Σύνοδος Κορυφής : Εκτός επίσημης ατζέντας η τουρκική παραβατικότητα στην Αν. Μεσόγειο

Σύνοδος Κορυφής : Εκτός επίσημης ατζέντας η τουρκική παραβατικότητα στην Αν. Μεσόγειο

Από την επίσημη πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, με τους «27» να επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα όπως ο κορωνοϊός, το Brexit και το κλίμα

Στη δημοσιότητα ήρθε, το βράδυ της Τρίτης, η επιστολή πρόσκλησης για τη Σύνοδο Κορυφής που απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με την Τουρκία να δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα στέλνοντας το Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου και την Ευρώπη -κυρίως τη Γερμανία- να φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης λόγω της άτολμης στάσης που έχει κρατήσει μέχρι τώρα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στον βέλγο πολιτικό πως θα θέσει επί τάπητος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση.

Μάλιστα, και ο ύπατος αρμοστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας «λυπηρή», επισημαίνοντας πως θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκτιμήσει την κατάσταση. Είχαμε πει ότι οι ηγέτες θα ξαναέβλεπαν το θέμα της Τουρκίας το Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματούσε να παίζει με τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η περίπτωση, οπότε το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής» σημείωσε χαρακτηριστικά την Δευτέρα.

Καμιά αναφορά στην Τουρκία

Ωστόσο, από την επίσημη πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, με τους «27» να επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα όπως ο κοροναϊός, το Brexit και το κλίμα.

Μάλιστα, υπάρχει γενική αναφορά σε «άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας».

Προφανώς, αυτή η εξέλιξη «ψαλιδίζει» τις όποιες πιθανότητες για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία και αποτυπώνει για ακόμη μια φορά την απροθυμία και τη διστακτικότητα της ΕΕ να λάβει ουσιαστική δράση, αρκούμενη σε ευχολόγια, τη στιγμή μάλιστα που το Oruc Reis απειλεί να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο. 

Αναλυτικά, η επιστολή του Σαρλ Μισέλ

Επιστολή πρόκλησης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κοροναϊός, το Brexit και το κλίμα θα είναι από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μισέλ αναφέρει:

«Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις από την COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

» Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους, την αλιεία και τη διακυβέρνηση.

» Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας μας για το κλίμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

» Την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε για μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου.

» Μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα ασχοληθούμε με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

» Τέλος, αναφορικά με την COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από την Πρόεδρο της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ