ΕΕ : «Εμφύλιος» για τα εμβόλια – Επίθεση στην Κομισιόν – Τι απαντούν οι Βρυξέλλες

ΕΕ : «Εμφύλιος» για τα εμβόλια – Επίθεση στην Κομισιόν – Τι απαντούν οι Βρυξέλλες

Πανευρωπαϊκή γκρίνια και αυστριακή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο διανομής των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, με έξι κράτη να ζητούν Σύνοδο Κορυφής για το θέμα και την Κομισιόν να απαντά με αιχμές για τις αποφάσεις που πήραν οι χώρες-μέλη.

Ο κόσμος έχει την αγωνία του και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τσακώνονται με τις Βρυξέλλες για τα εμβόλια! Και όχι αδίκως, αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας και το θέμα της προμήθειας και διανομής εμβολίων στα κράτη-μέλη της, που δεν τον λες και υποδειγματικό…

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι βρεθήκαμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και, κυρίως, ότι για πρώτη φορά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κλήθηκε να βρει τη λύση, δηλαδή ένα αξιόπιστο εμβόλιο, για έναν καινούργιο ιό μέσα σε λίγους μήνες, τη στιγμή που τα εμβόλια, συνήθως, παίρνουν χρόνια προτού φτάσουν στον κόσμο.

Και όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες καταστάσεις, μπαίνουμε σε ανταγωνισμούς μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, σε πόλεμο συμφερόντων μεταξύ κρατών και, όλα αυτά, μπροστά σε μία ανθρωπότητα που έχει μπερδευτεί από τον καθημερινό βομβαρδισμό πληροφοριών για τον ιό – με επιδημιολόγους και πάσης φύσεως ειδικούς να ερίζουν για το σωστό και το λάθος – που έχει τρομοκρατηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών κοροναϊού – με τα εθνικά συστήματα υγείας όλων των κρατών ανεξαιρέτως να υποβάλλονται σε ασφυκτική πίεση – και που, τελικά, έχει κουραστεί από τα συνεχή lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, την ίδια στιγμή που μαστίζεται από την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε ή ενέτεινε η πανδημία.

Πανευρωπαϊκή γκρίνια και αυστριακή επίθεση κατά της ΕΕ

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η κριτική Ευρωπαίων ηγετών στην πολιτική της ΕΕ για τη διανομή των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, μετά την σκληρή επίθεση του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Χθες, Παρασκευή, ο Κουρτς δήλωσε ότι «η διανομή δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί». Και ταυτόχρονα, είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν «ενδείξεις» για πρόσθετες «μυστικές» συμφωνίες, σε ένα «παζάρι» μεταξύ επιμέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και ότι υπάρχουν «σχέδια» για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, τους επόμενους μήνες.

Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στον μέσο όρο, όσον αφορά την κατανομή των δόσεων των εμβολίων και μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί ζημιά, κράτη όπως η Βουλγαρία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες μέχρι τον Μάιο, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι η Μάλτα θα λάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Βουλγαρία ως το τέλος Ιουνίου, παρά τον πολύ μικρότερο πληθυσμό της, ενώ η Ολλανδία θα έχει μέχρι τότε διπλάσιες ποσότητες από την Κροατία.

Κατά την άποψη του Κουρτς, «το κύριο ερώτημα πρέπει να είναι τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα υπάρξει τεράστια ανισότητα στην ΕΕ, καθώς οι πραγματικές παραδόσεις εμβολίων έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΕΕ, όπως επίσης με τη συμφωνία των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 21ης Ιανουαρίου».

Έξι κράτη ζητούν Σύνοδο Κορυφής

Ως συνέχεια της δριμύτατης κριτικής που άσκησε την Παρασκευή ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική ως προς τη διανομή των εμβολίων θεωρείται η επιστολή που απέστειλαν οι ηγέτες έξι χωρών-μελών της ΕΕ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή τους, της οποίας η παραλαβή επιβεβαιώθηκε ήδη από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας και της Κροατίας ζητούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ σχετικά με τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων, «διαφορετικά», όπως γράφουν, «το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι το καλοκαίρι».

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των έξι χωρών, απευθυνόμενοι στην ηγεσία της ΕΕ, ασκούν κριτική στο γεγονός, όπως σημειώνουν, ότι «η προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιείται στην ίδια βάση» και ζητούν την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για το θέμα, το συντομότερο δυνατό.

«Στην περίπτωση μίας συνεχιζόμενης άνισης διανομής εμβολίων στην ΕΕ, υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών μέχρι το καλοκαίρι και να οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω», προειδοποιούν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, αλλά και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος προσυπέγραψε την τελευταία στιγμή –  σήμερα, Σάββατο – την επιστολή.

Σύμφωνα με σημερινή είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, μάλιστα, ο πρωθυπουργός της, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, είχε αρχικά εκφράσει έλλειψη κατανόησης για την κριτική του Αυστριακού καγκελάριου — επισημαίνοντας ότι απλά εξαρτάται από το ποια χώρα έχει παραγγείλει σε ποιον παρασκευαστή εμβολίων — σήμερα, Σάββατο, άλλαξε γνώμη και συνυπέγραψε την κοινή επιστολή προς την ηγεσία της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει ότι η επιστολή μελετάται, ενώ διακινούνται πληροφορίες ότι  ο συντονισμός για το ζήτημα του κοροναϊού θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης  και 26ης Μαρτίου, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προτίθεται να συγκαλέσει Σύνοδο με φυσική παρουσία, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η Κομισιόν απαντά και διαψεύδει τον Κουρτς

Εμείς άλλα προτείναμε, εσείς άλλα ζητήσατε! Σε αυτό το πνεύμα κινείται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κριτική που της ασκείται από κράτη-μέλη για τον τρόπο διανομής των εμβολίων.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών, πως η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους, αφού αυτή ακριβώς ήταν και η δική της πρόταση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι η κατανομή δόσεων εμβολίων «στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς, ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία» και ότι ήταν η ίδια η Επιτροπή που πρότεινε τη λύση της κατανομής δόσεων εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους: «Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ», σημειώνεται.

Και υπογραμμίζεται ότι «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα», όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, «εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών».

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι η Επιτροπή καταλήγει στην ανακοίνωσή της πως «τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα, για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή, με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς».

Και τελικά, πετάει το… μπαλάκι στα κράτη-μέλη ως εξής: «Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν συμφωνία, εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Γκρίνια και για «ευρωπαϊκή αδιαφορία» προς τα Δυτικά Βαλκάνια

Άδικη και αδιάφορη χαρακτήρισε σήμερα τη στάση της ΕΕ και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού στα Δυτικά Βαλκάνια και όχι μόνο. «Δεν μας έδωσαν ούτε μία δόση εμβολίου και τώρα προχωρούν και στον αποκλεισμό των πολιτών της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, αναφερόμενος στο υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ανακοινωθούν στις 17 Μαρτίου. Και η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, επιβεβαίωσε στο Euronews ότι το πιστοποιητικό θα ισχύσει μόνο για τα εμβόλια Pfizer-Biontech, Astrazeneca, Moderna και Johnson & Johnson, που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, κατά τον Σέρβο πρόεδρο, ότι οι πολίτες των κρατών που δεν θα προμηθευτούν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια και θα εμβολιαστούν με άλλα σκευάσματα, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ίσως και απαγορεύσεις εάν θελήσουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σέρβος, μάλιστα, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει του πολίτες της Σερβίας, που προγραμματίζουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι, όπως και τους τουριστικούς πράκτορες που ανησύχησαν, διαβεβαίωσε ότι κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να ταξιδέψει στο εξωτερικό: «Διαβεβαιώνω ότι όλοι όσοι επιθυμούν, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσουμε τόσα πολλά εργαστήρια μοριακού τεστ για την Covid-19, που θα μπορέσουν όλοι, μέσα σε 90 λεπτά, να έχουν τα αποτελέσματα και να ταξιδέψουν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ