Μιχαλόπουλος στο «10»: «Γι’ αυτό θα κάνει σπουδαία καριέρα η Λάκη – Στόχος ένα Grand Slam» (pics+vids)

Μιχαλόπουλος στο «10»: «Γι’ αυτό θα κάνει σπουδαία καριέρα η Λάκη – Στόχος ένα Grand Slam» (pics+vids)

Ο προπονητής της Λάκη μιλάει στο «10» για το next best thing του ελληνικού τένις – Το στυλ παιχνιδιού, τα «όπλα» της 16χρονης τενίστριας, το παράδειγμα της Σάκκαρη, τα μαθήματα του Μουράτογλου και η συμβουλή του Τσιτσιπά.

«Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει», είχε γράψει ο Αμερικανός συγγραφέας, Γουίλιαμ Αρθουρ Γουόρντ, θέλοντας να εξηγήσει στους αναγνώστες του ότι ο πραγματικός δάσκαλος είναι αυτός που εμπνέει τους μαθητές του. Στην περίπτωσή μας; Τους μικρούς τενίστες. Τα παιδιά, που ονειρεύονται να γίνουν η επόμενη Μαρία Σάκκαρη. Ο επόμενος Στέφανος Τσιτσιπάς. Τα επόμενα αστέρια του παγκοσμίου τένις.

Τα παιδιά που έχουν το ταλέντο, το πάθος, την υπομονή και την επιμονή για να κάνουν μεγάλα πράγματα και χρειάζονται έναν άνθρωπο να τους εμπνεύσει. Όπως είναι ο Φοίβος Μιχαλόπουλος. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από next best thing του ελληνικού τένις, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Της Μιχαέλας Λάκη. Της 16χρονης, που είναι Νο. 9 στην παγκόσμια κατάταξη των juniors και έχει… τρελάνει ακόμα και τον Πάτρικ Μουράτογλου.

«Ο κύριος Φοίβος είναι πραγματικά σαν δεύτερος πατέρας μου. Τον θυμάμαι από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Μου έχει σταθεί στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα και γι αυτό τον λόγο είμαστε μια πολύ καλή ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει χημεία ανάμεσα σε παίχτη και προπονητή για να υπάρχει μια καλή συνεργασία», είχε πει η Λάκη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «10», αναφερόμενη στον προπονητής της, Φοίβο Μιχαλόπουλο.

Τον άνθρωπο που την ανέδειξε. Της έμαθε τα μυστικά του τένις, την βοήθησε να εξελίξει το ταλέντο της και να γίνει αθλήτρια – υπόδειγμα για τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά το τένις. Ένα κορίτσι 16 ετών, που σε μαγεύει με τον τρόπο παιχνιδιού της και σε εντυπωσιάζει με την ωριμότητά της και τον χαρακτήρα της. Ενα ατόφιο ταλέντο, που έχει αρχίσει να λάμπει στα μεγαλύτερα τουρνουά του πλανήτη και θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της Μαρίας Σάκκαρη.

Ενα δημιούργημα του Φοίβου Μιχαλόπουλου, που είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές τένις στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην ακαδημία του στην Λάρισα (Academy Foivos Michalopoulos, Tennis Icon) προπονούνται τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού τένις. To «10» συνομίλησε μαζί του για τη Μιχαέλα Λάκη, μια τενίστρια που έχει όλα όσα χρειάζονται για να κάνει πολύ σπουδαία πράγματα στο παγκόσμιο τένις. Τι κάνει, όμως, ξεχωριστή την 16χρονη;

Τα σωματικά της προσόντα,  που είναι… εξωπραγματικά για την ηλικία της, το πάθος της, η όρεξη για να δουλέψει και να εξελιχθεί, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Ισως μάλιστα το τελευταίο να είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο χαρακτήρας της και η ωριμότητά της. Σε όλες τις εκφάνσεις. Μέσα και έξω από το κορτ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φοίβος Μιχαλόπουλος.

«Από την αρχή είχε ξεκάθαρους στόχους. Τόσο η Μιχαέλα όσο και η οικογένειά της. Δεν την έφερνε για να περάσει τον χρόνο της, αλλά για να κάνει προπόνηση. Εφευγε από τον Τύρναβο και καταλάβαινε ότι κάνει τη διαδρομή για να πάει σε ένα πολύ καλό περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να σταδιοδρομήσει μετά και στο εξωτερικό.  Η ίδια σου έδειχνε μια δύναμη σωματική, παραπάνω από τα υπόλοιπα παιδάκια της ηλικίας της. Είναι σαν να έχει λίγο περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα παιδάκια, όταν χτυπάει την μπάλα. Μπορεί να σου κρύψει την μπάλα, πριν τη χτυπήσει. Είναι πιο δύσκολο να καταλάβεις που πάει να χτυπήσει. Εχει πολύ σωστές επιλογές, εκεί που τα περισσότερα παιδάκια της ηλικίας της είναι επιπόλαια. Ο,τι της μαθαίνεις, θα το περάσει στο παιχνίδι της. Τα υπόλοιπα περνούν τα 3 από τα 10. Η Μιχαέλα θα σου βγάλει τα 7-8. Εχει ταλέντο και σαν παίκτρια, αλλά και σωματικά. Ψυχικά έχει επίσης το σθένος να παλέψει. Πολεμάει περισσότερο. Είναι ένα ατόφιο ταλέντο. Εχει πολύ μεγάλες δυνατότητες».

Η Μιχαέλα έχει χίλιους τρόπους για να σου τραβήξει το βλέμμα. Να σε μαγνητίσει. Ένα από αυτά είναι ο τρόπος παιχνιδιού της. Ο τρόπος που χτυπάει το μπαλάκι. Δύναμη, ταχύτητα, αλλά και πλασάρισμα της μπάλας, που θα ζήλευαν πολλές τενίστριες τοπ επιπέδου.  Μια τενίστρια, που αρέσκεται, όπως εξηγεί ο Φοίβος Μιχαλόπουλος, να παίζει από την baseline. Με τα δυνατά της χτυπήματα να προκαλεί προβλήματα στην αντίπαλό της. Ειδικά με το backhand, το οποίο όπως ανέφερε ο προπονητής της στο «10», είναι ήδη world class. Επιβλητικό. Όπως και το στυλ της.

«Η Μιχαέλα παίζει πολύ επιθετικά και ίσια (flat).  Της αρέσει να παίζει πολύ νωρίς την μπάλα. Δεν θέλει παίζει με πολύ σπιν και μακριά από την baseline. Οσο πιο κοντά είναι στη baseline τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Εχει πάρει πολύ καλό backhand. Το πρώτο της σερβίς είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό. Κάτι που μπορεί να το βελτιώσει ακόμα περισσότερο. Εχει ωραίες κινήσεις στο φιλέ. Παίζει ένα γρήγορο και επιθετικό τένις. Εχει ένα επιβλητικό στυλ. Παίζει επιβλητικό τένις. Ειδικά το backhand της είναι world class ήδη. Είναι για το κορυφαίο επίπεδο. Το λέω μάλιστα έχοντας παρακολουθήσει πολύ γυναικείο τένις τις ημέρες που βρισκόμασταν στην Αυστραλία για το Οπεν.

Η συμμετοχή της στα διπλά επίσης τη βοηθάει να εξελίξει το παιχνίδι της, αλλά και στην ανταγωνιστικότητά της. Να γίνει λίγο πιο ομαδική ως χαρακτήρας. Μέσω των διπλών θα γίνει πιο επιθετική στις επιστροφές της, θα μάθει να σερβίρει λίγο καλύτερο στο δεύτερο σερβίς της, για να μην είναι επιθετική η αντίπαλός της και να ελέγχει καλύτερα το παιχνίδι της στο φιλέ. Πρέπει να προσέξει, όμως, το σώμα της και να συνεχίσει να δουλεύει. Είναι σε μια δύσκολη ηλικία. Στην ηλικία που τα παιδιά περνούν από την πειθαρχία στην υπευθυνότητα».

Μάλιστα, ο Φοίβος Μιχαλόπουλος, έφερε ως παράδειγμα υπευθυνότητας την Μαρία Σάκκαρη. Όπως ανέφερε, η Ελληνίδα τενίστρια σε αυτό το κομμάτι είναι η κορυφαία στον κόσμο. «Η Μαρία Σάκκαρη σε αυτό τον τομέα είναι η κορυφαία σε ολόκληρο το τουρ. Γι’ αυτό και είναι πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Είναι τρομερά επίμονη στην προπόνησή της και στη γυμναστική της. Εχει τρομερή όρεξη για δουλειά. Είναι η πιο αθλητική παίκτρια στον κόσμο».

Η 16χρονη τενίστρια δεν είναι μια… φωτοβολίδα. Δεν βρέθηκε ξαφνικά στις 10 καλύτερες του κόσμου, σε επίπεδο juniors. Εχει δουλέψει πολύ σκληρά. Από τα 6 που πήγε στην ακαδημία του Φοίβου Μιχαλόπουλου. Δούλεψαν μαζί και εξελίχθηκαν, αμφότεροι. Η Μιχαέλα από τα πρώτα της κιόλας βήματα έδειξε ότι έχει τεράστιο ταλέντο στο τένις και μπορεί να γίνει τενίστρια παγκοσμίου βεληνεκούς.

Στα 12 «σάρωσε» σε ό,τι τουρνουά αγωνίστηκε. Πήρε τίτλους σε όλη την Ευρώπη, ενώ κέρδισε και τουρνουά στην Κύπρο, στο οποίο αγωνιζόντουσαν μεγαλύτερα κορίτσια (14άρια). Μια χρονιά που είχε 40+ νίκες και μόλις μια ήττα, όπως ανέφερε ο προπονητής της.

«Όταν έπαιζε στα 12άρια έκανε μια χρονιά, στην οποία είχε μόλις μία ήττα. Κέρδισε τουρνουά στην Ισπανία, το τουρνουά που γίνεται στην ακαδημία του Πάτρικ Μουράτογλου στη Γαλλία. Άλλο ένα τουρνουά στη Γαλλία, όπως και στη Βουλγαρία και στα Σκόπια. Κέρδισε επίσης ένα τουρνουά που έπαιζαν 14άρια στην Κύπρο, παρότι ήταν μικρότερη από τις  υπόλοιπες. Κέρδισε επίσης τα 14άρια στην Ελλάδα. Πρέπει να είχε ένα ρεκόρ με 40+ νίκες και μόλις μία ήττα».

«Κράτα τα μάτια σου στ’ αστέρια και τα πόδια σου στη γη», είχε πει ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, ένας από τους πιο χαρισματικούς προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση και αυτό το γνωρίζει καλά ο Φοίβος Μιχαλόπουλος.

Η Μιχαέλα μπορεί να έχει ταλέντο, που θα ζήλευαν κορυφαίες τενίστριες στον κόσμο, αλλά για να φτάσει ψηλά θα πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά. Δουλειά και αφοσίωση. Οι δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι πολλές και οι απογοητεύσεις ακόμα περισσότερες.

Ο δρόμος της επιτυχίας είναι μακρής και δύσβατος, αλλά αξίζει κάθε του βήμα. Κάθε βήμα άλλωστε αποτελεί μια επιβράβευση για την προσπάθεια που κάνει. Μια μικρή νίκη. «Εχει την ποιότητα για να βρεθεί top-20 ή top-10. Για να φτάσει εκεί χρειάζεται πολλή δουλειά και έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Εχει ακόμα πολλές απογοητεύσεις ο δρόμος, μέχρι να καταφέρει να φτάσει εκεί. Οι απογοητεύσεις είναι περισσότερες συνήθως από τις επιτυχίες», ανέφερε ο Μιχαλόπουλος.


Οι στόχοι της Μιχαέλας είναι υψηλοί. Δεν θα γινόταν διαφορετικά. Το ταλέντο άλλωστε ορίζει τους στόχους και οι φετινοί στόχοι της 16χρονης είναι υψηλοί. Τίτλο σε Grand Slam, top-5 στα juniors και μέσα στην 500άδα με τις καλύτερες τενίστριες του κόσμου, σε επίπεδο γυναικών. Στην WTA.

«Φέτος θέλουμε να τερματίσει αν γίνεται μέσα στις 500 καλύτερες γυναίκες στον κόσμο, γιατί αρχίζει πλέον και μπαίνει και στα γυναικεία τουρνουά. Οπότε αρχίζει να μαζεύει πόντους και στη βαθμολογία της WTA. Θα θέλαμε έναν τίτλο σε Grand Slam είτε στο μονό είτε στο διπλό. Θέλουμε επίσης να τερματίσει στις 5 καλύτερες junior στον κόσμο.

Εχει κάνει πολλούς πόντους defend αυτό το δίμηνο, που σημαίνει ότι θα πέσει λίγο. Δεν έχουμε βάλει στόχο να παίξει σε πολλά τουρνουά junior. Θέλουμε να αγωνιστεί στα Grand Slams,  ένα δορυφόρο και το πολύ άλλα δύο τουρνουά στα juniors. Οπότε στοχοποιούμε τα μεγάλα τουρνουά στα juniors και πλέον περνάμε σιγά σιγά στα τουρνουά των γυναικών», ανέφερε ο Μιχαλόπουλος και πρόσθεσε: «Οι στόχοι μας είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Γυρίσαμε από την Αυστραλία, όπου έπαιξε προημιτελικά και δεν ήμασταν ευχαριστημένοι. Πίστευα ότι είναι ένα τουρνουά το οποίο έπρεπε να το είχαμε κερδίσει. Δεν αποδώσαμε καλά».

Η Μιχαέλα είναι από… ατόφιο διαμάντι. Ενα διαμάντι που «λάμπει» και θαμπώνει σπουδαίους ανθρώπους του τένις, όπως είναι ο Πάτρικ Μουράτογλου. Ο προπονητής της Σερένα Γουίλιαμς έχει πάρει υπό την εποπτεία του την Λάκη, η οποία συχνά ταξιδεύει στη γαλλική ριβιέρα και προπονείται στις εγκαταστάσεις της «Mouratogloy Academy». Μια συνεργασία που έχει βοηθήσει πολύ την Ελληνίδα τενίστρια, όπως ανέφερε και ο προπονητής της, Φοίβος Μιχαλόπουλος.

«Η Μιχαέλα δούλεψε μαζί του τρεις εβδομάδες. Σίγουρα έχει βοηθήσει. Είναι ένα boostάρισμα. Όταν σου μιλάει ένας άνθρωπος σαν τον Πάτρικ Μουράτογλου, σίγουρα έχεις να κερδίσεις πράγματα. Οι επιτυχίες του μιλούν από μόνες τους. Αυτά που περνάει στα παιδιά, εάν πάω να τα περάσω εγώ θα με πουν τρελό. Αυτός έχει τον τρόπο του να τα περάσει και να διορθώσει κάποια πράγματα. Η βασική δουλειά γίνεται εδώ. Εκεί η Μιχαέλα έχει την ευκαιρία πριν από κάποια τουρνουά να έχει περισσότερους παίκτες να ανταγωνιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνει πράγματα από έναν άνθρωπο, τον οποίο από μικρή έβλεπε στην τηλεόραση».

Πως είναι σαν άνθρωπος ο Πάτρικ Μουράτογλου; Η παρουσία του μπορεί να προκαλεί δέος, αλλά όπως ανέφερε ο Μιχαλόπουλος, ο οποίος έχει στενή συνεργασία μαζί του και οι δύο τους έχουν συζητήσεις πολλές ώρες για το τένις και τη Μιχαέλα Λάκη, ο Ελληνογάλλος είναι πολύ προσιτός.

Πολύ προσβάσιμος, με χάρισμα στην επικοινωνία. «Τον γνώρισα στη Νέα Υόρκη και τον είδα και στο Παρίσι. Καθόμασταν και συζητούσαμε για πάρα πολλά πράγματα. Εχει τρομερό ταλέντο στην επικοινωνία. Είναι χαμογελαστός, μιλάει με όλο τον κόσμο. Είναι πολύ προσβάσιμος. Θα σε ακούσει, θα συζητήσει μαζί σου.  Είναι ένας φωτεινός άνθρωπος. Στο αγωνιστικό, έχει τρομερές γνώσεις. Εχει εμπειρία πολλών ετών. Οι εγκαταστάσεις του είναι φοβερές.  Η τοποθεσία της ακαδημίας του είναι μοναδική. Γίνονται πάρα πολλά τουρνουά γύρο γύρο».

Η Λάκη δεν είναι απλά μια τενίστρια για τον Φοίβο Μιχαλόπουλο. Είναι σαν κόρη του. Οι δύο τους άλλωστε έχουν περάσει μαζί πολλά χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που τη βοήθησε στα δύσκολα. Αυτός που τη στήριξε. Αυτός που βρίσκεται δίπλα της, όταν δίνει τις μάχες της στα κορτ. Πως νιώθει ένας προπονητής όταν βλέπει την παίκτριά του να μάχεται και στο τέλος τη βλέπει να βγαίνει νικήτρια;

«Είναι ευχαρίστηση να βλέπεις ότι έχεις βοηθήσει ένα παιδί να φτάσει στο σημείο που εσύ φανταζόσουν να έχεις φτάσει και που αυτό ονειρευόταν. Εκπληρώνει όνειρα που είχαμε όλοι μας σαν αθλητές. Είναι συγκινητικό να την βλέπεις να μάχεται. Ειδικά σε κάποια ματς. Στο παιχνίδι με την Κωστούλα, δεν σου κρύβω ότι δάκρυσα. Είναι πολλά τα χρόνια, είναι από μικρό παιδί μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχαλόπουλος, κάνοντας ειδική μνεία στο παιχνίδι που έδωσε η Μιχαέλα Λάκη στο περσινό Ρολάν Γκαρός με την ελληνικής καταγωγής, Σοφία Κωστούλα. Η 16χρονη Λαρισαία βρέθηκε πίσω με 3-5, αλλά κατάφερε να γυρίσει το ματς και να πάρει τη νίκη.

Refuse to lose. H Λάκη κερδίζει πολύτιμες εμπειρίες που θα τη βοηθήσουν να εξελιχθεί και να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο. Η 16χρονη ζει μοναδικές στιγμές. Ονειρικές. Στιγμές που θα ήθελαν πολλοί επαγγελματίες τενίστες να είχαν ζήσει. Παίζει στα κορυφαία τουρνουά του κόσμου. Στα Grand Slams. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Φοίβος Μιχαλόπουλος, δεν θα πρέπει να την επηρεάζει η γιορτινή ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να παραμένει συγκεντρωμένη στον στόχο της.

«Είναι πολύ όμορφο να το βλέπεις απέξω. Δεν πάμε για τουρισμό όμως. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Ειδικά σε ένα παιδί. Πρέπει να προσέχεις και την παραμικρή κουβέντα που θα βγει από το στόμα σου. Μια λάθος κουβέντα, μια λάθος πρόταση, μπορεί να χαλάσει την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωσή του. Πρέπει να παραμείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου. Για παράδειγμα στο Wimbledon μόλις φτάσαμε και μας άφησε το λεωφορείο, έκαναν προπόνηση ο Τζόκοβιτς και ο Φέντερερ. Ηθελε να πάει να τους δει. Αυτά σου τρώνε ενέργεια. Πήγαμε και είδαμε αρκετά παιχνίδια στην Αυστραλία. Είδαμε τον Στέφανο, τη Μαρία. Παρόλα αυτά χρειάζεται ξεκούραση και συγκέντρωση. Το κλίμα είναι διαφορετικό. Είναι σαν ιεροί χώροι. Προσπαθείς όλο αυτό να το χαίρεσαι, αλλά δεν πρέπει να το αφήσεις να σε πλακώσει».

Οσο για τη συμβουλή του Στέφανου στη Λάκη; «Συνέχισε να δουλεύεις και τα καλύτερα είναι μπροστά σου. Αυτός είναι ο δρόμος. Ο Στέφανος το ξέρει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φοίβος Μιχαλόπουλος και πρόσθεσε: «Στο εξωτερικό ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι το Νο. 1 brand της νέας γενιάς. Πουλάει πολύ περισσότερο και από τον Μεντβέντεφ και από τον Ζβέρεφ και από όλους. Είναι πολύ αγαπητός», κατέληξε ο προπονητής της 16χρονης τενίστριας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ