Σπάει τη σιωπή του ο 14χρονος μαθητής : «Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια»

Σπάει τη σιωπή του ο 14χρονος μαθητής : «Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια»

Συγκινημένος από το κύμα συμπαράστασης, ο 14χρονος μαθητής - ο οποίος κατηγορείται για κακούργημα - θέλει απλώς μια μέρα να ξεκουραστεί και να επιστρέψει εκεί που ανήκει: στο σχολείο και στους συμμαθητές του.

Την εμπειρία του στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου πέρασε πέντε μέρες, περιγράφει ο 14χρονος μαθητής, του οποίου η αναίτια σύλληψη μετά το μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στον πολιτικό και εκπαιδευτικό κόσμο.

Ο νεαρός Βαγγέλης, γραμματέας του 15μελούς συμβουλίου του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή με περιοριστικούς όρους. Κατηγορείται για κακούργημα και θα παρακολουθείται από επιμελητή. Μοναδικό του αδίκημα ότι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης και μετά πήγε με φίλους του να φάει. Συνελήφθη μαζί με άλλους μαθητές.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα οριστεί δικάσιμος. Προς το παρόν, ο μικρός μαθητής – συγκινημένος για το κύμα συμπαράστασης – θέλει απλώς μια μέρα να ξεκουραστεί και να επιστρέψει εκεί που ανήκει: στο σχολείο και στους συμμαθητές του.

«Δεν ήθελα να νιώσω ούτε φόβο ούτε θυμό»

Ηταν η δεύτερη φορά που βρέθηκε μόνος, μακριά από το σπίτι και τους γονείς του. Η προηγούμενη ήταν στην κατασκήνωση, αυτή τη φορά ήταν στη ΓΑΔΑ. Στο δεύτερο μόλις μαθητικό συλλαλητήριο που κατέβηκε, η αστυνομία τον συνέλαβε.

Μιλώντας για τις ώρες που πέρασε στο κρατητήριο, ο 14χρονος Βαγγέλης δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Το πιο εύκολο είναι να πέσεις στην παγίδα και να νιώσεις μίσος για το σύνολο. Εγώ δεν ήθελα να νιώσω έτσι, ούτε φόβο ούτε θυμό. Δεν είχα καν το κινητό μου κι έτσι αναγκάστηκα να σκεφτώ πολύ». 

«Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια, δεν χρειαζόταν να αγχωθώ», λέει. «Αποφάσισα να το δω σαν μια εμπειρία που θα με κάνει πιο δυνατό. Ένιωθα αδικημένος, αλλά ήθελα να το βγάλω όλο αυτό το συναίσθημα υπέρ μου και να κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου: έκανα γυμναστική, έριχνα έναν υπνάκο».

Ο Βαγγέλης λέει πως ήταν «παράξενο» όλο αυτό που έζησε. «Οι μισοί ήταν ευγενικοί, οι άλλοι μισοί απότομοι. Εμείς κάναμε την υπομονή μας», συμπληρώνει για την κράτησή του.

Ο Βαγγέλης ονειρεύεται να γίνει μαθηματικός ή γυμναστής ή μουσικός. Κι ήταν ένα τραγούδι αυτό που τον συντρόφευε αυτά τα 4 μερόνυχτα. «Ηταν στο κινητό μου στην πέμπτη δημοτικού. Λέει “φίλα με ακόμα / Ολα τα άλλα ηχούν μακρινά / Ενα αστέρι που σκάει στου ουρανού την καρδιά”. Το τραγουδούσα κι έλεγα στον μικρό μου εαυτό “κάνε κουράγιο”».

Θα ξαναπάει σε πορεία; «Δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα, αλλά είμαι ο γραμματέας του 15μελούς, αν χρειαστεί θα ξαναπάω», λέει με το θάρρος της νεότητας που τον διακρίνει.

Βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο

«Ηταν σκληρό όλο αυτό», τονίζει η μητέρα του. «Τώρα χαμογελάει, αλλά δεν έχει ακόμα μείνει μόνος, να σκεφτεί. Τον συγκίνησαν οι φίλοι του και η συμπαράσταση από τον κόσμο».

Ο μικρός, όπως εξηγεί η μητέρα του, ελέγχθηκε δυο φορές από αστυνομικούς και «δεν του βρήκαν τίποτα. Γι’ αυτό και δεν αντιστάθηκε, ήξερε ότι δεν έχει κάνει κάτι».

H διευθύντρια του σχολείου του δήλωσε: «Βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Είναι καλός μαθητής, ευγενής, χαμηλών τόνων, σεμνός, έχει αποδοχή, ενδιαφέρεται για τα κοινά. Στεναχωρήθηκα ως λειτουργός εκπαίδευσης και ως μητέρα. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ