Το μήνυμα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για την Αγία Σοφία : «Ημέρα θλίψης»

Το μήνυμα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για την Αγία Σοφία : «Ημέρα θλίψης»

Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ έστειλε το δικό του μήνυμα για την Αγία Σοφία τονίζοντας ότι η 24η Ιουλίου είναι ημέρα θλίψης για τον ελληνισμό.

Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ αναφέρθηκε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του στην 24η Ιουλίου του 2020 τονίζοντας ότι είναι ημέρα θλίψης για τον ελληνισμό.

Στο μήνυμά τους οι «ασπρόμαυροι» αναφέρονται στην ίδρυση και τις ρίζες του συλλόγου. Επίσης επισημαίνουν: «Η σημερινή μουσουλμανική προσευχή μέσα στον καθεδρικό ναό του εν Κωνσταντινουπόλει Οικουμενικού Πατριαρχείου, ναός που τα τελευταία 85 χρόνια λειτουργούσε ως Μουσείο, ανακαλεί στη μνήμη μας την αποφράδα ημέρα της Άλωσης του 1453 Μια ημέρα που άλλαξε την πορεία ολόκληρου του Μεσαιωνικού ελληνισμού και δεν ξεχάστηκε ποτέ από τους κληρονόμους της ελληνικής μεσαιωνικής αυτοκρατορίας».

Ο «Δικέφαλος» του Βορρά συνέχισε γράφοντας τα εξής:

«Η 24η Ιουλίου είναι επίσης επέτειος και της υπογραφής του τελικού κειμένου της Συνθήκης της Λωζάννης, που οδήγησε σε οριστικό ξεριζωμό περίπου 1.500.000 Έλληνες της Ανατολής, Μικρασιάτες (Πόντιους, Ίωνες, Καππαδόκες κλπ.) και Θρακιώτες.

Οι πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες, που εγκαταστάθηκαν από το 1922 και μετά στη Θεσσαλονίκη ίδρυσαν, όπως σημειώσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση ιστορικού περιεχομένου, την «Ένωση Κωνσταντινουπολιτών» (ΕΚ) τον Ιανουάριο του 1923 και επέλεξαν ως σφραγίδα του συλλόγου του τον ναό της Αγίας Σοφίας, όπως αναφέρει και το σχετικό άρθρο στον Κανονισμό της Ένωσης, που εκδόθηκε την ίδια χρονιά.

Ένα χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1924, η ΕΚ προέβη σε τροποποίηση του Καταστατικού της, καθώς παρά τις αρχικές προσδοκίες για επιστροφή των προσφύγων στην πατρίδα Πόλη, τα γεγονότα δεν ευνόησαν αυτήν την εξέλιξη. Η προσωρινή εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη ήταν φανερό ότι θα ήταν πλέον μακροχρόνια, ίσως και ισόβια.

Εκτός από τη σφραγίδα τους, οι Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στο τροποποιημένο καταστατικό της Ένωσης, που συντάχθηκε τον Φεβρουάριο και εγκρίθηκε στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση της 6η Απριλίου 1924 επέλεξαν ως ημέρα εορτής του συλλόγου την 29ηΜαΐου, ορίζοντας ότι θα τελείται σχετικό μνημόσυνο στη μνήμη των τελευταίων υπερασπιστών του Βυζαντίου το 1453 (άρθρο 36).

Στο ίδιο Καταστατικό προβλέπεται για πρώτη φορά και η ίδρυση Αθλητικού Τμήματος (άρθρο 27) μέσα από το οποίο ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ, δύο χρόνια αργότερα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ