5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους Boston Celtics

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους Boston Celtics

Οι Μπόστον Σέλτικς, μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του NBA, παλεύουν για να επανέλθουν στα στάνταρ του παρελθόντος, με την φετινή χρονιά να τους βρίσκει μέχρι στιγμής στην τέταρτη θέση της Ανατολής.

Boston Celtics. Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες μπάσκετ στον κόσμο. Οι πράσινοι της Βοστώνης είναι μια ομάδα που έχει αφήσει το στίγμα της στην ιστορία του μπάσκετ. Αν και τις τελευταίες χρονιές δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, φέτος φαίνεται ότι έχουν βελτιωθεί και ήδη ο απολογισμός της χρονιάς είναι θετικός, με περισσότερες νίκες από ήττες. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικά στοιχεία για την ομάδα της Βοστώνης.

1.Είναι ένα από τα 8 ιδρυτικά μέλη του αμερικάνικου πρωταθλήματος

Οι Celtics ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του NBA. Η λίγκα λεγόταν εκείνη την περίοδο BAA και απαριθμούσε 8 ομάδες. Μία από αυτές ήταν η ομάδα της Βοστώνης. Το BAA συγχωνεύτηκε με το NBL το 1949, και προέκυψε το σημερινό NBA. Οι Celtics έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και τη γιγάντωση του αθλήματος, με τις ομάδες τους να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις δεκαετίες, ενώ έχουν καταφέρει ένα αξεπέραστο ρεκόρ πρωταθλημάτων, κερδίζοντας 11 από τα 13 πρωταθλήματα που διεκδίκησαν όταν το NBA έκανε τα πρώτα μεγάλα του βήματα.

     2.Το γήπεδο και οι ιδιοκτήτες του

Οι Celtics αρχικά έπαιζαν στη Boston Arena, ενώ πολύ νωρίς, το 1955, μετακόμισαν στο θρυλικό Boston Garden, όπου έζησαν τις πιο λαμπερές στιγμές της ιστορίας τους. Το 1995 η ομάδα άλλαξε γήπεδο, καθώς κατασκευάστηκε το TD Garden για να στεγάσει τις νέες ανάγκες της εποχής.

Ωστόσο, η νέα εποχή έφερε και άλλες, λιγότερο «ρομαντικές» καταστάσεις. Οι ιδιοκτήτες του TD Garden έχουν εκφράσει την επιθυμίας τους να κάνουν άνοιγμα στον αθλητικό στοιχηματισμό. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων.

Αν και τα online καζίνο γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, με χιλιάδες νέους παίκτες να ανοίγουν λογαριασμό σε καθημερινή βάση, ωστόσο στη Βοστώνη και στην πολιτεία της Μασαχουσέτης το αθλητικό στοίχημα είναι παράνομο. Αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει, πιθανότατα μέσα στο 2020, καθώς ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για αλλαγή της νομοθεσίας και απελευθέρωση του στοιχηματισμού σε αγώνες μπάσκετ (με εξαίρεση το κολεγιακό μπάσκετ).3

    3.Η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα NBA

Δεν είναι τυχαίο που οι Celtics είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα, μετρώντας συνολικά 17. Ενώ έχουν χρόνια να κερδίσουν πρωτάθλημα, το ρεκόρ αυτό κρατάει ακόμα, κυρίως λόγω της δεκαετίας του 60, όταν η παντοκρατορία τους ήταν αδιαμφισβήτητη. Κέρδισαν 8 συνεχόμενα πρωταθλήματα σε αυτήν τη δεκαετία, με τον θρυλικό Bill Russell να ηγείται της ομάδας και να μας χαρίζει επικές μονομαχίες με έναν από τους καλύτερους ψηλούς που μας έχει χαρίσει το άθλημα, τον Wilt Chamberlain.

   4.Η επική αντιπαλότητα με τους Los Angeles Lakers.

Το άθλημα του μπάσκετ βρισκόταν σε κάμψη τη δεκαετία του 70 στις ΗΠΑ. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η ύπαρξη 2 διαφορετικών πρωταθλημάτων, του ABA και του NBA. Ενώ το NBA είχε περισσότερους φίλους, το ABA θεωρούνταν πιο καινοτόμο και πιο θεαματικό, ιδίως μέχρι το μεγάλο αστέρι της εποχής, ο καταπληκτικός Julius Erving να μεταπηδήσει στο NBA.

Μπαίνοντας στη δεκαετία του 80, το μπάσκετ γνώρισε μια πρωτοφανή άνθιση. Ο λόγος; Η μεγάλη αντιπαλότητα των Celtics και των Lakers. Larry Bird εναντίον Magic Johnson, με την ομάδα της Βοστώνης να φτάνει στους τελικούς του NBA 5 φορές, και να στέφεται πρωταθλήτρια τρεις χρονιές.

5.Η πρώτη Big-3

Παραμένοντας στην δεκαετία του 80, οι Celtics ήταν η πρώτη ομάδα που κατάφερε να σχηματίσει Big-3, δηλαδή 3 παίκτες υψηλού επιπέδου που ηγούνται μιας ομάδας. Οι Bird, McHale και Parish κατάφεραν να ανεβάσουν την ομάδα σε νέα ύψη. Βρέθηκαν απέναντι στην άλλη Big-3 της εποχής, τους Los Angeles Lakers των Magic-Jabbar-Worthy. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί πολλές Big-3, με την επόμενη κυριαρχική τριάδα να αποτελείται από τους Jordan-Pippen-Rodman (ή, σύμφωνα με άλλους, Jordan-Pippen-Kukoc) που ηγήθηκε του δεύτερου 3-peat των θρυλικών Bulls την τριετία 1996-98, και κορυφώθηκε με τις κλασικές πλέον μάχες των Big-3 των Miami Heat των Lebron-Wade-Bosh εναντίον των Spurs των Duncan-Parker-Ginobili. Αρκετοί θεωρούν ότι η πιο πρόσφατη Big-3 των Celtics, αποτελούμενη από τους Garnett-Pierce-Allen, είναι τουλάχιστον ισάξια με την ομάδα των 80s.

Μπόνους στοιχείο: Η θητεία του Πιτίνο στους Celtics

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας και του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, βρέθηκε στην ηγεσία των Celtics για σχεδόν τέσσερα χρόνια, από το 1997 έως το 2001. Στη θητεία του στη Βοστώνη δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε μία φορά στα play off. Οι σχέσεις του ομοσπονδιακού προπονητή μας με την ομάδας της Βοστώνης δεν είναι οι καλύτερες, αφού αποχώρησε ως αποτυχημένος, ενώ έχει μείνει στην ιστορία το ξέσπασμα στου Πιτίνο προς τα ΜΜΕ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ