Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος καθοριστικός μήνας για τις αποφάσεις κατά της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος καθοριστικός μήνας για τις αποφάσεις κατά της Τουρκίας

Ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφή.

Ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ότι με την επιμονή του ίδιου και του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη συζητήθηκε το θέμα στην Σύνοδο αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

«Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων η προκλητικότητα της Τουρκίας. Συμφώνησαν οι υπόλοιποι ηγέτες και υπάρχουν ρητές αναφορές για την Τουρκία και τον σεβασμό που πρέπει να δείξει στα ψηφίσματα. «Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Δεκέμβριο είναι η καταλυτική ημερομηνία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν συνετιστεί«, είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μία ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε και ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε την ξεχωριστή σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου».

Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

«Η ΕΕ δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις, αλλά όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει, τόσο χώρες πιο σκεπτικές θα πείθονται ότι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία, είπε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 στο Ιόνιο. Οποιαδήποτε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αντιμετωπίζεται με βάσει τα πρωτόκολλα είπε.

Αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, είπε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως κρίνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ