Στέφανε, έχουμε πρόβλημα… (vids)

Στέφανε, έχουμε πρόβλημα… (vids)

Οταν το αρχικό πλάνο δεν λειτουργεί. Οταν το backhand έχει γίνει από αδιάφορο έως… αυτοκαταστροφικό. Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει να είναι εγκλωβισμένος.

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια ένας από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο και θεωρείται δίκαια ως ένα από τους καλύτερους της γενιάς του. Οι 10 τίτλοι στα μονά, οι 290 νίκες σε 425 αναμετρήσεις και τα 27 εκατ. δολάρια έσοδα (27.154.373$) που έχει βγάλει από το τένις αποδεικνύουν του λόγους το αληθές.

Αυτό δεν αλλάζει. Όπως επίσης δεν αλλάζει το γεγονός ότι χάρη στον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη έχουμε… τένις στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτούς το άθλημα έχει αναπτυχθεί ραγδαία στη χώρα μας και μπορούμε να ζήσουμε σπουδαίες στιγμές όπως αυτές που ζήσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (16-17/9) στο Καλλιμάρμαρο. Σε ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα του κόσμου. Εικόνες που έκαναν το γύρω του πλανήτη, μέσω των social media και των αναρτήσεων του επίσημου λογαριασμού του Davis Cup.

Διαβάστε επίσης: Η «λεπτομέρεια» για Ελ Κααμπί και Έσε που ζήλεψαν ο Μπακαμπού και ο Χουάνγκ

Όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η φετινή σεζόν (συνολικά) δεν είναι τόσο καλή ούτε για τον Στέφανο Τσιτσιπά ούτε για τη Μαρία Σάκκαρη. Ο Ελληνας τενίστας ξεκίνησε τη σεζόν εντυπωσιακά, φτάνοντας στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν (σ.σ ηττήθηκε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς με 3-0), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον συμπατριώτη μας. Μάλιστα, ο σωστός χαρακτηριστικός θα ήταν: η συνέχεια ήταν απογοητευτική.

Ηττες από κατώτερου επιπέδου τένις. Εμφανίσεις που δεν συνάδουν με την ποιότητα του Στέφανου και γενικά μια κάκιστη αγωνιστική εικόνα, που προβληματίζει πάρα πολύ τους θαυμαστές του. Αποκορύφωμα οι εμφανίσεις του στο Davis Cup απέναντι στην Σλοβακία. Στο πρώτο παιχνίδι με τον Λούκας Κλέιν (Νο. 151) βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο (κάτω με 1-0 σετ και 2-0 πίσω στο τάι μπρέικ του δεύτερου σετ) και χρειάστηκε πολλή τύχη για να καταφέρει να ισοφαρίσει. Στο τρίτο σετ ο Σλοβάκος «έσκασε» και αποσύρθηκε, έχοντας και πρόβλημα τραυματισμού. Στο δεύτερο παιχνίδι με τον Αλεξ Μόλκαν (Νο. 113) ο Τσιτσιπάς ηττήθηκε με 2-1. Μια ήττα που έφερε και τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας.

Τόσο στα δύο παιχνίδια με τους Σλοβάκους, όσο και στις περισσότερες αναμετρήσεις στη φετινή σεζόν, ο Στέφανος δείχνει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο backhand. Ποτέ δεν ήταν το καλύτερο χτύπημά του, αλλά ήταν σε ένα σχετικά καλό επίπεδο. Τον διατηρούσε μέσα στους πόντους, παρά την ασφυκτική πίεση που του ασκούσαν οι αντίπαλοί του. Όμως, το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει.

Τα λάθη με το backhand διαδέχονται το ένα το άλλο για τον Στέφανο, ενώ όποτε αποφεύγει τα λάθη (άουτ ή φιλέ) τα χτυπήματά του είναι αναιμικά και δίνουν τη δυνατότητα στον εκάστοτε αντίπαλό του να βγει στην επίθεση και να φέρει σε θέση άμυνας τον Τσιτσιπά. Το είδαμε να συμβαίνει πάρα πολλές φορές στα παιχνίδια με τους Σλοβάκους. Το είδαμε να συμβαίνει στο παιχνίδι με τον Στράικερ στο US Open. Το είδαμε να συμβαίνει πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, με αποτέλεσμα ο Ελληνας τενίστας να δεχθεί ήττες από κατώτερους ποιοτικά αντιπάλους.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει να μην μπορεί να ανεβάσει επίπεδο το backhand του. Το one hand backhand (σ.σ backhand με το ένα χέρι) είναι πάντα ένα δύσκολο χτύπημα, ειδικά στο κορυφαίο επίπεδο που βρίσκεται ο συμπατριώτης μας. Ολα αυτά τα χρόνια έβρισκε τρόπο να το… καμουφλάρει και να πετυχαίνει μεγάλες νίκες, απέναντι σε Νόβακ Τζόκοβιτς, Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ. Αυτό όμως πλέον έχει αλλάξει και το one hand backhand τον εκθέτει. Τον κάνει αδύναμο, προκαλώντας του εκνευρισμό. Εκνευρισμός που βγαίνει στο κορτ, με τον Ελληνα τενίστα να χάνει την ψυχραιμία του σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού ο Στέφανος. Όμως, γνωρίζει και ο ίδιος ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να ανεβάσει επίπεδο το backhand του, για να είναι σε θέση να διεκδικήσει τίτλους στις κορυφαίες διοργανώσεις και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα απέναντι σε τενίστες όπως οι Ντομινίκ Στράικερ, Λούκας Κλέιν και Αλεξ Μόλκαν.

Η συνεργασία με τον Μαρκ Φιλιππούση δεν δούλεψε. Όπως δεν δούλεψε και η αντίστοιχη που είχε ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον Τόμας Ενκβιστ πριν από λίγους μήνες. Η επιστροφή στον Απόστολο ήταν μονόδρομος για τον Ελληνα τενίστα, που ψάχνει πλέον να βρει σανίδα… σωτηρίας και επιστροφής στις υψηλές πτήσεις. Ο Απόστολος μπορεί να τον βοηθήσει. Όπως τον βοήθησε να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο. Μπορεί να βρει τη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Στέφανος και ο συμπατριώτης μας να παρουσιαστεί καλύτερος στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, όπου υπάρχουν σπουδαία τουρνουά.

Μπορεί τα Grand Slams να ολοκληρώθηκαν, όμως, υπάρχουν ακόμα δύο 1000άρια και φυσικά τα ATP Finals. Ο Τσιτσιπάς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει την προετοιμασία του για τα τουρνουά της Ασίας. Πρώτα το 500άρι του Πεκίνο (28/9 – 4/10) και μετά το 1000άρι της Σανγκάης (4-15/10). Μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Στέφανος θα αγωνιστεί σε έξι τουρνουά.

Εκτός από τα δύο που προαναφέραμε, θα παίξει επίσης στο 250άρι European Open της Αμβέρσας (16-22/10, σ.σ έχει δηλώσει συμμετοχή αλλά δεν αποκλείεται να την αποσύρει στο τέλος), στο 500άρι Erste Bank Open της Βιέννης (23-29/10), στο Rolex Paris Masters του Παρισιού (30/10-5/11) και φυσικά στα Nitto ATP Finals που θα γίνουν στο Τορίνο (12-19/11).

Τουρνουά στα οποία ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα προσπαθήσει να γυρίσει τον… διακόπτη. Να επιστρέψει σε υψηλές πτήσεις. Ανεβάζοντας πρώτα από όλα επίπεδο το backhand…

Το πρόγραμμα του Στέφανου μέχρι το τέλος της σεζόν:

28/9-4/10: China Open, ATP 500 (Πεκίνο)

4-15/10: Shanghai Masters, ATP 1000 (Σαγκάη)

16-22/10: European Open, ATP 250 (Αντβέρπ)

23-29/10: Erste Bank Open, ATP 500 (Βιέννη)

30/10-5/11: Rolex Paris Masters, ATP 1000 (Παρίσι)

12-19/11: Nitto ATP Finals (Τορίνο)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ