Μελέτη: Πόσες ζωές (και χρήματα) σώζει ο γρήγορος εμβολιασμός

Μελέτη: Πόσες ζωές (και χρήματα) σώζει ο γρήγορος εμβολιασμός

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης από το 30 στο 40 τοις εκατό του αμερικανικού πληθυσμού θα απέτρεπε 24,3 εκατομμύρια κρούσματα και θα εξοικονομούσε 33,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα και μια μικρή επιτάχυνση στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του πανδημικού κορωνοϊού μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές και να εξοικονομήσει πόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων, δείχνει αμερικανική μελέτη που βασίστηκε σε μαθηματικό μοντέλο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» και άλλων ιδρυμάτων χρησιμοποίησαν το μοντέλο για να προσομοιώσουν την εξάπλωση της Covid-19 στον αμερικανικό πληθυσμό, τη δαπάνη για την περίθαλψη των ασθενών και τις οικονομικές απώλειες λόγω χαμένων εργατοωρών.

Όπως αναφέρει η ομάδα στο Journal of Infectious Diseases, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης από το 30 στο 40 τοις εκατό του πληθυσμού θα απέτρεπε 24,3 εκατομμύρια κρούσματα και θα εξοικονομούσε 33,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια αύξηση από το 50 στο 70 τοις εκατό θα προλάμβανε ακόμα 9,5 εκατομμύρια περιστατικά και θα εξοικονομούσε επιπλέον 10,8 δισ. δολάρια.

Ακόμα και μια μικρότερη αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη θα προσέφερε μεγάλα οφέλη: η μελέτη εκτιμά ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανάμεσα στο 40 και το 50 τοις εκατό του αμερικανικού πληθυσμού θα απέτρεπε μέχρι το φθινόπωρο 1,6 εκατομμύρια κρούσματα, πάνω από 60.000 νοσηλείες και πάνω από 7.000 θανάτους. Θα εξοικονομούσε επίσης 674 εκατ. δολάρια σε ιατρικά έξοδα και 1,5 δισ. σε απώλειες παραγωγικότητας.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης τη σημασία της ταχύτητας των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στο 50% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο του 20201 αντί για τον Οκτώβριο θα προλάμβανε 5,8 εκατ. κρούσματα, 218.000 νοσηλείες, 26.370 θανάτους και απώλειες 3,5 δισ. σε ιατρικά έξοδα και 4,3 δισ. σε χαμένη παραγωγικότητα.

Ακόμα, η μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης θα ήταν πιο αποτελεσματική τακτική από τη χρήση πιο αποτελεσματικών εμβολίων. Για παράδειγμα, η κάλυψη του 70% του πληθυσμού με εμβόλια αποτελεσματικότητας 70% θα απέτρεπε 2,1 εκατομμύρια περισσότερα κρούσματα από ό,τι η κάλυψη του 50% του πληθυσμού με εμβόλια που προσφέρουν αποτελεσματικότητα 90%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αυτό δείχνει την αξία της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εμβολίων για την κάλυψη περισσότερων ανθρώπων όσο γίνεται ταχύτερα, αντί να εστιάζουμε στα εμβόλια με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ