Τελεσίγραφο για το Πολυτεχνείο : Απαγόρευση της πορείας με «αποφασίζομεν και διατάζομεν»

Τελεσίγραφο για το Πολυτεχνείο : Απαγόρευση της πορείας με «αποφασίζομεν και διατάζομεν»

Επίδειξη πυγμής κάνει η κυβέρνηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε επίσημη δήλωσή του τη λέξη «απαγόρευση» για την πορεία του Πολυτεχνείου και εν συνεχεία να καλεί στο τηλέφωνο τους Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη, με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 να καταγγέλλει ότι ο υπουργός προανήγγειλε στη συνομιλία τους τη σύλληψη βουλευτών

Επίδειξη πυγμής κάνει η κυβέρνηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε επίσημη δήλωσή του τη λέξη «απαγόρευση» για την πορεία του Πολυτεχνείου και εν συνεχεία να καλεί στο τηλέφωνο τους Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη, με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 μάλιστα να καταγγέλλει ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του προανήγγειλε στη συνομιλία τους τη σύλληψη βουλευτών.

Τελεσίγραφο για την απαγόρευση

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δια των στελεχών της και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αν και περιέγραφαν σε πολιτικό επίπεδο την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου δεν είχαν χρησιμοποίησει τη συγκεκριμένη έκφραση και αρκούνταν να λένε πως η ληφθείσα κυβερνητική απόφαση συνίσταται στο ότι «δεν θα γίνει η πορεία».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα, μετά την χτεσινή οξύτατη επίθεση του κ. Μητσοτάκη στο γραμματέα του ΚΚΕ και τον Γιάνη Βαρουφάκη πως δεν θα εξαιρεθεί κανείς τους από το «νόμο», και αξιοποιώντας το σκηνικό της εισβολής των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και των προσαγωγών που έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις διαμήνυσε: «Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα και παντού».

Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις ο κ. Χρυσοχοΐδης επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ύστερα από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου επισήμως ο στόχος του τηλεφωνήματος του υπουργού ήταν να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για την ώρα κατάθεσης στεφάνου στο Πολυτεχνείο από ολιγομελείς αντιπροσωπείες την Τρίτη, καθώς ο χώρος θα παραμένει κλειστός και θα υπάρχει παρουσία της αστυνομίας.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τελεσίγραφο της κυβέρνησης που αξιώνει πολιτική συναίνεση ή όπως κατήγγειλε χτες ο κ. Βαρουφάκης, υποταγή στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε κανένας διάλογος στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα καθώς οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και ο Περισσός εμμένει στα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας στη Βουλή κατά την αντιδικία του με τον κ. Μητσοτάκη πως «το απαγορευτικό δεν θα περάσει».

Η μάσκα δεν θα γίνει φίμωτρο

«Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν “σιωπητήριο” και σε όσους προσπαθούν να “μετατρέψουν” την -αναγκαία για τη ζωή και την υγεία- μάσκα σε “φίμωτρο”» ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ για τις σημερινές ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη.

Αντίθετα εκτενής ήταν ο διάλογος που είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον κ. Βαρουφάκης, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο υπουργός προανήγγειλε την σύλληψη των βουλευτών του κόμματος που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά

Σε αυτό το πνεύμα της κυβερνητικής γραμμής ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο MEGA αν και παραδέχτηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση της πορείας του Πολυτεχνείου τα υγειονομικά μέτρα της αποστασιοποίησης και της μάσκας θα τηρούνταν εντούτοις υποστήριξε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα δείξουν «ανευθυνότητα» αν επιμείνουν στη θέση τους και υποστήριξε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης παραμένει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί όπως πρέπει να εφαρμοστεί» και πρόσθεσε ότι για τους πολιτικούς «δεν υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά από τους πολίτες».

Τυπικά δεν έχει απαγορευτεί ακόμα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και πολιτικά η δήλωσή του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί απαγόρευσης προαναγγέλλει και τις τυπικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Αστυνομίας, εντούτοις τυπικά δεν ισχύει η απαγόρευση ακόμα καθώς καθ’ ύλην αρμόδια, βάση του νόμου για την απαγόρευση, είναι η Αστυνομική Διεύθυνση που έχει στην ευθύνη της το χώρο της συγκεκριμένης «συνάθροισης». Στην προκειμένη περίπτωση οι όποιες ανακοινώσεις από την αστυνομία θα πρέπει να γίνουν το αργότερο ως τις 16 Νοεμβρίου.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΚΥΑ για το τωρινό lockdown που καλύπτει νομικά την ισχύ των περιοριστικών μέτρων, δεν καλύπτει νομικά την απαγόρευση ή αναστολή «συναθροίσεων» όπως η πορεία του Πολυτεχνείου καθώς τέτοιου είδους συναθροίσεις εμπίπτουν στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μάλιστα στην ισχύουσα ΚΥΑ κάνει σαφή διάκριση για τις δημόσιες συναθροίσεις αναφέροντας «με επιφύλαξη» του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020. 

Να πειθαρχήσουν όλοι

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο πάντως το σκηνικό της χτεσινής βουλής ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχει μεταφερθεί αυτούσιο και με την ίδια οξύτητα και εκτός του κοινοβουλίου προμηνύοντας ένταση της καταστολής και της πόλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί σιγή για τις σημερινές ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη και μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας ζήτησε να πειθαρχήσουν όλοι.

«Όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν και να κάνουν συμβολικές δραστηριότητες στις 17 Νοεμβρίου», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6». Όπως είπε ο κ. Βίτσας, κλιμάκιο του κόμματος του θα καταθέσει στεφάνι με μικρή αντιπροσωπεία. Υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε ένταση εκείνη την ημέρα, ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λέγοντας ότι ήδη καλλιεργούν ένταση.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ επίσης το κλίμα είναι αντίστοιχο καθώς άλλωστε και η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της πορείας. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού έργου του ΚΙΝΑΛ Σπύρου Καρανικόλα ότι «είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να μην επιτρέψει σε κανέναν, με αφορμή την πορεία του Πολυτεχνείου και σε αυτές τις πολύ κρίσιμες συνθήκες, να τελεστεί ένα υγειονομικό έγκλημα, εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Πάντως η σημερινή εικόνα αφενός της εισβολής των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, η εκκένωσή του και το ότι θυμίζει σιδερόφραχτο φρούριο με αστυνομικές δυνάμεις έξω από αυτό, έχει δώσει λαβές για καταγγελίες κατά της κυβέρνηση ότι επαναφέρει συνθήκες που θυμίζουν τη Χούντα του 1973. Ενδεικτικό είναι το σχετικό σχόλιο του Μιχάλη Κριθαρίδη εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25.

Εικόνα ντροπής για τη ΝΔ

Ταυτόχρονα αντιδράσεις έντονες έχει προκαλέσει η στάση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου να βρεθεί στο πλευρό των ΜΑΤ κατά την σημερινή τους εισβολή στο Πολυτεχνείο διαφημίζοντάς το μάλιστα μέσω των social media και προβαίνοντας σε δηλώσεις για «επίδοξους δολοφόνους με αριστερές ιδεοληψίες».

«Η παρουσία του βουλευτή κ. Μπογδάνου ως εμψυχωτή της αστυνομίας έξω από το Πολυτεχνείο, αποτελεί εικόνα ντροπής για τη ΝΔ» σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ωστόσο τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της πορείας και των εορταστικών εκδηλώσεων για την εξέγερση της 17 Νοέμβρη.

Ντροπή και αίσχος

Η επέτειος του Πολυτεχνείου θα γιορταστεί επιμένει το ΚΚΕ.

«Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό, με στόχο να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στο λαό, που αγωνίζεται και τηρεί με το παραπάνω όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Κι ας μην κουνάει το δάχτυλο στο λαό, τη νεολαία και τα πολιτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν γιόρτασε φέτος την 28η Οκτωβρίου ή άλλες γιορτές. Μαζικοί φορείς, πολιτικές νεολαίες και κόμματα γιόρτασαν, έτσι όπως κάνουν κάθε χρόνο: με εκδηλώσεις σε σχολεία, σχολές, αίθουσες, πλατείες, δρόμους, τηρώντας βεβαίως φέτος όλα τα μέτρα προστασίας. Έτσι θα γιορτάσουν, όπως ξέρουν και όπως έχουν αποφασίσει και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν “σιωπητήριο” και σε όσους προσπαθούν να “μετατρέψουν” την -αναγκαία για τη ζωή και την υγεία- μάσκα σε “φίμωτρο”.

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρει:

«Στις 4μμ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο τηλεφωνικής ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων (κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, όπως είπε), τηλεφώνησε στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για να τον «ενημερώσει» σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την Ημέρα του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε στον κ. Βαρουφάκη ότι το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό όλη την ημέρα και πως, αν ολιγομελής αντιπροσωπεία του κόμματος θελήσει να κάνει κατάθεση στεφάνου, θα υπάρξει η δυνατότητα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία. Κατέληξε επαναλαμβάνοντας την δημόσια δήλωση της κυβέρνησης ότι «πορεία δεν θα γίνει».

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στον Υπουργό ότι το ΜέΡΑ25, σεβόμενο τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών από την πανδημία, έχει ήδη καλέσει τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στην πορεία αλλά να εκπροσωπηθούν σε αυτήν από 9μελή αντιπροσωπεία.». Επί πλέον, ότι ο ίδιος δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του «προσφέρει» για κατάθεση στεφάνου μετά από ραντεβού με την Αστυνομία. Αντ’ αυτών, οι επτά βουλευτές Νομού Αττικής του ΜέΡΑ25, ο Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής, και ένας εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 – 9 άτομα συνολικά – θα πορευτούν κρατώντας τις αποστάσεις, και φορώντες βέβαια μάσκες, από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία σηματοδοτώντας την απόρριψη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης.

Η αστυνομία είναι εκεί για να συλλάβει

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέτεινε ότι η πορεία θα είναι αδύνατη καθώς η Αστυνομία δεν θα κλείσει την κυκλοφορία, οπότε ο κ. Βαρουφάκης του απάντησε πως, σε τέτοια περίπτωση, οι 9 του ΜέΡΑ25 απλά θα πορευτούν στο πεζοδρόμιο, τηρώντας τις αποστάσεις, έως την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Σε εκείνο το σημείο, ο Υπουργός είπε ότι Εισαγγελέας και Αστυνομία θα είναι εκεί για να συλλάβουν όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση.

Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για την «ενημέρωση» και τον ενημέρωσε με την σειρά του ότι, με αυτά που άκουσε, επιβεβαιώθηκε η σημασία που έχει η πορεία των 9 του ΜέΡΑ25 ως αντίσταση στην συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση με την απειλή της ότι βουλευτές, των οποίων το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εγγυάται το Σύνταγμα, θα συλληφθούν. Ο Υπουργός διαφώνησε λέγοντας ότι η ελευθερία μετακίνησης των βουλευτών αφορά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων. Ο κ Βαρουφάκης του ανταπάντησε πως αποτελεί κορυφαίο βουλευτικό καθήκον η προστασία των πολιτικών ελευθεριών που απειλούνται από αυτή την κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέληξε ότι απλώς ήθελε να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη και όχι να αντιδικήσουν. Με τη σειρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τον ευχαρίστησε για την τηλεφωνική προαναγγελία σύλληψης βουλευτών που ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος.

Το ΜέΡΑ25 παραδίδει στην κρίση των πολιτών τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Πρωθυπουργό ο οποίος τον διόρισε και τον κινητοποιεί».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ