Νέα φωτιά στη Μόρια – Πυκνοί καπνοί στην περιοχή

Νέα φωτιά στη Μόρια – Πυκνοί καπνοί στην περιοχή

Η φωτιά καίει σημείο που βρίσκονται σκηνές και δεν είχε καεί μέχρι σήμερα από τις φωτιές της Τετάρτης και της Τρίτης.

Νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Η φωτιά καίει σημείο που βρίσκονται σκηνές και δεν είχε καεί μέχρι σήμερα από τις φωτιές της Τετάρτης και της Τρίτης.

Σύμφωνα με το κρατική τηλεόραση, η φωτιά ξέσπασε έξω από το ΚΥΤ στις λιγοστές σκηνές που είχαν απομείνει όρθιες εκτός του χώρου.

Άνθρωποι πανικόβλητοι εγκαταλείπουν την περιοχή καθώς πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό, κάνοντας την κατάσταση αποπνικτική.

Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, δύο εστίες φωτιάς φαίνονται να είναι σε εξέλιξη, καίγοντας τα λιγοστά κοντέινερ που έχουν απομείνει.

Σε δρόμους και νεκροταφεία κοιμήθηκαν οι πρόσφυγες

Στους δρόμους, τα δάση ακόμα και σε νεκροταφεία, οι πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά βρήκαν μια γωνία να ξεκουραστούν το βράδυ, έχοντας μαζί όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να σώσουν.

Την ίδια στιγμή κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη ενώ το νησί κηρύχτηκε για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για πρώτη φορά κάτοικοι και πρόσφυγες θέλουν το ίδιο πράγμα: το κολαστήριο της Μόριας να κλείσει μια και καλή, το νησί να αποσυμφορηθεί και οι «ένοικοι» του να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι τοπικοί παράγοντες της Λέσβου είχαν απευθύνει ουκ ολίγες φορές εκκλήσεις για αποσυμφόρηση του καταυλισμού, όπου η κατάσταση ήταν οριακή.

Αποφασίζοντας να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας η κυβέρνηση, αποστέλλει κλιμάκιο στη Λέσβο, με τον δήμο να διαφωνεί κάθετα με τις προτάσεις της κυβέρνησης για εγκατάσταση των προσφύγων ξανά στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε κλειστά στρατόπεδα.  

«Μπλόκο» από κατοίκους και δημοτική αρχή

Αποκλεισμένη είναι από νωρίς το πρωί η Μόρια, καθώς κάτοικοι της περιοχής με στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έχουν κλείσει το δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ, ώστε να στεγασθούν όσοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν δεύτερη νύχτα στους δρόμους και τα χωράφια. 

Στο σημείο παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο όποιος επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται την επαναλειτουργία της Μόριας, τη δημιουργία οιοσδήποτε άλλης δομής ακόμα και προσωρινής. Ζήτησε δε την άμεση αναχώρηση από το νησί με οιονδήποτε τρόπο των προσφύγων και μεταναστών που αυτή τη στιγμή ζουν στο δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο στις 14:30 ώστε να συζητήσουν για τις εξελίξεις.

«Ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση »καμία δομή στη Λέσβο»» δήλωσε ο δήμαρχος.

Παράλληλα καλεί όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ