«Ζωτικός συνεργάτης των ΗΠΑ η Ελλάδα» – Τα πρώτα μηνύματα Πομπέο από τη Θεσσαλονίκη

«Ζωτικός συνεργάτης των ΗΠΑ η Ελλάδα» – Τα πρώτα μηνύματα Πομπέο από τη Θεσσαλονίκη

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδιας συζήτησε - μεταξύ άλλων - ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος

Τη σαφέστατη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη χώρα μας επιβεβαιώνοντας έτσι το άριστο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδιας συζήτησε – μεταξύ άλλων – ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος , δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με μήνυμά του στο Twitter ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πάιατ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Η Αθήνα έχει επενδύσει πολλά στην επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και στα μηνύματα που θα εκπέμψει για το ρόλο της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά μετά το διπλωματικό μπαράζ επαφών και κινήσεων προκειμένου να φανεί η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, θέλει να λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Η Αθήνα επιθυμεί η επίσκεψη Πομπέο να λειτουργήσει ως προπομπός στρατηγικών αποφάσεων όπως αναφέρουν διπλωμάτες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προαναγγέλλοντας την επίσκεψη σε δελτίο τύπου χαρακτήρισε την Ελλάδα κρίσιμο εταίρο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους.

Σκοπός της επίσκεψης “να ανανεώσει την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και να γιορτάσουμε την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες” αναφέρεται σχετικά.

Η επίσκεψη γίνεται σε μία χρονική συγκυρία ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και το αν θα υπάρξουν κυρώσεις – ένα ενδεχόμενο που απομακρύνεται – κατά της Τουρκίας.

Τη διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμα του στο Twitter, με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού ομολόγου του στην Ελλάδα.

Η συνάντηση διήρκησε λιγότερο από μια ώρα και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι από τη συνάντηση επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

 

Το πρόγραμμα Πομπέο

Η συνάντηση Πομπέο – Δένδια  ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή, με τους δύο υπουργούς να ανταλλάσουν «αγκωνιές’ αντί χειραψίας τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού και διήρκησε 45 λεπτά.

Ο κ. Πομπέο αμέσως αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση με τον κ. Πομπέο ήταν  παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. 

Επόμενος σταθμός τα Χανιά

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Η διπλή επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Χανιά είναι ένα καταρχήν ισχυρό μήνυμα ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Πομπέο είχε βρεθεί στην Κύπρο, επισκέπτεται την Ελλάδα για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το πρόγραμμά του δεν έχει κάποια επίσκεψη στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά μετά το διπλωματικό μπαράζ επαφών και κινήσεων προκειμένου να φανεί η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, θέλει να λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Η Αθήνα επιθυμεί η επίσκεψη Πομπέο να λειτουργήσει ως προπομπός στρατηγικών αποφάσεων .

Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση του του αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκεφθεί τα Χανιά και στη συγκεκριμένα της βάση της Σούδας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της Σούδας ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο, είναι πιθανό να συζητήσεις και για το ενδιαφέρον των Αμερικανών για μία σειρά επενδύσεων.

Η Σούδα και το Ιντσιρλίκ

Η διήμερη επίσκεψη  του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πάντως, αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως σαφής υποστήριξη των θέσεων της Αθήνας, έναντι της Άγκυρας ενώ από την πλευρά της αμερικανικής διπλωματίας τονίζεται το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Τα μηνύματα των Αμερικανών είναι δύο: Πρώτον το ενδιαφέρον τους για τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για το χώρο των Βαλκανίων.

Κατά δεύτερον δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί και τη βάση της Σούδας καθώς αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με τις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον για τη μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ