Επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή για Γκιώνη, Σγουρόπουλο, Τόλιου και Τέρπου στους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες

Επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή για Γκιώνη, Σγουρόπουλο, Τόλιου και Τέρπου στους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες

Στο ομαδικό των Ευρωπαϊκών Αγώνων δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά ελληνική εκπροσώπηση

Η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής με 2 αθλητές και 2 αθλήτριες στην επιτραπέζια αντισφαίριση των 3ων Ευρωπαϊκών Αγώνων.

Επιβεβαιώθηκε ότι στη μεγάλη διοργάνωση, που θα γίνει στην Κρακοβία και Μαλοπόλσκα της Πολωνίας το διάστημα 21 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2023, θ’ αγωνιστούν στο απλό για τη χώρα μας ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος, η Κατερίνα Τόλιου και η Ελισάβετ Τέρπου.

Είναι οι δύο πρώτοι των ελληνικών χρωμάτων στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης, μπήκαν στις συμμετοχές με βάση το αριθμητικό όριο των αθλητών/τριών από αυτό το κριτήριο, ενώ ο Σγουρόπουλος κάλυψε και μία άλλη προϋπόθεση έχοντας πλασαριστεί, πέρσι στο Μόναχο, στις θέσεις 17-32 του απλού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων.

Στο ομαδικό των Ευρωπαϊκών Αγώνων δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά ελληνική εκπροσώπηση, ενώ στο πρόγραμμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης βρίσκεται και το διπλό μικτό, πάντα στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οριστικό είναι επίσης ότι την τεχνική καθοδήγηση των τεσσάρων πρωταθλητών μας θ’ αναλάβει ο εθνικός ομοσπονδιακός προπονητής ανδρών Κώστας Βατσακλής.

Η αρμόδια αρχή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (ETTU). Έβγαλε από καιρό τη λεγόμενη Quota, δηλαδή την αναλογία, την ποσόστωση θέσεων για τα αγωνίσματα και μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής των Krakow and Malopolska 2023 European Games την έστειλε στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Έτσι έλαβε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την ειδοποίηση ότι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής οι 2 άνδρες και οι 2 γυναίκες στα ατομικά. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με τη σειρά της συμπλήρωσε τη φόρμα επιβεβαίωσης και πριν από λίγες ημέρες επικυρώθηκαν οι συμμετοχές ονομαστικά για τον Γκιώνη, τον Σγουρόπουλο, την Τόλιου και την Τέρπου. Μέτρησε η παγκόσμια κατάταξη της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Σε περίπτωση που χρειαστεί στην πορεία κάποια αντικατάσταση, μπορεί να γίνει από άλλον Έλληνα αθλητή μόνο με τον Σγουρόπουλο, επειδή ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών ηλικιών έχει καλύψει και το κριτήριο της εισόδου στον γύρο των «32» στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2022. Ουσιαστικό να σημειωθεί ότι οι δύο (2) αγωνιστικές παρουσίες είναι και ο μέγιστος αριθμός αθλητών/τριών ανά Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (NOC) για το απλό.

Στο σύνολο μπορούν να μετάσχουν στο ατομικό αγώνισμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων έως 76 άνδρες και 76 γυναίκες. Γενικά μία χώρα μπορεί να εμφανίσει έως 4 αθλητές-4 αθλήτριες αν πάρει μέρος και στο ομαδικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ITTF ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ Ή ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ

Σημαντική εξέλιξη στο μεταξύ, προέκυψε στο θέμα των απαγορεύσεων προς αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) προσυπέγραψε την πρόσφατη δήλωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σχετικά με το καθεστώς των αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο σε διεθνείς διοργανώσεις.

«Έχοντας γιορτάσει πρόσφατα την 50ή επέτειο της Διπλωματίας του Πινγκ Πονγκ, το Δ.Σ. σημειώνει ότι η ITTF έχει πλήρη επίγνωση των πιθανών διαλόγων, που μπορεί να δημιουργήσει ο αθλητισμός. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει μακρά ιστορία στο να φέρνει κοντά τους ανθρώπους ακόμα και όταν οι πολιτικοί δεσμοί ήταν αδύναμοι.

Μπορεί να οικοδομήσει γέφυρες, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών και να ανοίξει την πόρτα για την οικοδόμηση της ειρήνης με τρόπους, που ο αποκλεισμός και ο διχασμός δεν μπορούν», ανέφερε σε κείμενο της η παγκόσμια ομοσπονδία και συνέχισε:

«Η ITTF επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ειρήνη και καταδικάζει απερίφραστα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει την ουκρανική κοινότητα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι Ουκρανοί αθλητές μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις επιτραπέζιας αντισφαίρισης αρτιμελών, σε αγώνες ατόμων με αναπηρίες και σε αγώνες νέων σε όλο τον κόσμο.

Πυλώνας του Ολυμπιακού Κινήματος παραμένει η αυτονομία που πρέπει να έχουν οι αθλητικοί φορείς. Θα πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίζουν ποιοι παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες με βάση τις αθλητικές τους ικανότητες και όχι για πολιτικούς λόγους ή λόγω των διαβατηρίων τους.

Σημειώνοντας αυτό, το Δ.Σ. υποστηρίζει την αποδοχή παικτών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο σε διεθνείς αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης που διοργανώνονται από την ITTF και το World Table Tennis υπό αυστηρούς όρους ουδετερότητας.

Το ITTF έχει λάβει υπόψη τους Προτεινόμενους Όρους Συμμετοχής της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για αυτούς τους παίκτες. Το ITTF θα τα εξετάσει και θα διαβουλευτεί με άλλες διεθνείς ομοσπονδίες για να δημιουργήσει επίσημες οδηγίες, που θα καθορίζουν ρητούς όρους συμμετοχής για παίκτες και προσωπικό υποστήριξης με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο.

Σημειώνοντας το τρέχον πρόγραμμα, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, οι παίκτες που θα μπορούσαν νωρίτερα να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση είναι τον Μάιο. Καθώς η πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ITTF FinalsDurban 2023) έχει περάσει, οι παίκτες με ρωσικό και λευκορωσικό διαβατήριο δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Ενώ εξετάζεται ένα μονοπάτι για παίκτες και στελέχη υποστήριξης, η ITTF θα συνεχίσει να διατηρεί τις κυρώσεις κατά των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας όπως αποφασίστηκε την 1η Μαρτίου 2022. Αυτές οι κυρώσεις περιλαμβάνουν: Κανένας Ρώσος ή Λευκορωσικός κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος δεν θα επιτρέπεται να μετάσχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ITTF και την παγκόσμια επιτραπέζια αντισφαίριση. Δεν θα εμφανίζονται εθνικά σύμβολα, χρώματα, σημαίες ή ύμνοι Ρωσίας ή Λευκορωσίας σε εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από την ITTF και την παγκόσμια επιτραπέζιο αντισφαίριση.

Η διοίκηση ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στη ΔΟΕ για το έργο και την καθοδήγησή της, καθώς και σε όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες, που εργάστηκαν σε πνεύμα συνεργασίας για να εναρμονίσουν την προσέγγιση όσον αφορά τη συμμετοχή παικτών με ρωσικό και λευκορωσικό διαβατήριο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ