Τρίτη δόση του εμβολίου – Πότε θα γίνει και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Τρίτη δόση του εμβολίου – Πότε θα γίνει και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Πλέον το βασικό ερώτημα δεν είναι το «αν» θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη -ή δεύτερη ανάλογα με το εμβόλιο- δόση, αφού αυτό θεωρείται σίγουρο. Το βασικό ερώτημα είναι το «ποιοι» και το «πότε».

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν σε ολόκληρο τον πλανήτη και τις κυβερνήσεις μαζί με τους ειδικούς να επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά κορωνοϊού να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ωστόσο πλέον το βασικό ερώτημα δεν είναι το «αν» θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη -ή δεύτερη ανάλογα με το εμβόλιο- δόση, αφού αυτό θεωρείται σίγουρο. Το βασικό ερώτημα είναι το «ποιοι» και το «πότε».

Πολλοί κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται δημοσίως προαναγγέλλοντας ένα… νέο ραντεβού με την «Ελευθερία», περίπου ένα χρόνο μετά το τελευταίο μας.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απάντησε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους επιστήμονες και όλες τις χώρες.

Πότε θα χορηγηθεί η τρίτη δόση και σε ποιους;

Η ίδια συμπλήρωσε πως «το πότε θα χορηγηθεί μια τρίτη δόση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής, αλλά και τον εμβολίων. Φαίνεται ότι για άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά αυτό το εξάμηνο που είχε θεωρηθεί από την αρχή ως πιθανός χρόνος για να σκεφτεί κανείς για τρίτη δόση».

«Επομένως η ομάδες, οι οποίες με μελέτες αποδεικνύονται ότι θα χρειαστούν την τρίτη δόση είναι οι ομάδες είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω επαγγέλματος, είτε υποκείμενων νοσημάτων δεν έχουν την ανοσοανταπόκριση που περιμένουμε στους εμβολιασμούς» συμπλήρωσε σχετικά με τις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα.

«Η συλλογή όλων των δεδομένων συνεχίζεται, αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε την τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη διαδικασία» εξήγησε σε άλλο σημείο για να καταλήξει πως «είναι εμφανές ότι η προτεραιοποίηση που έγινε για τη χορήγηση των εμβολίων θα χρησιμοποιηθεί και για την τρίτη δόση».

«Τρίτη δόση για το περίπου το 90% του πληθυσμού»

Σίγουρη πως το 80% με 90% του πληθυσμού θα χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, για το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Παγώνη τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, η κ. Παγώνη τόνισε ότι είναι πάνω από 5% με 7%.

Οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη αφορά όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους που αποτελούν και την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν δεν είναι πολύ σοβαρά.

Για όσους εισήλθαν στο νοσοκομείο πλήρως εμβολιασμένοι η κ. Παγώνη ανέφερε ανήκουν στο «παραθυράκι» του 10% με 12%, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου 90% ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον οργανισμό.

Επεσήμανε τέλος ότι το 98% όσων δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με νοσήματα πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.]

Φάουτσι: Αυτοί θα χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολίου

Στην τρίτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Συγκεκριμένα, ο Φάουτσι ανέφερε πως οι Αμερικανοί, που είναι ανοσοκατασταλμένοι, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Εκείνοι που είναι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου, που πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά σχήματα, αυτά είναι τα άτομα, τα οποία, εάν υπάρξει τρίτη δόση, κάτι που θα μπορούσε πιθανόν να συμβεί, θα βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στις ευπαθείς ομάδες» επισήμανε ο Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Επικαλούμενος πρόσφατες μελέτες, οι οποίες δείχνουν πως θα μπορούσε να υπάρξει εξασθενημένη ανοσία μεταξύ των εμβολιασμένων, ο Φάουτσι είπε οι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν τα στοιχεία για να καθορίσουν πότε πιθανόν θα χρειαστούν νέες δόσεις του εμβολίου.

«Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Για μια εργασία σε εξέλιξη, εξελίσσεται όπως σε πολλές άλλες πτυχές της πανδημίας» τόνισε ο Φάουτσι, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ. «Πρέπει να κοιτάζεις τα δεδομένα» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ