Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών – Πόσα ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες μέρες

Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών – Πόσα ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες μέρες

Πολλά ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού κλείστηκαν τις τελευταίες μέρες. Ποιες ηλικίες αφορούν.

Αύξηση των εμβολιασμών: Πολλά ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού κλείστηκαν τις τελευταίες μέρες. Ποιες ηλικίες αφορούν.

Για αύξηση των εμβολιασμών σε ποσοστό πάνω από 200% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχουν δρομολογηθεί 586.000 εμβολιασμοί.

«Το τελευταίο δεκαήμερο κλείστηκαν 221.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και 365.000 για την αναμνηστική δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι τα περισσότερα ραντεβού κλείστηκαν από ηλικίες έως και 50 ετών, ενώ παράλληλα καταγράφεται μικρότερη ζήτηση στους 60 και άνω, την ηλικιακή ομάδα δηλαδή στην οποία υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Αύξηση των εμβολιασμών: Τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα
Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε ότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ από καμία ευρωπαϊκή χώρα εκτός από την Ιταλία, όπου όμως στο τέλος της ημέρας θα αποτιμηθεί και το κόστος.

Ο κ. Θεμιστοκλέους απέρριψε τους ισχυρισμούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ανέφερε ότι οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, καθώς υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφάλειες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης για την ισχύ των πιστοποιητικών εξήγησε ότι η συζήτηση επί του θέματος έχει ανοίξει, ωστόσο η Ελλάδα επιθυμεί να ληφθεί μία απόφαση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αύξηση των εμβολιασμών: Οι λόγοι που αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί
Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ.

Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό, είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων. Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός.

«Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.

Όπως είπε την τρίτη δόση πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

«Μετά το εξάμηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna», σχολίασε.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν. Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλαδή Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Απαιτείται μια δόση ακόμα αν κάποιος έχει εμβολιαστεί και έχει νοσήσει
Ήδη, έχουν υπάρξει περιστατικά πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και νόσησαν μετά. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει μία δόση εμβολίου.

«Η πανδημία είναι εδώ, δεν θα φύγει», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός των ραντεβού.

Όσοι πολίτες έχουν κάνει εμβόλιο με άλλα εμβόλια, που δεν περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Η Ελλάδα, ως ευέλικτη χώρα, αναγνωρίζει εμβόλια, ενώ διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα αναβαθμισμένο που μπορεί να διαβάζει κι άλλα QR code.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αναμνηστική δόση. Η Ελλάδα είναι από τις πιο προωθημένες χώρες στην τρίτη δόση.

Δεν αντέχει η Β. Ελλάδα
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι ξεκάθαρος σχετικά με τη διάθεσή της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών (παθολόγων-πνευμονολόγων) ώστε να εργαστούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η κατάσταση στη Β. Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Υγείας, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Παθολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.

Χθες έγινε τηλεδιάσκεψη μέχρι αργά το βράδυ, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της Β. Ελλάδας.

Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας κορονοϊού.

Από την πλευρά του Υπουργείου τονίστηκε η σημασία της συνδρομής των γιατρών στο σύστημα, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19.

Αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο έχει θεσπίσει κίνητρα για τους γιατρούς που θα στηρίξουν το σύστημα, συμβάλλοντας στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα όλων των ασθενών, covid και non covid.

Τι κλίμα έχει διαμορφωθεί για την επίταξη ιδιωτικών γιατρών
Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται αρχικά ένα θετικό κλίμα από τους ιδιώτες γιατρούς να αποδεχτούν την συμμετοχή τους στο ΕΣΥ κι έτσι να αποφευχθεί η επιβολή επίταξης σε ευρεία κλίμακα.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε σήμερα ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όμως η επίσημη γραμμή φαίνεται να είναι η αναμονή λίγες μέρες ακόμη και η ενεργοποίηση της ρήτρας της επίταξης να γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή:newsme.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ