ΣΕΓΑΣ : Γιόρτασε τα 120 χρόνια προσφοράς

ΣΕΓΑΣ : Γιόρτασε τα 120 χρόνια προσφοράς

Εκεί όπου όλα ξεκίνησαν, πριν από 120 χρόνια, ο ΣΕΓΑΣ -παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πλήθος αθλητών- γιόρτασε 12 δεκαετίες προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό κι όχι μόνο.

Στην αίθουσα «Ο Παρνασσός» του Φιλολογικού Συλλόγου, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ, γιόρτασε χθες η Ομοσπονδία τα 120 χρόνια προσφοράς της. Το «παρών» έδωσε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, επίσης, Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές όπως η Βούλα Πατουλίδου, η Νίκη Μπακογιάννη, ο Γιώργος Ρουμπάνης, η Όλγα Βασδέκη, η Μιρέλα Μανιάνι, ο Λάμπρος Παπακώστας, ο Χρήστος Μελέτογλου, η Ρούλα Στρατάκη, ο Σταύρος Τζωρτζής, ο Παναγιώτης Σαρρής, η Μαρία Πολύζου και ο Νίκος Πολλιάς. Στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκαν πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς που έχουν στηρίξει την Ομοσπονδία, δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Τουρισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Κυπριακή Ομοσπονδία Στίβου που ήταν μέλος του ΣΕΓΑΣ έως το 1983 και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ανέφερε: «Πριν από 120 χρόνια, εδώ, στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Παρνασσός» οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι απ’ ότι σήμερα. Τριάντα, σαράντα άτομα, εκπρόσωποι 28 αθλητικών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα, που -τότε- θυμίζω, είχε τα σύνορα της στη Θεσσαλία. Αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν, όπως αποδείχτηκε, μια ιστορική απόφαση. Η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ (με το όνομα, τότε, ΣΕΑΓΣ). Της πρώτης Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας. Της Ομοσπονδίας που ανέπτυξε το σύνολο των αθλημάτων στην Ελλάδα, μέχρι κάθε ένα να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια κι ο ΣΕΓΑΣ να επικεντρωθεί στον ελληνικό στίβο. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά, σχεδόν όλα. Η Ελλάδα γνώρισε θριάμβους αλλά και καταστροφές. Η κοινωνία γνώρισε περιόδους εκρηκτικής ανάπτυξης, αλλά και έντονης ύφεσης. Οι Έλληνες βιώσαμε μεγάλες χαρές, αλλά και μεγάλες λύπες. Αυτό που δεν άλλαξε είναι το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η διάθεση προσφοράς, της οικογένειας του ελληνικού στίβου».

Τιμήθηκε, ακόμα, κι η Κατερίνα Στεφανίδη ως η αθλήτρια με τις μεγαλύτερες διακρίσεις στα 120 χρόνια ζωής της Ομοσπονδίας. Η ίδια έστειλε μέσω βίντεο το μήνυμά της μιας κι οι αγωνιστικές της υποχρεώσεις δεν της επέτρεψαν να είναι παρούσα στην εκδήλωση. Σε αυτό, λοιπόν, είπε: «Χρόνια πολλά στον ΣΕΓΑΣ, δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα εκεί μαζί σας. Θέλω να ευχαριστήσω για την τιμητική διάκριση. Πιστεύω πως μιλάω για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που διαχρονικά φόρεσαν το εθνόσημο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη βοήθεια που μας έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία 120 χρόνια έχουμε δει χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες να ξεπερνούν τον εαυτό τους, μαζί βέβαια με τη βοήθεια των προπονητών τους. Διαχρονικά το πείσμα, το πάθος και η αποφασιστικότητά τους αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα πολλά και πολλές φορές μεγάλα εμπόδια που χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν. Με τη στήριξη των οικογενειών τους, του ΣΕΓΑΣ και τα τελευταία χρόνια χορηγών και υποστηρικτών κρατούν τον ελληνικό στίβο στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης κι έχουν σταθερή θέση στο βάθρο των νικητών των μεγάλων διοργανώσεων. Συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα, το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα. Το χρωστάμε τόσο στον εαυτό μας, όσο και στην ιστορία μας, καθώς και σε αυτούς που θα έρθουν έπειτα από εμάς».

Η Σοφία Σακοράφα, που στις 29 Σεπτεμβρίου 1982 στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (Χανιά) έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 74,20 μ. κι ο Χρήστος Παπανικολάου που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ στις 24 Οκτωβρίου 1970 στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» με άλμα στα 5,49 μ. τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον ελληνικό στίβο.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ