Τα αστέρια της επιτραπέζιας αντισφαίρισης λάμπουν στην Βουδαπέστη

Τα αστέρια της επιτραπέζιας αντισφαίρισης λάμπουν στην Βουδαπέστη

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων της Βουδαπέστης συντροφεύει τους φίλους του αθλήματος μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 28 του μήνα και υπόσχεται πλούσιο θέαμα.

Σε πόλη υπέροχη, σε πόλη σαγηνευτική, που μπορεί να εμπνεύσει τον καθένα, παρελαύνουν από οι μεγάλοι… καλλιτέχνες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων της Βουδαπέστης συντροφεύει τους φίλους του αθλήματος μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 28 του μήνα και υπόσχεται πλούσιο θέαμα, σκληρές αναμετρήσεις και συγκινήσεις. Από τις αίθουσες του Hungexpo Budapest Fair Center θα περάσουν περίπου 550 αθλητές από κάθε μεριά του πλανήτη (304 άνδρες και 245 γυναίκες) κι ανάμεσά τους θα είναι και 7 Έλληνες.

Τη χώρα θα εκπροσωπήσουν οι Παναγιώτης Γκιώνης, Γιάννης Σγουρόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Τόλιου, Κωνσταντίνα Παρίδη και Μαρία Χριστοφοράκη. Στην τεχνική καθοδήγηση θα βρίσκονται οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Κώστας Βατσακλής και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ενώ αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης.

Το τιμ έφτασε νωρίς το μεσημέρι στην ουγγρική πρωτεύουσα και οι διεθνείς μας ολοκληρώνουν αργότερα την προετοιμασία τους στο γυμναστήριο των αγώνων. Πέρα από τις αξιόλογες εμφανίσεις ο στόχος είναι όσο το δυνατόν καλύτερα πλασαρίσματα σε κάθε αγώνισμα.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2019 περιλαμβάνει πέντε αγωνίσματα: Το απλό ανδρών, το απλό γυναικών, το διπλό ανδρών, το διπλό γυναικών και το διπλό μικτό. Στο απλό όλα τα ματς θα κρίνονται με το σύστημα του καλύτερου των επτά σετ. Στα διπλά θα ισχύσει το ίδιο στα κεντρικά ταμπλό, αλλά στα προκριματικά θα εφαρμοστεί το σύστημα «του καλύτερου των 5 σετ». Το Hungexpo Budapest Center θα διαθέσει τρεις χώρους για το κορυφαίο event. Την κεντρική σάλα με 4 τραπέζια, τη δεύτερη αίθουσα αγώνων με 28 τραπέζια και την αίθουσα προπονήσεων με 32 τραπέζια.

Στο απλό ανδρών σχηματίστηκαν 79 προκριματικά γκρουπ. Εκτός από τα τρία τελευταία, που έχουν 4 αθλητές, όλα τα υπόλοιπα είναι των 3ων. Ο Παναγιώτης Γκιώνης αποφεύγει το αρχικό στάδιο λόγω της θέσης του στην παγκόσμια κατάταξη. Γενικά υπάρχουν 64 seeded players (τοποθετημένοι στο ταμπλό) και 240 θα παίξουν στα προκριματικά, που περιλαμβάνουν και δεύτερη φάση με νοκ άουτ. Οι νικητές από τα γκρουπ 1-49 περνάνε απευθείας στον 1ο γύρο του αγωνίσματος. Οι νικητές των υπόλοιπων γκρουπ θα πρέπει να δώσουν και ένα νοκ άουτ ματς για 15 ακόμα θέσεις, που οδηγούν στο κυρίως ταμπλό.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος κληρώθηκε στο 18ο γκρουπ και αντιμετωπίζει τον Ενγκ Πακ Ναμ από το Χονγκ Κονγκ (επικεφαλής) και τον Γιαν Ζίμπρατ από τη Σλοβενία.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος βρέθηκε στο 61ο γκρουπ. Κυνηγά την πρόκριση απέναντι στον Αιγύπτιο Καλίντ Ασάρ (επικεφαλής) και τον Ισλανδό Μπίργκιρ Ίβαρσον.

Ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος είναι στο 65ο γκρουπ. Έχει επικεφαλής τον Παραγουανό Αλεχάντρο Τοράνζος κι ακόμα τον Τσεόνγκ Τσι Τσενγκ από το Μακάο.

Στο απλό γυναικών η πρώτη φάση περιλαμβάνει 60 γκρουπ. Όλα είναι των 3ων αθλητριών εκτός από το τελευταίο, που έχει 4. Υπάρχουν 64 seeded players (τοποθετημένες κατευθείαν στο ταμπλό) και 181 θα μετάσχουν στα προκριματικά γκρουπ. Οι νικήτριες του κάθε ομίλου προκρίνονται στον 1ο γύρο. Θ’ απομείνουν 4 θέσεις και θα καλυφθούν με κλήρωση για ισάριθμες lucky losers ανάμεσα στις 2ες των ομίλων.

Η Κωνσταντίνα Παρίδη κληρώθηκε στο 6ο γκρουπ και στην πρώτη συμμετοχή της στον θεσμό των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων ατομικού βρίσκει μπροστά της την Κροάτισσα Ματίγια Γέγκερ (επικεφαλής) και τη Γκουλτσέκρα Κουσεΐνοβα από το Καζακστάν.

Η Μαρία Χριστοφοράκη πήγε στο 11ο γκρουπ με αντιπάλους τη Γκούι Λιν, που αγωνίζεται με τα χρώματα της Βραζιλίας (επικεφαλής) και την Μπολόρ-Ερντέν Μπατμούνκ από τη Μογγολία.

Η Κατερίνα Τόλιου τέθηκε επικεφαλής στο 27ο γκρουπ και πηγαίνει για την πρόκριση απέναντι σε δυο αθλήτριες από τη Λατινική Αμερική. Συναντά την Κόρι Τελέζ από την Κολομβία και τη Νάταλι Παρέδες από το Εκουαδόρ.

Ο Γκιώνης είναι απευθείας στον 1ο γύρο του απλού (δηλαδή στους «128») και κληρώθηκε στο πάνω μέρος του ταμπλό. Περιμένει αντίπαλο για την Τρίτη από τα προκριματικά κι αν νικήσει και περάσει στους «64» θα συναντήσει πιθανότατα τον Λιν Γιουν Τζου από την Κινεζική Ταϊπέι.

Στο διπλό ανδρών το ταμπλό των προκριματικών αρχίζει μεθαύριο από τον γύρο των «128». Δύο γύροι θ’ αναδείξουν τα 32 ζευγάρια, που θα περάσουν στο κυρίως ταμπλό των «64». Ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Γιάννης Σγουρόπουλος κληρώθηκαν με τους Τζαΐρ Χιμένεθ/Μιγκέλ Λάρα από το Μεξικό. Αν νικήσουν, θα συναντήσουν και στο καθοριστικό δεύτερο ματς ζευγάρι από το Μεξικό και συγκεκριμένα τους Ρικάρντο Βίλα/Μάρκος Μαδρίντ (για τη Δευτέρα στις 16:45 προγραμματισμένος ο αγώνας στο τραπέζι 1).

Οι αδερφοί Κωνσταντινόπουλοι θ’ αντιμετωπίσουν μεθαύριο τους δυνατούς Κροάτες Φράνε Κόγιτς/Τόμισλαβ Πουκάρ. Αν πάρουν τη νίκη θα διεκδικήσουν την ίδια μέρα την πρόκριση κόντρα στους Γάλλους Καν Ακουζού/Αλεξάντρ Κασέν (16:15).

Στο διπλό γυναικών τα προκριματικά περιλαμβάνουν έναν γύρο. Τα 32 ζευγάρια, που θα επικρατήσουν, θα συμπληρώσουν τα ισάριθμα φαβορί, που ήδη υπάρχουν στο κυρίως ταμπλό. Η Κατερίνα Τόλιου και η Κωνσταντίνα Παρίδη συναντούν τη Δευτέρα τις Σάρα Μέγερ/Ντανιέλε Κόνσμπρουκ από το Λουξεμβούργο.

Το διπλό μικτό αρχίζει από τον προκριματικό γύρο των «128». Τα ελληνικά δίδυμα είναι δύο. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Μαρία Χριστοφοράκη αναμετρώνται αύριο με τους Εμιλιάνο Ριόφριο/Μιλένα Πλάζα από το Εκουαδόρ. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και η Κατερίνα Τόλιου αντιμετωπίζουν τους Νίαλ Κάμερον/Αλίζα Καλίντ από τη Σκωτία (τραπέζι 6). Μέσα από δύο προκριματικούς γύρους θα προκύψουν τα 32 ζευγάρια, που θα πάρουν την πρόκριση για το κυρίως ταμπλό των «64».

Το πρόγραμμα στους αγώνες των αθλητών μας στα προκριματικά (σε ώρες Ελλάδας):

Στους άνδρες:

Κυριακή 21 Απριλίου:

11:00 Σγουρόπουλος/Χριστοφοράκη-Ριόφριο/Πλάζα

11:30 Κ. Κωνσταντινόπουλος/Τόλιου-Κάμερον/Καλίντ       Τραπέζι 6

13:15  Κ. Κωνσταντινόπουλος-Ζίμπρατ

14:45  Γ. Κωνσταντινόπουλος-Τσεόνγκ Τσι

18:00  Κ. Κωνσταντινόπουλος-Ενγκ Πακ

14:45  Σγουρόπουλος-Ίβαρσον

19:30 Γ. Κωνσταντινόπουλος-Τοράνζος

Δευτέρα 22 Απριλίου:

14:30  Σγουρόπουλος-Ασάρ                     Τραπέζι 1

11:00  Αφοί Κωνσταντινοπουλοι-Πουκάρ/Κόγιτς

11:30  Γκιώνης/Σγουρόπουλος-Χιμένεθ/Λάρα        Τραπέζι 3

Στις γυναίκες:

Κυριακή 21 Απριλίου:

12:30  Παρίδη-Κουσεΐνοβα

12:30  Χριστοφοράκη-Μπατμούνκ

18:00  Χριστοφοράκη-Γκούι Λιν

18:45  Τόλιου-Παρέδες

Δευτέρα 22 Απριλίου:

12:15  Παρίδη-Γέγκερ

12:15  Τόλιου-Τελέζ

16:45  Παρίδη/Τόλιου-Μέγερ/Κόνσμπρουκ

* Συνεχή ενημέρωση για τα δρώμενα στην ουγγρική πρωτεύουσα θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Επίσης το διαδικτυακό πρόγραμμα itTV έχει ανακοινώσει ζωντανές μεταδόσεις όλων των παιχνιδιών από τα τραπέζια 1 έως 8

* Πέρασαν 90 χρόνια από τότε που η Βουδαπέστη διοργάνωσε πρώτη φορά Παγκόσμιο πρωτάθλημα! Ήταν το 1929, περιλάμβανε ομαδικό και ατομικό και ήδη από την αρχή του θεσμού (1926) η Ουγγαρία ήταν από τις κορυφαίες δυνάμεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η Βουδαπέστη φιλοξένησε επίσης την κορυφαία διοργάνωση το 1931 και το 1950 και την αναλαμβάνει πρώτη φορά αποκλειστικά για τα ατομικά αγωνίσματα.

* Φτιαγμένο σε χώρο 36 στρεμμάτων, το Hungexpo Budapest Fair Center αποτελεί τη μεγαλύτερη πολυλειτουργική εγκατάσταση εκδηλώσεων στην Ουγγαρία. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο.

* Παρόντες και φέτος οι Κινέζοι κάτοχοι του τίτλου στο απλό από το Ντίσελντορφ, κυνηγούν ρεκόρ. Ο Μα Λονγκ θέλει να πάρει το 3ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο (2015, 2017 τα δύο πρώτα) και η Ντινγκ Νινγκ να φτάσει τα 4 έπειτα από εκείνα του 2011, του 2015 και του 2017.

* Πρώτος τελικός έρχεται χρονικά αυτός του διπλού μικτού, την Παρασκευή 26 του μήνα. Το Μεγάλο Σάββατο (για μας) ακολουθούν οι τελικοί στο διπλό ανδρών και το απλό γυναικών και την Κυριακή του Πάσχα το πρόγραμμα κλείνει με τους τελικούς στο διπλό γυναικών και το απλό ανδρών.

* Η νεότερη ποτέ πρωταθλήτρια κόσμου στο απλό είναι η Κινέζα Ντεν Γιαπίνγκ. Όταν το 1991 πήρε τον πρώτο της τίτλο ήταν 18 ετών και 90 ημερών. Η ίδια έχει το αντίστοιχο ρεκόρ και στο διπλό γυναικών, καθώς το 1989 ήταν 16 ετών και 63 ημερών.

* Στο απλό ανδρών ο μικρότερος σε ηλικία πρωταθλητής ήταν ο Ρίτσαρντ Μπέργκμαν. Στο χρυσό μετάλλιο, που πήρε με την Αυστρία το 1937, ήταν 17 ετών και 303 ημερών. Στο διπλό ανδρών ο νεότερος είναι ο Κινέζος Κονγκ Λινγκουί. Ήταν 21 ετών και 201 ημερών στην πρωτιά του το 1997. Τέλος, στο διπλό μικτό κατέχει αυτό το ρεκόρ η Κινέζα Γκούο Γιε. Όταν κατέκτησε το τρόπαιο το 2005 ήταν 16 ετών και 294 ημερών.

* Ο Βίκτορ Μπάρνα είναι ο ρέκορντμαν των τίτλων στο απλό ανδρών σε εποχές πάντως που το Παγκόσμιο πρωτάθλημα γινόταν κάθε χρόνο. Ο θρυλικός Ούγγρος έφτασε πέντε φορές στην κορυφή του κόσμου προπολεμικά (1930, 1932, 1933, 1934, 1935).

* Η Ρουμάνα Αντζέλικα Ροζεάνου κατέχει το αντίστοιχο ρεκόρ στο απλό γυναικών. Από το 1950 έως το 1955 αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια έξι χρονιές στη σειρά (κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία με αριθμούς από τον θεσμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ