Ερχεται έκρηξη μετά την πανδημία του κορωνοϊού – Τι θα συμβεί άραγε;

Ερχεται έκρηξη μετά την πανδημία του κορωνοϊού – Τι θα συμβεί άραγε;

Ακίνητα: Γιατί οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο των τιμών και της ζήτησης την επόμενη μέρα και ποια ακίνητα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

Νέες κατοικίες, μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες αναμένεται να αναζητήσουν οι Ελληνες μετά τη λήξη της πανδημίας, πυροδοτώντας ένα καινούργιο κύμα αύξησης της ζήτησης στην αγορά ακινήτων. Η στροφή στην τηλεργασία που παίρνει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά, η άνοδος των καταθέσεων, οι νέες ανάγκες των νοικοκυριών και η προβλεπόμενη ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε δυναμική ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς κατοικίας, η οποία αποτέλεσε επί δεκαετίες την «ατμομηχανή ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας. Ωθηση στη ζήτηση προβλέπεται να δώσει και η αυξανόμενη ζήτηση από αλλοδαπούς επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα κίνητρα που προσφέρει το πρόγραμμα της «Golden Visa», συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές των ακινήτων.

Η μέση αξία πώλησης αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, ακολουθώντας τον «νόμο της προσφοράς και της ζήτησης». Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων ανήλθε σε 4,2% έναντι αύξησης 7,2% το 2019.

Μεγαλύτερες και μικρότερες κατασκευαστικές έχουν ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, υλοποιώντας σημαντικά οικιστικά projects σε διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο στην Αττική. Κορυφαίοι παράγοντες του real estate αναφέρουν πως ύστερα από μια δεκαετία επενδυτικής «ανομβρίας» αρχίζει και αναπτύσσεται ένα θετικό μομέντουμ και δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία των τιμών στη μετά Covid-19 εποχή.

Τι θα ζητούν

Καταλυτικό ρόλο παίζουν οι τεράστιες αλλαγές που φέρνει η υγειονομική κρίση στην καθημερινότητα των πολιτών. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Piraeus Real Estate, Γεώργιο Κορμά, αρκετές οικογένειες που σήμερα διαμένουν σε χώρους έως 100 τ.μ. θα επιδιώξουν να αποκτήσουν μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα διαμερίσματα για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και για να καλύψουν την ανάγκη για τηλεργασία, η οποία εκτιμάται πως θα παραμείνει και μετά το πέρας του κοροναϊού. 

Ανάλογη άποψη εκφράζει ο γενικός διευθυντής της Alpha Real Estate Management & Investments, Ιωάννης Γκάνος, ο οποίος θεωρεί πως η εξ’ αποστάσεως εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για κατοικίες μεγαλύτερων τετραγωνικών, όπου θα μπορέσει να δημιουργηθεί και ένας χώρος εργασίας. Δεν αποκλείει μάλιστα την πιθανότητα πολλοί καταναλωτές να αναζητήσουν ακίνητα στα περίχωρα των πόλεων, όπου οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με περιοχές του αστικού ιστού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε έντονα πριν η παγκόσμια οικονομική κρίση περάσει και το κατώφλι της χώρας μας το 2009. Τη ζήτηση προβλέπεται να πυροδοτήσει και η νέα γενιά ανθρώπων, η οποία την προηγούμενη δεκαετία απείχε από την αγορά κατοικίας εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας που επικρατούσε γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τα στεγαστικά

Η αισιοδοξία που εκπέμπεται για την αγορά κατοικίας πηγάζει και από την προοπτική ανάκαμψης των στεγαστικών δανείων. Υστερα από ένα μεγάλο διάστημα αναδίπλωσης, οι ελληνικές τράπεζες έχοντας επαρκώς ανακεφαλαιοποιηθεί εκτιμάται πως θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν πιο συστηματικά την απόκτηση κατοικίας. «Οι τράπεζες», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers Ελλάδος, Γιώργος Πετράς, «είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικιών μόλις η οικονομία επιστρέψει στην κανονικότητα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν πρόκειται να προσφέρουν δάνεια που καλύπτουν το 100% της αξίας του ακινήτου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν». Αντίθετα, θεωρεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να καλύψουν έως και το 80% της αξίας του ακινήτου, ανάλογα βέβαια με τη δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη.

Οι καταθέσεις

Παράλληλα σημαντικό σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες που παρατηρείται στο διάστημα της πανδημίας. Απο τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον αντίστοιχο μήνα εφέτος οι καταθέσεις στις τράπεζες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ (κατά 11 δισ. των νοικοκυριών), μέρος εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα διοχευτευθεί στην οικονομία για αγορά σπιτιών την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ