια κούραση στον Έλληνα άσο, ενώ του προκάλεσαν νευρικότητα και ορισμένες φαινομενικά εύκολες μπάλες, που έχασε στην επίθεση. Πήρε ρίσκο, δεν του βγήκαν και ο κινεζικής καταγωγής αντίπαλος (που διαθέτει επίσης ποιοτικά σπιν) απέκτησε το πάνω χέρι για να φτάσει τελικά στο 4-2 και την ολυμπιακή πρόκριση. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων ήταν μεγάλο για το ματς, μάλιστα τα live στην ιντερνετική μετάδοση ξεπέρασαν κάποια στιγμή τα 1.200.

Ο Γκιώνης άρχισε δυναμικά και με πολύ καλή επίθεση επιβλήθηκε στο 1ο σετ και το πήρε με διαφορά. Στο 2ο ο Βανγκ ανέβασε την απόδοσή του, είχε καλύτερες επιλογές και ευστοχία στα forehand σπιν και αφού προηγήθηκε 6-1 και 7-3 έφτασε στην ισοφάριση.

Κυρίως ο Έλληνας πρωταθλητής βρισκόταν στην επίθεση στο 3ο σετ και πήρε προβάδισμα με 5-3. Εκεί όμως έχασε τρεις αλλεπάλληλους πόντους με ισάριθμα χαμένα σπιν κι έστειλε άλλο ένα άουτ στο 7-8. Στο 10-7 του Σλοβάκου πλησίασε στον πόντο, ώσπου ο αντίπαλος επέλεξε δυνατό σπιν στο σερβίς του κι επικράτησε στο όριο.

Με καλή τακτική και άριστο συνδυασμό άμυνας και ισχυρών επιθέσεων ο Γκιώνης άρχισε πολύ καλά το 4ο σετ και βρέθηκε στο +3 (6-3). Πήρε ψυχολογία και με ορισμένες καταπληκτικές ενέργειες και μπόρεσε να φτάσει στο 2-2.

Στο 5ο σετ ο Γκιώνης δεν είχε την ίδια διάρκεια στα forehand, έχασε και κάποιες εύκολες μπάλες και μοιραία το σετ για να ξαναβρεθεί πίσω με 2-3.

Στο ξεκίνημα του 6ου σετ ξεγελάστηκε δύο φορές με το φάλτσο-άφαλτσο του αντιπάλου και με το σκορ στο 1-3 ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Ένα χαμένο καρφί κι ένα ράλι με σπιν στο σπιν τού πρόσθεσε πίεση και η διαφορά αυξήθηκε. Είχα χάσει πια και σε συγκέντρωση, ο Βανγκ ήταν πολύ σταθερός και διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα (11-3, 5-11, 9-11, 11-6, 6-11, 7-11).

Σε μεγάλη διοργάνωση οι δύο αθλητές είχαν αναμετρηθεί στον γύρο των «64», στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών του 2017 και είχε νικήσει οριακά ο Γκιώνης με 4-3 σετ. Έχουν συναντηθεί και σε επίπεδο ομάδων στην πολωνική λίγκα κι εμφανίζουν νίκες και οι δύο. Από την άλλη έχουν συνεργαστεί κιόλας στο διπλό ανδρών σε αρκετές διοργανώσεις, μάλιστα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 είχαν προκριθεί στα προημιτελικά και είχαν φτάσει κοντά στην κατάκτηση μεταλλίου.

Ο 30χρονος Βανγκ έχει πάρει μέρος στο απλό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 μένοντας στον 2ο γύρο. Πέρσι κατέκτησε την 5η θέση στο Europe Top 16 Cup. Ήταν πολύ καιρό στην Ντόχα για να μετάσχει και στα διαδοχικά διεθνή τουρνουά του World Table Tennis αλλά έμεινε έξω με ποινή από το Contender, επειδή παραβίασε το πρωτόκολλο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

* Ο Ιονέσκου (νούμερο 15 του τουρνουά) μπήκε στο στάδιο 2 ως ένας από τους χαμένους των ημιτελικών στα ταμπλό του σταδίου 1. Συγκεκριμένα για το ταμπλό 2 κάμφθηκε με 4-3 σετ από τον Ούγγρο Μπένκε Μαγιόρος. Επίσης στα 7 σετ είχε αποκλείσει νωρίτερα τον πρώην πρωταθλητή Ευρώπης του ομαδικού και του διπλού ανδρών Ντάνιελ Χάμπεσον (Αυστρία), όμως ενόψει του αγώνα με τον Γκιώνη έχει πάνω από ένα 24ωρο ξεκούρασης…

* Στις κορυφαίες διακρίσεις του Ρουμάνου και το ασημένιο μετάλλιο, που κατέκτησε στο διπλό ανδρών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2019 με παρτενέρ τον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες. Βρίσκεται καιρό στην Ντόχα, καθώς πήρε μέρος και στα δύο τουρνουά του WTT, μάλιστα επιβεβαίωσε ξανά πόσο ικανός είναι στα διπλά. Στο διπλό ανδρών, πάλι με τον Ρόμπλες, ήταν φιναλίστ του τελικού στο Star Contender και στο διπλό μικτό μπήκε στα ημιτελικά του Contender με συμπαίκτρια τη Ρουμάνα Μπερναντέτ Σοκς.

* Έχει αρκετά χρόνια να παίξει αντίπαλος με τον Ιονέσκου σε μεγάλη διοργάνωση ο Γκιώνης, αλλά η παράδοση είναι ξεκάθαρα υπέρ του με 3 νίκες σε ισάριθμα ματς.

* Στο ταμπλό του σταδίου 2 μετέχουν συνολικά 9 αθλητές. Από τα φαβορί, κάτω από τον Γκιώνη βρέθηκε μετά την κλήρωση ο Λίαμ Πίτσφορντ. Άρα είναι πολύ πιθανός αντίπαλος στα ημιτελικά αν φυσικά επικρατήσει το απόγευμα ο πολύπειρος αμυντικός μας. Ο Άγγλος, που άρχισε στο Κατάρ ως νούμερο 1 του Προολυμπιακού, περιμένει στην 8άδα τον νικητή από το μοναδικό ματς της 16άδας, αυτό μεταξύ του Ρώσου Βλαντιμίρ Σιντορένκο και του Ούγγρου Άνταμ Ζούντι. Ο Ουκρανός Κου Λέι είναι στη βάση του νέου ταμπλό σαν 2ο φαβορί.

* Νωρίτερα σήμερα έγιναν οι τελικοί των δύο υπόλοιπων ταμπλό στο στάδιο 1 των ανδρών. Το όνειρο της πρόκρισης πραγματοποίησαν ο Λούμπομιρ Γιάνκαρικ και ο Μπένκε Μαγιόρος. Στα άλλα δύο ταμπλό των ανδρών τα ζευγάρια των τελικών ήταν:

Στο ταμπλό 1: Λούμπομιρ Γιάνκαρικ (Τσεχία)-Κου Λέι (Ουκρανία)         4-0

Στο ταμπλό 2: Μπένκε Μαγιόρος (Ουγγαρία)-Φλοράντ Λαμπιέ (Βέλγιο)  4-1

* Στις γυναίκες κρίθηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα πρώτα 4 εισιτήρια για το απλό των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά. Απομένει μία ακόμη θέση πρόκρισης για το στάδιο 2. Τη συμμετοχή στο Τόκιο εξασφάλισαν η Μπέργκστρομ, η Έρλαντ, η Μικαΐλοβα και η Γιανγκ Ξιαοσίν. Οι χαμένες των τελικών συνεχίζουν σε μίνι ταμπλό και όποια επικρατήσει αύριο θα πάρει το πολυπόθητο «εισιτήριο».

Τα αποτελέσματα των τελικών:

Ταμπλό 1: Μπριτ Έρλαντ (Ολλανδία)-Γκαλία Ντβόρακ (Ισπανία)                     4-0

Ταμπλό 2: Μαργαρίτα Πεσότσκα (Ουκρανία)-Λίντα Μπέργκστρομ (Σουηδία)      1-4

Ταμπλό 3: Σουτασίνι Σαβεταμπούτ (Ταϊλάνδη)-Πολίνα Μικαΐλοβα (Ρωσία)        2-4

Ταμπλό 4: Γιανγκ Ξιαοσίν (Μονακό)-Μαρία Ξιάο (Ισπανία)                              4-3

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ