Εμβόλιο AstraZeneca: Μην παραλείπετε την δεύτερη δόση, λέει ο ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Μην παραλείπετε την δεύτερη δόση, λέει ο ΕΜΑ

Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικά στους ηλικιωμένους.

Όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 θα πρέπει να λάβουν και τη δεύτερη, συνέστησε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται 4 με 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, όπως προβλέπει το φύλλο οδηγιών, παρά την μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μιας σπάνιας διαταραχής που συνδυάζει τις θρομβώσεις με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ο οποίος εξέτασε δεδομένα που απέστειλαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ, μαζί με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), η επικίνδυνη διαταραχή εκδηλώνεται σε έναν λήπτη του εμβολίου ανά 100.000.

Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, διαβεβαιώνει ο ΕΜΑ, επισημαίνοντας όμως ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή Covid-19.

Η ανάλυση του ΕΜΑ επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας, της ανάγκης διασωλήνωσης και θανάτου λόγω Covid-19, διαβεβαιώνει ο οργανισμός.

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ «εξέτασε συστάσεις για τη χορήγηση του εμβολίου έπειτα από μεσοδιάστημα μεγαλύτερο των 4-12 εβδομάδων, καθώς και για τη μη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ή τη χορήγηση εμβολίου mRNA ως δεύτερη δόση» αναφέρει ο οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ.

Ωστόσο τα δεδομένα «δεν ήταν επαρκή» για να διευκρινιστεί αν ο κίνδυνος θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι διαφορετικός από ό,τι στην πρώτη.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αλλαγή των συστάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ