Πέρασε με 187 ψήφους το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – «Πόλεμος» εντός και εκτός Βουλής

Πέρασε με 187 ψήφους το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – «Πόλεμος» εντός και εκτός Βουλής

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, μετά από μια εκρηκτική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής αλλά και άγρια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο - «Μπουρλότο» στο ΚΙΝΑΛ από την αποχή των Παπανδρέου και Καστανίδη.

Με 187 ψήφους υπέρ και 101 κατά, σε σύνολο 288 βουλευτών, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, μετά από μια εκρηκτική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής αλλά και άγρια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε η ηχηρή απουσία από την ψηφοφορία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά με την «γραμμή» του ΚΙΝΑΛ, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr συγκαλείται την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

To breakdown της ψηφοφορίας

Επί της αρχής το σχέδιο νόμου έλαβε 187 θετικές ψήφους από τις ΚΟ της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Καταψήφισαν 101 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, απείχαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες απουσίες, από τη ΝΔ έλειπε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης για σοβαρούς προσωπικούς λόγους και με επιστολή του ενημέρωσε ότι, αν ήταν παρών, θα ψήφιζε τις διατάξεις.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Άννα Βαγενά, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Σπύρος Λάππας , Γιώργος Βαρεμένος και αυτοί με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι εάν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίασαν από το ΜέΡΑ 25 οι Γιάνης Βαρουφάκης, Κρίτων Αρσένης και Γιώργος Λογιάδης.

«Μπαρούτι» το κλίμα εντός Βουλής

Είχε προηγηθεί μία μέρα έντονων αντιπαραθέσεων στη Βουλή. Το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Αργά το βράδυ, και μετά την ολοκλήρωση της πορείας που σημαδεύτηκε από επεισόδια, αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκου Βούτση και Θανάση Παφίλη.

Για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μίλησε για προβοκάτσια κατά των όσων διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατήγγειλε «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «τραμπούκοι δολοφόνοι» διέλυσαν τη διαδήλωση απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ότι προσχεδιασμένα η αστυνομία χτύπησε μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως έπεσαν μολότοφ και άνθρωποι τραυματίστηκαν και πως δουλειά της αστυνομίας είναι να συλλάβει αυτούς που έκαναν την επίθεση και επιχείρησαν να κάψουν αστυνομικούς.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι κατά τα επεισόδια υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί, ενώ έγιναν 9 συλλήψεις. Τόνισε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, «δεν θα ξαναφήσουμε ποτέ άνθρωποι να τραυματιστούν, και να κάνουν ζημιές».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, «δεν θα ξαναφήσουμε ποτέ άνθρωποι να τραυματιστούν, και να κάνουν ζημιές».

Στις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΚΚΕ για χημικά στους ίδιους και σε διαδηλωτές, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι «έφαγαν» χημικά αλλά ότι οι άνθρωποι του μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν υποδειγματικοί.

«Πεδίο μάχης» το Σύνταγμα

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Παράλληλα, λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, κι οργανώσεις της αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Οι πορείες αυτές, ωστόσο, αμαυρώθηκαν από τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μερίδας διαδηλωτών.

Παρά το γεγονός ότι η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και ανέβαινε την Βασ. Σοφίας στο πλάι της Βουλής, ήταν ειρηνική, οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μπλόκο από κλούβες των ΜΑΤ και εν συνεχεία με χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης.

Ως αποτέλεσμα μέρος της πορείας υποχώρησε προς την Πανεπιστημίου, όπου ακολούθησε κυνηγητό στα στενά.

Παρά την επίδειξη δύναμης από την αστυνομία και τη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης, το ΠΑΜΕ παρέμεινε στην πλατεία Συντάγματος και σύντομα άρχισαν να επιστρέφουν και διαδηλωτές από τα υπόλοιπα μπλοκ των οργανώσεων της Αριστεράς και των εργατικών σωματείων, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τον ορισμό διοργανωτή της συνάθροισης, ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εξαιρούνται οι δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή.

Τέλος, προβλέπεται απαγόρευση διαδήλωσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει υποψία επεισοδίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ