Τσιτσιπάς: Στην κορυφή ισορροπώντας ανάμεσα σε ελληνική και ρωσική κουλτούρα (pics+vid)

Τσιτσιπάς: Στην κορυφή ισορροπώντας ανάμεσα σε ελληνική και ρωσική κουλτούρα (pics+vid)

Ο πατέρας του είναι Ελληνας και η μητέρα του Ρωσίδα. Ο ανερχόμενος σταρ του παγκόσμιου τένις θεωρεί ότι αποτελεί προϊόν δυο διαφορετικών κόσμων και φιλοσοφιών και ότι αυτό αποτελεί τη βάση της επιτυχίας του!

Χαριτολογώντας κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα μπήκε σε μια χρονομηχανή και πηγαίνει ολοταχώς προς τα πίσω. Από τη μία οι επιτυχίες στον στίβο με τα απανωτά μετάλλια, από την άλλη η άκρως επιτυχημένη ποδοσφαιρική εβδομάδα με τα θετικά αποτελέσματα των “μεγάλων” στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους και φυσικά η είσοδος του Στέφανου Τσιτσιπά και του τένις στην καθημερινότητα των Ελλήνων φιλάθλων! Επιτυχίες που θυμίζουν τα προ 15ετίας καλοκαίρια…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς που την Κυριακή 12 Αυγούστου έκλεισε το 20ό έτος της ηλικίας του έχει εκτοξευτεί στην πρώτη 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης του τένις ανδρών. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον Στέφανο, ο οποίος είχε φτάσει ως την κορυφή στην κατηγορία των τζούνιορ. Ξέρει να διαχειρίζεται την πίεση και το δείχνει με τις συνεχόμενες νίκες του επί αντιπάλων που βρίσκονται πιο ψηλά από τον ίδιο στην παγκόσμια κατάταξη, αντιπάλων που κουβαλάνε περισσότερα «κιλά» εμπειρίας.

Ο ίδιος μιλώντας στους New York Times κατά τη διάρκεια του περίφημου Οπεν του Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, παραδέχτηκε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προέρχομαι από γονείς με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, την ελληνική και τη ρωσική, οι οποίες έχουν διαμορφώσει όλη τη ζωή μου ως τώρα και μου έχουν δώσει μια εντελώς διαφορετική οπτική για το κάθε τι στη ζωή».

Πέρυσι βρισκόταν στις παρυφές του Νο200 στον κόσμο, ενώ εφέτος αγγίζει την πρώτη δεκάδα, πραγματοποιώντας καταπληκτικά τουρνουά. Ειδικότητά του το χώμα, τερέν το οποίο λατρεύει ο ίδιος καθώς σε αυτό έκανε τα πρώτα του βήματα. Εφτασε να γίνει Νο1 στην κατηγορία τζούνιορ, μια θέση την οποία είχε κατακτήσει και η μητέρα του στα δικά της νιάτα.

Η Γιούλια Αποστόλι-Σαλνίκοβα κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα αστέρια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οπως και ο γιος της, έτσι και εκείνη προέρχεται από οικογένεια με ισχυρά αθλητικά γονίδια. Ο πατέρας της, ο Σεργκέι Σαλνίκοφ (1925-1984) ήταν ποδοσφαιριστής της Σπαρτάκ Μόσχας με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1954, 1956, 1958) και τέσσερα κύπελλα (1944, 1946, 1947, 1953, 1958), ενώ ήταν βασικό μέλος της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ενωσης που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τουρνουά ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, ενώ συμμετείχε και στο Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία.

Στις μεγαλύτερες αθλητικές στιγμές της μητέρας του Στέφανου Τσιτσιπά συγκαταλέγεται η συμμετοχή της στο Φεντερέισον με τη Σοβιετική Ενωση και τη νίκη της επί της Βιρτζίνια Γουέιντ το 1981. Ωστόσο η καριέρα της δεν είχε εξέλιξη, κυρίως λόγω των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και της διαμάχης της με τους προπονητές της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με την ίδια το γεγονός ότι είχε σχέση με έναν Γιουγκοσλάβο τενίστα περιόρισε την καριέρα της.

«Ολοι οι αθλητές της Σοβιετικής Ενωσης είχαν παρόμοια προβλήματα, ωστόσο με εμένα ήταν ακόμη χειρότερα μιας και ήμουν πάντα στο μάτι των προπονητών» είπε η Γιούλια Σαλνίκοβα, η οποία εγκατέλειψε για έναν χρόνο το τένις και σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Μόσχας. «Δεν ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες της καριέρας μου, δεν είχα κάποιον προσωπικό προπονητή, τα έκανα όλα μόνη μου και ουσιαστικά έτσι δε μπορείς να πας μακριά».

Φεύγοντας από τη Σοβιετική Ενωση έπαιξε επαγγελματικά τένις στη Γαλλία και έφτασε το 1990 ως το Νο194 της παγκόσμιας κατάταξης. Κάτι που η ίδια θεωρεί εξαιρετικό επίτευγμα. «Τώρα μπορώ να καταλάβω πόσο μεγάλο επίτευγμα ήταν αυτό. Εκείνη την εποχή βέβαια, δεν το έβλεπα. Οταν δουλεύεις και έχεις κάποιο ταλέντο, όλα έρχονται φυσιολογικά, δε σε εντυπωσιάζουν τόσο. Ωστόσο τώρα μπορώ να καταλάβω τις δυσκολίες να πετύχεις κάτι τέτοιο, μιας και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος».

Οταν παντρεύτηκε τον Απόστολο Τσιτσιπά, μεταβίβασε την αγάπη της για το τένις στα παιδιά της και ιδιαίτερα στο πρώτο, τον Στέφανο, ο οποίος έμοιαζε έτοιμος από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον κόσμο. «Πιστέψτε με» λέει η μητέρα του, «ο μαιευτήρας που ήταν δίπλα μου στη γέννα μου είπε ότι ο Στέφανος βγήκε με το χέρι σηκωμένο, σαν τενίστας έτοιμος για σμας»…

Μολονότι η ίδια ήταν τενίστρια υψηλού επιπέδου σε νεαρή ηλικία, είχε τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο θα μπορούσε να μεταβιβάσει σωστά τις γνώσεις της και να αναθρέψει έναν πρωταθλητή. “Ηξερα ότι θα ασχοληθώ με το τένις, αλλά δε γνώριζα ακόμη τον τρόπο” είπε. Και κάπου εκεί ανέλαβε ο πατέρας του Στέφανου.

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς σπούδασε προπονητική, ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει τον γιο του. Η μητέρα του Στέφανου εξακολουθούσε να έχει άποψη, κυρίως στη διατήρηση ενός πλάνου, μιας δομής και φυσικά στο πώς θα μεταβιβάσει το Σοβιετικό αθλητικό ήθος στο παιδί της. “Γινόμουν έξαλλη, όταν για παράδειγμα η προθέρμανση δε γινόταν σωστά ή όταν παρουσιάζονταν προβλήματα πειθαρχίας” είπε η Γιούλια Σαλνίκοβα εξηγώντας ότι “στη χώρα μου αυτά τα θέματα τα αντιμετώπιζαν πάντα πολύ σοβαρά, όχι μόνο στο τένις, αλλά στον αθλητισμό γενικότερα».

Ο Ελληνας πρωταθλητής υποστήριξε ότι αυτές οι επιρροές από τη μητέρα του και τον πατέρα του, ήταν τα στοιχεία που τον διαφοροποίησαν από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του που ασχολήθηκαν με το τένις.

«Η μητέρα μου είναι εκείνη που μου έδωσε απόλυτη πειθαρχία στο παιχνίδι. Αυτό με βοήθησε αρκετά. Πειθαρχία. Κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στην ελληνική κουλτούρα» είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος πάντως δεν είναι ο μόνος από τους τενίστες της νέας γενιάς που έχουν τη σοβιετική αθλητική κουλτούρα στο αίμα τους. Ο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, που ηττήθηκε πριν από μερικές ημέρες από τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, όπως και το Νο25 στον κόσμο ο Ντένις Σοπαβάλοφ, είναι παιδιά γυναικών που έπαιζαν τένις στη Σοβιετική Ενωση.

Η διαφορά με τον Τσιτσιπά είναι προφανώς στην ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες. Οι σοβιετικές βάσεις του Στέφανου εξισορροπούνται με την ελληνική αισιοδοξία, το θετικό πνεύμα και τον ενθουσιασμό που κληρονόμησε από τον πατέρα του, με τον οποίο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο από την ηλικία των 11 ετών.

«Τα συνεχόμενα ταξίδια με άγχωναν στην αρχή, ωστόσο μετά το αντιμετώπισα σαν κάτι διασκεδαστικό» είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα των ΗΠΑ Νew York Times. «Προσπάθησα να είμαι επαγγελματίας και πειθαρχημένος, αλλά είχε πλάκα να ταξιδεύω με τον πατέρα μου. Τώρα καταλαβαίνω τη σημασία, όλης της διαδικασίας και το πόσο με βοήθησε στην καριέρα μου».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να διασκεδάζει γυρίζοντας τον κόσμο και παίζοντας τένις, ακόμη κι αν αυτό πια γίνεται υπό την πίεση του πρωταθλητισμού και του καθημερινού ανταγωνισμού. Για να εκτονώνει  αυτή την πίεση άρχισε να… vlogάρει, βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του και κάνοντας τον διαδικτυακό ξεναγό σε όσους παρακολουθούν τα βίντεο που ποστάρει.

Εδώ μπορείτε να δείτε την επίσκεψή του στο Βατικανό, την οποία έκανε κατά τη διάρκεια του Οπεν της Ρώμης.

Οπως λέει ο ίδιος «αυτά τα βίντεο με χαλαρώνουν και απορροφούν την πίεση και τις απογοητεύσεις που έχει ο αθλητισμός με τα συνεχόμενα πάνω – κάτω του. Θέλω να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το τένις και να τους δώσω μια ιδέα για το πώς είναι να ταξιδεύεις συνεχώς. Εχει κι αυτό κάπου – κάπου την πλάκα του».

Το παιδί – θαύμα του ελληνικού τένις αντιμετωπίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό και το άθλημα που τον έχει αναδείξει εκμεταλλευόμενος αποτελεσματικά το ψηλό κορμί του και τα δυνατά χέρια του. Το παιχνίδι του είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση από το ισχυρό σερβίς, τη διάθεση να ανέβει στο φιλέ, την ικανότητα να ανοίγει το παιχνίδι χρησιμοποιώντας τα χτυπήματα μπακχαντ με το ένα χέρι του και φυσικά να τελειώνει τους πόντους με το αποτελεσματικό φορχαντ.

«Αυτοπεποίθηση, αυτό είναι το παιχνίδι μου» λέει ο ίδιος. «Ολα είναι αυτοπεποίθηση και αυτό είναι που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσα»…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ