Φαβορί & αουτσάιντερ για τα Όσκαρ!

Φαβορί & αουτσάιντερ για τα Όσκαρ!

Η ώρα των Όσκαρ έφτασε και οι αποδόσεις μας βάζουν στο κλίμα της μεγάλης νύχτας. Τα φαβορί και το μεγάλο αουτσάιντερ.

Η απονομή των 94ων βραβείων της Ακαδημίας (Όσκαρ) θα γίνει την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 στο Dolby Theater στο Λος Άντζελες. Το κόκκινο χαλί θα γεμίσει για μία ακόμη χρονιά με αστέρια του Χόλιγουντ που θα αδημονούν να ακούσουν τα αποτελέσματα της Ακαδημίας και να γεμίσουν τις κουτσομπολίστικες σελίδες των περιοδικών (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά). Η ώρα των Όσκαρ έφτασε και οι αποδόσεις μας βάζουν στο κλίμα της μεγάλης νύχτας.

Τα μεγάλα Φαβορί

Πολυνίκεις του θεσμού είναι οι Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis και Walter Brennan στους άνδρες με τρία χρυσά αγαλματίδια ο καθένας στη συλλογή του και στις γυναίκες η Katherine Hepburn που έχει κερδίσει 4 φορές έχοντας βρεθεί 12 φορές υποψήφια

Το στοίχημα στα Όσκαρ (όπως εξάλλου και αυτό στη Eurovision) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα μεγάλα highlights της χρονιάς, με το ενδιαφέρον του κοινού να αυξάνεται κάθε χρόνο με τη Stoiximan να προσφέρει όλο και περισσότερες αγορές αλλά και Stoiximan Master!

Τα μεγάλα φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι το δραματικό «The Power of the Dog» της Jane Campion, το ιστορικό δράμα «Belfast», σκηνοθετημένο από τον Κένεθ Μπράνα, και το ριμέικ του θρυλικού μιούζικαλ «West Side Story» από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αλλά όπως ξέρουμε όλοι, πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι να φτάσει η ώρα των Όσκαρ.

Η Εξουσία του σκύλου

Θα γίνει το «The power of the dog» η πρώτη ταινία από streaming πλατφόρμα που θα φύγει από την Τελετή της 27ης Μαρτίου με το μεγάλο βραβείο; Οι αποδόσεις του Stoiximan λένε μάλλον ναι, καθώς η ταινία της Τζέιν Κάμπιον προσφέρεται σαν μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας σε απόδοση 1.70. Ακολουθούν τα «Belfast» και «West Side Story», στο 18.00 και 50.00 αντίστοιχα, αλλά το σοβαρό αουτσάιντερ που ανεβαίνει συνεχώς τον τελευταίο μήνα, είναι το CODA που μετά τα Critics Choice Awards, η απόδοση του έπεσε από το 25.00 στο 8.00 και σήμερα έχει φτάσει στο 2.50!

Η ταινία του Netflix πάντως φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το Όσκαρ σκηνοθεσίας, καθώς προσφέρεται μόλις στο 1.03 κάνοντας την Jane Campion, μόλις την τρίτη γυναίκα που θα καταφέρει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, έχει ήδη γίνει η μοναδική γυναίκα σκηνοθέτης με πάνω από μία υποψηφιότητες.

Παράλληλα η δυναμική της ταινίας, φαίνεται πως έσπρωξε τους βασικούς πρωταγωνιστές να κερδίσουν υποψηφιότητες στις κατηγορίες ερμηνειών, με αποτέλεσμα ο Jesse Plemons (υποψήφιος για β΄ ανδρικού ρόλου και Kirsten Dunst (β΄ γυναικείου ρόλου) να είναι το δεύτερο παντρεμένο ζευγάρι (μαζί με τους Penelope Cruz και Javier Bardem) που θα έχουν βρεθεί και οι δύο υποψήφιοι στα Όσκαρ 2022.

Επί της ουσίας, φαίνεται ότι θα έχουμε μία ρεβάνς της μονομαχίας μεταξύ Κάμπιον και Σπίλμπεργκ του μακρινού 1994, όταν το δράμα του Ολοκαυτώματος του Σπίλμπεργκ, «Η Λίστα του Σίντλερ», είχε κερδίσει τα Μαθήματα Πιάνου.

Το μαντείο των Χρυσών Σφαιρών

Συνήθως προπομπός για το τι να περιμένουμε στην ώρα των Όσκαρ είναι οι «χρυσές σφαίρες», δηλαδή των βραβείων των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ, αλλά φέτος ήταν εντελώς απαξιωμένες, με μία μικρή, συμβολική τελετή, χωρίς λάμψη, χωρίς κοινό, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και χωρίς οικοδεσπότες. Όλα ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν την απονομή, όταν οι Los Angeles Times σε δημοσίευμα τους – και με αφορμή ότι στις υποψηφιότητες των «σφαιρών» απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες – αποκάλυψαν ότι κανένα από τα 87 μέλη της Ενωσης δεν είναι μαύρος/η.

Έτσι, πέρα από το μποϊκοτάρισμα των αστεριών του Χόλιγουντ και της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η ανταπόκριση στα βραβεία της Ένωσης ήταν λιγοστή ακόμη και στα κοινωνικά δίκτυα. Τα βραβεία πάντως μοιράστηκαν ανάμεσα στην «Η Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον που κέρδισε τρία βραβεία (Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β’ Ανδρικού) και του «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που κέρδισε επίσης τρία βραβεία (Καλύτερης Ταινίας /Κωμωδία, Μιούζικαλ, Α’ Γυναικείου και Β’ Γυναικείου).

Μια ταινία φαινόμενο

Το «Dune» είναι μια ταινία φαινόμενο για δύο λόγους: αφενός γιατί κατάφερε να συγκεντρώσει 10 υποψηφιότητες και αφετέρου γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στην πεντάδα των σκηνοθετών ο δημιουργός της Denis Villeneuve.

Παρότι σε απόδοση 30.00 θέλει πάντως προσοχή, καθώς μπορεί να συγκεντρώσει «ψήφους παρηγοριάς», όπως είχε συμβεί το 2013, όταν ο Ben Affleck δεν είχε μπει στην πεντάδα των σκηνοθετών, αλλά αυτή η αντινομία μάλλον έδωσε ώθηση στο «Argo» να αναδειχθεί Καλύτερη Ταινία της χρονιάς!

Οι ψαγμένοι σινεφίλ πάντως λένε πως η κατηγορία κλειδί που λειτουργεί σαν πραγματικός μπούσουλας για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή της βραδιάς, είναι το Όσκαρ του Μοντάζ. Και επειδή σπανίως κερδίζει Όσκαρ καλύτερης ταινίας κάποια ταινία δεν κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα για το Μοντάζ της, θεωρείται ότι τόσο το «Belfast», όσο και το «West Side Story» (που δεν είναι υποψήφιες για μοντάζ) μένουν πίσω. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι μεγάλο φαβορί για το βραβείο του Μοντάζ, είναι το «Dune» σε απόδοση 1.90!

Το Dune εξάλλου είναι καυτό φαβορί με βάση τις αποδόσεις και σε αρκετές ακόμη κατηγορίες: στη Φωτογραφία (1.10) στον Σχεδιασμό Παραγωγής (1.25) στον Ήχο (1.15) για το Καλύτερο Σάουντρακ (1.15), στα Οπτικά Εφέ (1.05), ενώ είναι δεύτερο φαβορί στις κατηγορίες του «Καλύτερου Κοστουμιού (5.00) και Μακιγιάζ (7.00).

Ο μπαμπάς των Βένους και Σερένα Γουίλιαμς

Στο βραβείο του α΄ ανδρικού ρόλου ακλόνητο φαβορί είναι ο Will Smith που πρωταγωνιστεί στην μεγαλύτερου αθλητικού ενδιαφέροντος ταινίας της χρονιάς. O Will Smith πληρώνει μόλις 1.10 στην Stoiximan να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο καθώς ενσαρκώνει τον πατέρα των Βένους και Σερένα Γουίλιαμς στη βιογραφική ταινία «King Richard».

Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των νικητών του βραβείο SAG (Ενωσης Ηθοποιών του Χόλιγουντ) και των Όσκαρ. Ειδικά για το βραβείο του α΄ ανδρικού ρόλου, οι 15 από τους 17 πρωταγωνιστές που κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο είχαν κερδίσει και το βραβείο SAG. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος με τον Will Smith, του οποίου η απόδοση έπεσε από το 1.50 στο 1.10 μετά την ανακοίνωση των βραβείων SAG στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ένα μεγάλο αουτσάιντερ

Μια πιθανή έκπληξη μπορεί να είναι αυτή της Kristen Stewart σε απόδοση 7.00 στην πεντάδα κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την εκπληκτική της μεταμόρφωση και ερμηνεία σε Πριγκίπισσα Νταϊάνα στο «Spencer» του Pablo Larrain. Μέχρι πριν δύο μήνες εξάλλου η Kirsten Stewart θεωρούνταν μακράν το πρώτο φαβορί για το βραβείο. Το γεγονός όμως του ότι αγνοήθηκε πλήρως στα βραβεία SAG την έφερε πολύ πίσω, χρίζοντας μεγάλο φαβορί τη Jessica Chastain στο 1.45 και μετά την Nicole Kidman στο 4.75! Η νεαρή Kristen Stewart όμως έχει δώσει ρέστα με την ερμηνεία της και παρότι κινδύνεψε να μείνει εκτός της πεντάδας των Όσκαρ, μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Το «Drive My Car» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι κέρδισε και τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσου που παραδοσιακά ταυτίζεται με την επιλογή της Ακαδημίας, κάτι που αποτυπώνεται και στις αποδόσεις φαβορί του 1.05. Παράλληλα η ταινία που βασίστηκε σε μια μικρή ιστορία του πολυβραβευμένου συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι, κατάφερε σπάζοντας το φράγμα της γλώσσας να κερδίσει τρεις επιπλέον υποψηφιότητες στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, σε αποδόσεις πάντως μεγάλου αουτσάιντερ και χωρίς ουσιαστικές ελπίδες.

Maestro για το Stoiximan Blog | *Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ