Κορωνοϊός – γηροκομείο : Ερωτηματικά με την σωρεία κρουσμάτων – Τεράστια λάθη, μπαλάκι ευθυνών και μαύρες τρύπες

Κορωνοϊός – γηροκομείο : Ερωτηματικά με την σωρεία κρουσμάτων – Τεράστια λάθη, μπαλάκι ευθυνών και μαύρες τρύπες

Κορωνοϊός – γηροκομείο: Ερωτηματικά με την σωρεία κρουσμάτων – Τεράστια λάθη, μπαλάκι ευθυνών και μαύρες τρύπες

Στα 43 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα κοροναϊού από το Γηροκομείο στον ‘Αγιο Παντελεήμονα το οποίο έχει μετατραπεί σε υγειονομική «βόμβα» εξαιτίας τραγικών λαθών και παραλείψεων. Μια κατάσταση άλλωστε που προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Η ιχνηλάτηση των επαφών από κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί στον κοροναϊό έχουν βρεθεί τουλάχιστον 40 τρόφιμοι και τρεις φιλοξενούμενους στο γηροκομείο, όπου συνολικά φιλοξενούνται 85 ηλικιωμένοι.

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής 18 άτομα ενώ αναμένεται να μεταφερθούν κι άλλα. 

Γιατί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι ηλικιωμένοι αν και ασυμπτωματικοί

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι θετικοί στον κοροναϊό είναι ασυμπτωματικοί ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τους στο νοσοκομείο, καθώς πρέπει να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ο ασθενής «0», ο οποίος διέσπειρε τον ιό στον οίκο ευγηρίας.

Μετά λοιπόν το αλαλούμ με τα κρούσματα, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο τηρούνταν τα πρωτόκολλα για τον κοροναϊό.

Τεράστια λάθη, μπαλάκι ευθυνών και μαύρες τρύπες

Την ίδια ώρα έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά για το πώς κρούσματα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ είχαν τον ιό εδώ και δύο εβδομάδες μπαινοέβγαιναν ανενόχλητα σε μία τέτοια δομή.

Μάλιστα ειδικοί και λοιμωξιολόγοι ανέφεραν σε τηλεοπτικές εκπομπές πως μία τέτοια έκρηξη κρουσμάτων στο γηροκομείο προδίδει την μη τήρηση των πρωτοκόλλων από τους εργαζόμενους.

Καθώς δεν επιτρέπονται επισκέπτες είναι σίγουρο ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους έφεραν τον ιό στο γηροκομείο. Κάποιοι που ενδεχομένως νόσησαν να το γνώριζαν ή ήταν ασυμπτωματικοί; 

Μία μέρα πριν μάλιστα  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλούσε για τους ελέγχους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική σε διάστημα 21 ημερών.

Σε αυτό το διάστημα λοιπόν στις 101 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων καθώς και 20 παραβάσεις.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως δεν είναι λίγοι οι υπεύθυνοι σε οίκους ευγηρίας που δεν έχουν πάρει ακόμη το μάθημά τους.

Εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας την στιγμή που η Αττική είναι στο κόκκινο και που οι ΜΕΘ πιέζονται σημαντικά.

Το πάθημα με τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, όπου 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, δεν τους έγινε μάθημα.

Και δυστυχώς δεν μιλάμε για ένα γηροκομείο, αλλά για έξι συνολικά πριν από αυτό στον Άγιο Παντελέημονα.

Μιλάμε για κρούσματα σε οίκους ευγηρίας  στο Μαρούσι, το Μοσχάτο,, στην «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Είναι απλά απαράδεκτο να μην τηρούνται τα πρωτόκολλα σε δομές που κατοικούν ευπαθείς ομάδες που ήδη από το πρώτο επιδημικό κύμα ελήφθησαν τόσα πολλά μέτρα για την προστασία τους. 

Όχι, δεν φταίει πάλι ο Τσιόδρας

Αν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τους χώρους φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων πώς θα προστατέψουμε όλους τους υπόλοιπους;

Γιατί πρέπει να οργίζεται και να μιλά με τόσο αυστηρό τόνο ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που στις 21 Μαρτίου 2020 λύγισε μπροστά σε όλους τους Έλληνες λέγοντας «Παλεύουμε να προστατεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες» και τώρα βλέπει την μερικούς να δρουν ανεύθυνα;

Φταίει εκείνος που κρούει εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες και τώρα εργαζόμενοι σε δομές δεν τηρούν καν τα βασικά πρωτόκολλα;

Φταίει εκείνος που δεν θέλει να γίνουμε Ιταλία ή μήπως να ρίξουμε πάλι σε αυτόν την ευθύνη  που δεν έχει βρεθεί ακόμη ο ασθενής «μηδέν»; 

Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Ωστόσο η απάντηση αυτή δεν είναι αρκετή, όταν ηλικιωμένοι πρέπει να μεταφέρονται στα νοσοκομείο το χάραμα επειδή μερικοί δεν πρόσεξαν όπως θα έπρεπε.

Σε κάθε περίπτωση οι εικόνες από την μεταφορά τους μόνο λύπη και οργή μπορεί να προκαλέσει.

Ακριβώς για τον λόγο ότι μερικοί ξεχνούν πως αυτοί έχουν ανάγκη την φροντίδα περισσότερο από τον καθένα. Είναι άδικο να ταλαιπωρούνται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ