«Βόμβα» Βασιλακόπουλου: «Το self test έχει 40-50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό»

«Βόμβα» Βασιλακόπουλου: «Το self test έχει 40-50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισήμανε πως το self test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο - αλλά όχι πανάκεια - τονίζοντας πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά για να μην το «κάψουμε».

Μιλώντας στο Open, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως στη δεδομένη περίοδο – στην οποία ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος – «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα».

Όπως διευκρίνισε, το πιο αξιόπιστο από όλα τα τεστ είναι το PCR (το μοριακό), ενώ σε περίπτωση που λάβουμε αρνητικό αποτέλεσμα στο self test είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην επαναπαυόμαστε.

Στο πλαίσιο της σημερινής διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, υπάρχει «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται ο πολίτης», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας πως «θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».

Αντίθετα, όπως είπε, «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό».

Το αρνητικό self test «δεν αθωώνει τους αρνητικούς»

Ο κύριος Βασιλιακόπουλος διευκρίνισε, παράλληλα, πως δεν μπορούμε να νικήσουμε την πανδημία αποκλειστικά με τα τεστ, παρότι αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να εντοπιστούν τα άτομα με υψηλή συγκέντρωση του ιού.

«Το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» και «δεν είναι επισφαλές», σημείωσε:

«Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς από αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς, δηλαδή κάποιους που έχουν τη νόσο, και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε».

«Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: Reader.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ