Κλείνουν άμεσα τα σχολεία;

Κλείνουν άμεσα τα σχολεία;

Νέα μέτρα: Στη σκιά της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, οι ειδικοί στη χώρα μας προτείνουν νέα μέτρα!

Νέα μέτρα: Στη σκιά της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, οι ειδικοί στη χώρα μας προτείνουν νέα μέτρα!

Ο Νίκος Καπραβέλος επεσήμανε την ανάγκη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να μην κάνουμε «μαύρα Χριστούγεννα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επανέλαβε την άποψή του για επέκταση της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών.

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη», είπε ο Νίκος Καπραβέλος και πρότεινε δύο μέτρα:

«Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κορονοϊού, να μην είναι το 50%.

Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα. Το να κλειστούμε μέσα, ενώ έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο θα ήταν γελοίο».

Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κυρίως στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που κατακλύζουν τις ΜΕΘ.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», με 96 νεκρούς την ημέρα και τη νέα μετάλλαξη «Ο» που έρχεται είναι ανάγκη να ληφθούν αυτά τα μέτρα. Εκτίμησε δε ότι η «Ο» είναι υπερμεταδοτική και η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου είναι αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι και η χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ήταν πάρα πολύ δύσκολη, αν και καταγράφηκαν λιγότερες εισαγωγές, γύρω στις 50 σε σχέση, σε σχέση με την προηγούμενη εφημερία που άγγιζε τις 70.

«Οι προσελεύσεις όμως είναι πάνω από 110 σε συνεχόμενη ροή που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια. Δεν βλέπουμε να έχει ανακοπεί αυτό το κύμα. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω όταν διασωληνώναμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ», κατέληξε.

Νεα μετρα: Τι θα γίνει με τα rapid test στα σούπερ μάρκετ

Ξανά νέα μέτρα, νωρίτερα από το αναμενόμενο, φαίνεται να φέρνει η απειλή της μετάλλαξης Ο και στην Ελλάδα. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα για είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test.

Η κ. Παγώνη δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ χαρακτηριστικά πως «πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε» και εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης το lockdown με την εμβολιαστική κάλυψη στο 67%.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στο συρτάρι της κυβέρνησης ένα τέτοιο μέτρο. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για την εστίαση, αφού μπαίνοντας στον χειμώνα και ενόψει Χριστουγέννων, είναι πιθανό να έρθει απαγόρευση και αποκλεισμούς και για τους ανοιχτούς χώρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης σε όλο τον κόσμο και ζήτησε νέα μέτρα από τις κυβερνήσεις και ενίσχυση των εμβολιασμών.

Στην Ελλάδα, αύριο συνεδριάζει άτυπα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και την Τετάρτη θα προχωρήσει σε εισήγηση.

Τα μέτρα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο τραπέζι, είναι τα εξής:

Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου

Υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους

Aπαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test

Νεα μετρα για τη μετάλλαξη Ο ζητά ο ΠΟΥ: «Πολύ υψηλός κίνδυνος»

Εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο «βλέπει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως επισημαίνει, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Ο, «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Οι συμβουλές του ΠΟΥ προς τα 194 μέλη του, απευθύνει έκκληση να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας».

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τονίζει η υπηρεσία του ΠΟΥ.

Ωστόσο, ο Οργανισμός εκτιμά πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του νέου στελέχους να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», καταλήγει.

Πηγή: newsme.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ