Το «έχασε» ο Τσιτσιπάς: Η αλλαγή, ο προβληματισμός και ο… Γολγοθάς των 3.335 πόντων (pics+vids)

Το «έχασε» ο Τσιτσιπάς: Η αλλαγή, ο προβληματισμός και ο… Γολγοθάς των 3.335 πόντων (pics+vids)

Η μέχρι τώρα συνεργασία του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Τόμας Ενκβιστ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, με τις εμφανίσεις του Ελληνα τενίστα να είναι από μέτριες έως κακές – Η τοποθέτηση που άναψε φωτιές, τα λάθος μηνύματα και το… βουνό που έχει μπροστά του.

Δεν πατάει καλά το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Αυτό είναι δεδομένο και ολοφάνερο. Το είδαμε στη Μαρσέιγ, στο Ακαπούλκο, στο Indian Wells και στο Μαϊάμι. Τέσσερα συνεχόμενα τουρνουά, στα οποία η εικόνα του Ελληνα τενίστα δεν είναι καλή. Στη Μασσαλία ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο από τον Ρομάν Σαφιουλίν, Νο. 163 στον κόσμο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, που ηττήθηκε από τενίστα εκτός Top-100.

Στα τέλη Φεβρουαρίου έπαιξε στο Ακαπούλκο. Εκεί μπορεί να έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά όταν βρήκε απέναντί του έναν τενίστα του ίδιου επιπέδου με τον ίδιο (Κάμερον Νόρι), έχασε και μάλιστα εύκολα στα δύο σετ (6-4, 6-4). Στον δρόμο για τους «4» ο Τσιτσιπάς είχε αποκλείσει τους Ντζέρε, Γουλφ και Χιρόν, τενίστες πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Στο Indian Wells αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από τον Μπρούκσμπαϊ με 2-1, σε ένα ματς μάλιστα που είχε πάρει το πρώτο σετ (1-6, 6-3, 6-2). Είχε περάσει bye τον πρώτο γύρο ως seeded player και στον δεύτερο είχε κερδίσει δύσκολα τον Τζακ Σοκ με 2-1 (7-6, 3-6, 7-6).

Αυτή την εβδομάδα αγωνίστηκε στο τουρνουά του Μαϊάμι, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να δείξει τον καλό του εαυτό. Όπως και στο Indian Wells, πέρασε bye τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο απέκλεισε τον Γουλφ με 2-1 σετ. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε απέναντι στον Αμερικανό, Νο. 167 στον κόσμο, απέδειξαν ότι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η νίκη κόντρα στον Γουλφ μπορεί να έβαλε για λίγο κάτω από το χαλί τα προβλήματα, αλλά δεν ήταν ικανή για να φέρει την… άνοιξη. Στον τρίτο γύρο ο Στέφανος απέκλεισε τον Αλεξ Ντε Μινόρ με 2-0 (6-4, 6-3). Εναν τενίστα που τον έχει κάνει… πελάτη, έχοντας 10 νίκες σε 11 αναμετρήσεις. Στους «16» όμως, το επίπεδο ανέβηκε, με τον Τσιτσιπά να βρίσκει απέναντί του τον Κάρλος Αλκαράθ. Νο. 16 στον κόσμο. Τον 18χρονο που πολλοί θεωρούν ως τον νέο Ράφαελ Ναδάλ. Τον τενίστα που θα βαδίσει πάνω στα βήματα του «Ματαντόρ» και θα κρατήσει ψηλά την ισπανική σημαία.

Όταν το επίπεδο ανέβηκε, ο Στέφανος καταποντίστηκε. Ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε στο πρώτο σετ με 5-2, αλλά σε εκείνο το σημείο έπαθε μπλακ-άουτ. Ο Ισπανός το εκμεταλλεύτηκε και γύρισε τούμπα το σετ, κατακτώντας το με 7-5. Στην αρχή του δεύτερου σετ μάλιστα έκανε νέο μπρέικ και προηγήθηκε με 2-0, βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη – πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φέτος έχει δώσει συνολικά 24 παιχνίδια και έχει απολογισμό 17/7. Από τα μέσα Φεβρουαρίου και το τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία μέχρι και το παιχνίδι με τον Αλκαράθ, που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Ελληνας τενίστας έδωσε 11 ματς, έχοντας ρεκόρ  7-4. Οι 7 νίκες ήταν κόντρα σε χαμηλότερου επιπέδου αντιπάλους. Οι ήττες ήταν από ισάξιους τενίστες όπως οι Κάμερον Νόρι και Κάρλος Αλκαράθ, αλλά και από τενίστες που βρίσκονται πολύ πιο κάτω στην παγκόσμια κατάταξη, όπως είναι οι Σαφιουλίν και Μπρούκσμπαϊ.

Ο 23χρονος δεν είναι σε καλή κατάσταση. Από το ζενίθ και την παρουσία στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν στην αρχή της σεζόν, στο ναδίρ. Στις μέτριες έως κακές εμφανίσεις και στους σοκαριστικούς αποκλεισμούς. Είναι ολοφάνερο ότι το τελευταίο διάστημα ο Ελληνας τενίστας δεν πατάει καλά. Δείχνει να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στο παιχνίδι του. Τόσο στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στο πνευματικό. Τι πάει στραβά; Η μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί ακούει στο όνομα: Τόμας Ενκβιστ. Ο Σουηδός προπονητής εντάχθηκε στο τιμ του Τσιτσιπά μετά το Αυστραλιανό Οπεν, με στόχο να βοηθήσει τον συμπατριώτη μας να βελτιώσει το παιχνίδι του, να εξελιχθεί και να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα περίμενε ο ίδιος, αλλά και ο Σουηδός θρύλος του παγκοσμίου τένις. Ο 48χρονος στην 14ετή καριέρα του κατέκτησε 19 τίτλους, μεταξύ των οποίων το Αυστραλιανό Όπεν το 1999, ενώ έφτασε μέχρι το Νο.4 του κόσμου (15/11/1999). Αναμφίβολα πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι το τένις και μπορεί να βοηθήσει τον Στέφανο να κατακτήσει Γκραντ Σλαμ και να φτάσει στο Νο.1 του κόσμου. Οι δύο μεγάλοι στόχοι του 23χρονου. Όμως, μέχρι τώρα η συνεργασία τους δείχνει να μην αποδίδει, με τον Τσιτσιπά να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.

Ισως οφείλεται λοιπόν σε αυτό το γεγονός ότι ο συμπατριώτης μας δείχνει «χαμένος» μέσα στο κορτ. Δείχνει να μην έχει αφομοιώσει ακόμα όσα του ζητάει ο Ενκβιστ. Δείχνει να βρίσκεται ανάμεσα στα «θέλω» του Σουηδού και στα «θέλω» του πατέρα του και έτερου προπονητή του, Απόστολου. Δεν έχει λειτουργήσει ακόμα η συνεργασία του Ελληνα τενίστα με τον Σκανδιναβό και γι’ αυτό ίσως ο Στέφανος να μην αποδίδει τα αναμενόμενα μέσα στο κορτ.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως είχε αναφέρει στα μέσα Φεβρουαρίου (17/2) ο εκπρόσωπος του τιμ του Τσιτσιπά, Ζερόμ Μπιανκί, η συνεργασία με τον Ενκβιστ θα είναι μέχρι το Μόντε Κάρλο. Ένα τουρνουά που είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 9 έως 17 Απριλίου. Στη συνέχεια θα γίνουν νέες συζητήσεις για το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσουν μαζί οι δυο πλευρές.

Χάνει την ουσία

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν «μασάει» τα λόγια του. Πάντα λέει αυτό που σκέφτεται και αυτό που θεωρεί ο ίδιος σωστός εκείνη τη στιγμή. Ο αυθορμητισμός τον έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση, με τον κόσμο να τον κριτικάρει για τις αναρτήσεις του στα social media.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε ξανά αντικείμενο συζήτησης, αυτή τη φορά για την τοποθέτησή για το γυναικείο τένις και κατά πόσο θα έπρεπε οι γυναίκες στα Γκραντ Σλαμ να παίζουν πέντε σετ, όπως οι άνδρες, αφού τα έπαθλα πλέον είναι ίδια και για τα δύο φύλα. Ο Ελληνας τενίστας δέχθηκε έντονη κριτική, με την Ναόμι Οσάκα να τον χαρακτηρίζει ως έναν «αστείο τύπο», όταν θέλησε να απαντήσει στην τοποθέτηση του συμπατριώτη μας.

Ο 23χρονος χαλάει φαιά ουσία για πράγματα που ίσως δεν θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να δέχεται έντονη κριτική και να μπαίνει σε ένα… τρυπάκι που μόνο κακό μπορεί να του κάνει. Με όλα αυτά ο Στέφανος χάνει την ουσία, που είναι η βελτίωση του παιχνιδιού του. Δίνει ενέργεια σε λάθος πράγματα και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους της καθίζησης.

Ερχεται δύσκολη περίοδος

Ο Στέφανος πρέπει να ανασυνταχθεί και τα… παθήματα των τεσσάρων τουρνουά να του γίνουν μαθήματα, προκειμένου να παρουσιαστεί καλύτερος στις επόμενες διοργανώσεις. Ερχεται μια πολύ δύσκολη περίοδος για τον Ελληνα τενίστα, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα κληθεί να υπερασπιστεί 3.335 βαθμούς. Πως προκύπτει αυτό το νούμερο;

Αναλυτικά: Μόντε Κάρλο 1.000 β. – Βαρκελώνη 300 β. – Εστορίλ 125 β. – Μαδρίτη 300 β. – Ρώμη 180 β. – Λυών 250 β. – Ρολάν Γκαρός 1.200 β. και Αμβούργο 150 β. Εάν διά μαγείας αυτοί οι πόντοι εξαφανιζόντουσαν σήμερα, ο Στέφανος θα έπεφτε στην 15η θέση της κατάταξης με 2.735.

Τα επόμενα τουρνουά είναι κρίσιμα για τον Τσιτσιπά, που καλείται να δουλέψει μαζί με την ομάδα του για να βρει τον λόγο της καθίζησης και τον τρόπο για την επιστροφή σε υψηλές πτήσεις και μεγάλες νίκες. Όπως τον έχουμε συνηθίσει. Όπως ορίζει το ταλέντο του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ