Το τρίτο κύμα «σφυροκοπά» τη χώρα – Δυσοίωνες εκτιμήσεις, στον αέρα το… χαλαρό Πάσχα

Το τρίτο κύμα «σφυροκοπά» τη χώρα – Δυσοίωνες εκτιμήσεις, στον αέρα το… χαλαρό Πάσχα

Από την κυβέρνηση, η οποία ποντάρει πολλά στη βοήθεια των self test, παραμένει ανοιχτό το σενάριο να επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο αυτή, ωστόσο προς το παρόν, όπως και οι επιστήμονες, εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί και φειδωλοί ως προς τις σχετικές δηλώσεις.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν με αγωνία την άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης προκειμένου να δουν σημάδια κορύφωσης που θα επιτρέψουν στη συνέχεια μια σχετική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενόψει και της εορτής του Πάσχα.

Με τη χώρα, όπως υποστηρίζει μερίδα ειδικών, να βρίσκεται στη χειρότερη φάση από την αρχή της πανδημίας -κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που συνεπάγεται ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία- οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη συνέχεια είναι ακόμη ρευστές και θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Σε πρώτη φάση, οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν εντός της ημέρας -αν και με αρκετή δόση επιφύλαξης- το «πράσινο φως» για άνοιγμα των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου. Το επόμενο σημαντικό βήμα χαλάρωσης, δεδομένου ότι η εστίαση θα ανεβάσει ρολά μετά το Πάσχα, που θα τεθεί επί τάπητος τις επόμενες εβδομάδες είναι η ενδεχόμενη απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Από την κυβέρνηση, η οποία ποντάρει πολλά στη βοήθεια των self test, παραμένει ανοιχτό το σενάριο να επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο αυτή, ωστόσο προς το παρόν, όπως και οι επιστήμονες, εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί και φειδωλοί ως προς τις σχετικές δηλώσεις.

Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν κορύφωση του τρίτου κύματος τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τους διασωληνωμένους και τα νέα κρούσματα να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά και ανησυχητικά επίπεδα, τα οποία στην ουσία ίσως «δέσουν τα χέρια» κυβέρνησης και ειδικών σε οποιαδήποτε απόφαση χαλάρωσης. 

Η κατάσταση στα νοσοκομεία κρίνει τις αποφάσεις

Τα πάντα εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση εκείνων των ημερών, η οποία σαφώς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από τώρα με βεβαιότητα, καθώς και από την πίεση που θα δέχονται τα νοσοκομεία. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Εκτός από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής -και της Θεσσαλονίκης πλέον- είναι μεγάλη. Ακόμη κι αν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, το κύμα των ασθενών που θα φτάνουν στα νοσοκομεία τις επόμενες 10 με 15 ημέρες μετά από κάθε εκτίναξη του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, θα είναι μεγάλο.

Για το λόγο αυτό οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας προετοιμάζονται να μετατρέψουν και άλλο νοσοκομείο της Αττικής σε αποκλειστικό νοσοκομείο για ασθενείς με κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλονίκη βαδίζει στα βήματα της Αττικής, εξ΄ου και βρίσκεται σε ετοιμότητα σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων με συμβολή και του ιδιωτικού τομέα. Μια πρώτη «γεύση» έδωσε άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος εκτάκτως επισκέφτηκε τη συμπρωτεύουσα και ακολούθως την Κοζάνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «μετά τα Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε στην Αττική όπου υπάρχει μεγάλη πίεση και βεβαίως θα τα υλοποιήσουμε και εδώ και ήδη ξεκινάμε. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσότερων απλών κλινών νοσηλείας για τον κοροναϊό, αύξηση περαιτέρω διαθεσιμότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος μάλιστα έκανε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το ΕΣΥ, γεγονός που δείχνει πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση. Συμπλήρωσε πως η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου που το σύστημα ξεπέρασε και τα όρια του.

Το «καμπανάκι» Τσιόδρα

«Καμπανάκι» για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκτιμώντας πως οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να φτάσουν τους 1.000, αν ο δέικτης Rt φτάσει στο 1,1.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του καθηγητή, όλοι οι ειδικοί υπολογίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι 6 – 10 φορές περισσότερα από αυτά που καθημερινά επιβεβαιώνονται και ανακοινώνονται.

«Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» επεσήμανε σε άλλο σημείο ομιλίας του, τονίζοντας ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία», καθώς η πορεία της εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας. 

«Στο καλό σενάριο, το Πάσχα θα έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα»

Το Πάσχα, στο καλό σενάριο, θα έχουμε 2.000 κρούσματα κοροναϊού τη μέρα, εκτίμησε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε, η μετάδοση του ιού δεν μειώνεται τόσο γρήγορα και συνεπώς σε τρεις εβδομάδες «δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα».

Σχετικά με το Πάσχα στο χωριό, ο καθηγητής δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως δεν μπορεί να πει ότι είναι απόλυτα ασφαλές «αλλά δεν μπορώ να σας πω πως δεν θα δουλέψει».

Ωστόσο, τόνισε ότι γίνεται να κάνουμε καλύτερο Πάσχα από πέρσι «χωρίς να είναι αυτό που κάναμε το 2019, με συστάσεις για το μέγεθος των συγκεντρώσεων των πολιτών αλλά και τεστ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος από τα σπίτια, με άνοιγμα κλειστών παραλιών, ενώ και η λειτουργία της εστίασης θα βοηθούσε.

Κορύφωση της πίεσης στο ΕΣΥ τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Μικρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική, την επόμενη εβδομάδα, αναμένει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αυτό ωστόσο είναι λογικό, όπως είπε, και θα τον ανησυχήσει μόνο αν αυτή τάση συνεχιστεί και την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπολογίζοντας ότι στις 28 Απριλίου θα έχουμε περίπου 900 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. 

«Λάθος στρατηγική να αποφύγουμε τη μετακίνηση το Πάσχα»

Δεν είναι λύση ο περιορισμός στο σπίτι, δήλωσε κάνοντας μια διαφορετική πρόταση, ο καθηγητής του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις.

«Ο στόχος είναι να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό. Όταν περιορίζουμε τους χώρους και το χρόνο που μπορεί κάποιος να κινηθεί, θα έχουμε την ίδια κινητικότητα, σε πιο περιορισμένο διάστημα. Θέλουμε τον πληθυσμό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αραίωση, αλλά δεν τον θέλουμε να παραμείνει κλεισμένος, να αποφύγει τη μετακίνηση το Πάσχα και να μείνει περιορισμένος. Θα ήταν νομίζω λάθος στρατηγική» εξήγησε στο MEGA.

«Αυτή τη στιγμή χρειάζεται προσοχή, σύνεση και στοχευμένα μέτρα. Το να ξεμπερδέψουμε με τον ιό είναι σχεδόν αδύνατο. Αν περιμένουμε να μην υπάρξει κανένα κρούσμα φοβάμαι ότι θα απογοητευτούμε. Ποτέ δεν κατορθώσαμε να εξαλείψουμε όλους τους κοροναϊούς. Οι απλοί κορονοϊοί του κρυολογήματος έχουν σκοτώσει πιθανότατα δεκάδες εκατομμύρια. Πρέπει να καλύψουμε με εμβολιασμό όσο γίνεται πιο γρήγορα όλο τον πληθυσμό. Είμαστε ήδη αρκετά μακριά από την αφετηρία, πρέπει να προασπίσουμε όσους δεν έχουν μολυνθεί. Ο κορονοϊός θα παραμείνει πιθανότατα μετά το επιδημικό κύμα σαν μια λοίμωξη που δεν θα μας προβληματίζει» σημείωσε, επίσης.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ