Ο Ερντογάν αγοράζει τρίτο γεωτρύπανο και επιταχύνει το Ακούγιου

Ο Ερντογάν αγοράζει τρίτο γεωτρύπανο και επιταχύνει το Ακούγιου

Προανήγγειλε αγορά και τρίτου πλοίου-γεωτρύπανου, θεμελιώνει τον τρίτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου (μαζί με τον Πούτιν) και επιταχύνει την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα σχέδιά του για τη μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακή υπερδύναμη παρουσίασε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής ατομικής ενέργειας στο Ακούγιου, καθώς και η απόκτηση ενός τρίτου γεωτρύπανου.

«Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε την τελετή θεμελίωσης του τρίτου αντιδραστήρα με τον (Βλαντιμίρ) Πούτιν», είπε, προαναγγέλλοντας ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τον τέταρτο αντιδραστήρα εντός των επόμενων μηνών. Σημειώνεται πως ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας – ενώ όταν ολοκληρωθεί η μονάδα (το 2026), προβλέπεται να καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την προμήθεια ενός ακόμη γεωτρύπανου από την Τουρκία το οποίο, όπως είπε, θα καταστήσει τον στόλο της «έναν από τους πιο ισχυρούς παγκοσμίως». Απένειμε δε τα εύσημα στον γαμπρό του και πρώην υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η Τουρκία «αγόρασε δύο πλοία-γεωτρύπανα και τρία σεισμογραφικά».

Στόχος η ενεργειακή αυτονομία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι μία από τις πρώτες χώρες όσον αφορά στις επενδύσεις στην ενέργεια. Έφερε δε ως παράδειγμα τόσο τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ όσο και τις ανανεώσιμες πηγές. Όπως τόνισε, μάλιστα, η Τουρκία είναι σήμερα 13η παγκοσμίως και 6η στην Ευρώπη όσον αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες προέβλεψε ότι θα συνεισφέρουν στο σύστημα 66,8 GW ως το 2025, έναντι 44,6 GW σήμερα.

Η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να καλύπτει σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από την εγχώρια παραγωγή, υπογράμμισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως στόχος είναι να γίνει πλήρως αυτόνομη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ