Σάλος με τα Jumbo – Η εξωφρενική απόφαση και η… απάντηση

Σάλος με τα Jumbo – Η εξωφρενική απόφαση και η… απάντηση

Μια καταγγελία στάθηκε η αφορμή να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από υπαλλήλους αλλά ακόμη και τους πελάτες του παιχνιδάδικου!

Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργικά των καταστημάτων της δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Jumbo.

Όπως σημειώνει «στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δοθεί οριστικό τέλος στο πνεύμα παραπληροφόρησης, η Jumbo δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει ζητήσει να λειτουργήσουν τα καταστήματά της την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, όπως και να λειτουργούν τις Κυριακές γενικότερα, με εξαίρεση τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν οι ανταγωνιστές της».

Προσθέτει επίσης ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες η Jumbo συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, μακριά από “μικροπολιτικά παιχνίδια”, πιστή στις αρχές και αξίες της, έχοντας ως πολύτιμους συμμάχους της τους πελάτες και τους εργαζομένους της, με τους οποίους έχει, καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας της, αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού».

Η εταιρεία στην ίδια ανακοίνωση «διαψεύδει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς που αναπτύσσονται σε διάφορα συνδικαλιστικά φυλλάδια σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη παράνομων διατάξεων στον Κανονισμό Εργασίας της και δηλώνει ότι άπασες οι προβλέψεις αυτού συνάδουν με τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, κάτι αυτονόητο αφού διαφορετικά δεν θα είχαν εγκριθεί από την Πολιτεία.

Ειδικά σε ότι αφορά το φερόμενο δικαίωμα της εταιρείας να περικόπτει το 1⁄4 του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων, όλοι γνωρίζουν ότι, πέραν του εξωφρενικού του ισχυρισμού, κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε ποτέ να ισχύσει βάσει του κώδικα αξιών και αρχών της Jumbo».

Απάντηση…

Με εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζόμενους της αλυσίδας ο Πρόεδρος της Jumbo ανακοίνωσε ότι εκτός της αύξησης 2% στο εθνικό νομοθετημένο κατώτατο μισθό, θα χορηγήσει για το σύνολο του έτους επιπρόσθετη αύξηση 2% μηνιαίως.

Σε περίπτωση δε που λόγω των συνθηκών η κυβέρνηση αποφασίσει εντός του 2022 και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε ο κ. Βακάκης δεσμεύεται να αναπροσαρμόσει τον κατώτατο μισθό ώστε να συνεχίσει να είναι 2% πάνω απ’ τον εθνικό κατώτατο.

Το σημείωμα προς τους εργαζόμενους της Jumbo έχει ως εξής:

«Η Jumbo θα ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους εργαζόμενους για την αγάπη, την αφοσίωση και την πολύτιμη στήριξη που έχετε επιδείξει. Χάρη σε σας η επιχείρησή μας ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες των καιρών, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και των ανατιμήσεων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεχίζει να υπηρετεί τον αποστολή της, δηλαδή την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της στις πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Οι εργαζόμενοι είναι το πρόσωπο της επιχείρησής μας και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό ακόμη και υπό τις παρούσες, δυσμενείς συνθήκες.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Jumbo εκφράζει σήμερα έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της.

Στα πλαίσια της εξαγγελθείσας πρόθεσης για αύξηση του εθνικού νομοθετημένου κατώτατου μισθού σε ποσοστό 2%, η Jumbo ανακοινώνει ότι εκτός από το 2% του Κράτους, θα δοθεί ως έκτακτη αμοιβή επιπλέον 2% μηνιαίως στο προσωπικό της και με ημερομηνία ισχύoς την 01.01.2022.

Σε περίπτωση δε που εντός του έτους 2022 ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός αυξηθεί (για δεύτερη φορά) σε ποσοστό συνολικά άνω του 4%, η Jumbo θα καταβάλει, ως έκτακτη παροχή, και την διαφορά της αύξησης αυτής στους εργαζομένους της αναδρομικά από 01.01.2022.

Η Jumbo ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων της.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά !

Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.»

Jumbo: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: “Εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία”

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ανέφερε τα εξής: “εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία, αυτό αποτυπώνεται στις 26 σελίδες του εσωτερικού κανονισμού εργασίας της jumbo, ο οποίος πρόσφατα επικυρώθηκε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Είναι ένας εσωτερικός κανονισμός εργασίας που επιβεβαιώνει τις δεκάδες καταγγελίες μας και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας πατώντας στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη.

Jumbo: Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονισμό εργασίας η εταιρεία μπορεί:

Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.

Με βάση το άρθρο 15, παρ1 να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α).

Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την Εταιρεία! Και η άδεια των εργαζόμενων καταπώς βολεύει την εργοδοσία και φροντίζει αυτό να μας το κάνει λιανά σε διάφορα σημεία του κειμένου για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του “Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων” και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.

Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο “στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του”

Jumbo: Σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων: Οι εργαζόμενοι των JUMBO πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως “με αφορμή τις νέες καταγγελίες που προέρχονται από εργαζόμενους των Jumbo για τον απαράδεκτο και γεμάτο καταχρηστικούς όρους εσωτερικό κανονισμό που η διοίκηση των Jumbo κατήρτισε μονομερώς και επέβαλλε, δίχως να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους εργαζόμενους ή με κάποια συνδικαλιστική οργάνωση που τους εκπροσωπεί, επισημαίνουμε στους εργαζόμενους τα παρακάτω.

Καταρχάς, τέτοιους αντεργατικούς όρους συναντά κανείς σε μεγάλο μέρος αντίστοιχων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (π.χ τα PRAKTIKER, τα IKEA, κ.λ.π) και αυτή η καταχρηστική πρακτική αποτελεί κανόνα στις επιχειρήσεις.

Δευτερευόντως, κανένας δεν μπορεί να σώσει τους εργαζόμενους των Jumbo από τις συνεχείς αυθαιρεσίες και την αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας, παρά μόνον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Εάν οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιηθούν, εάν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ιδρύοντας επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο, κανένας δεν μπορεί να τους βοηθήσει με τρόπο αποτελεσματικό και οργανωμένο.

Στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ” δεκάδες εργαζόμενοι των Jumbo είναι μέλη μας και πλείστες φορές έχουμε παρέμβει για λογαριασμό των μελών μας σε επιθεωρήσεις εργασίας και άλλες αρχές καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα στην επιχείρηση.

Δυστυχώς, όλες μας οι παρεμβάσεις είναι μικρής κλίμακας διότι στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε την ανωνυμία των καταγγελλόντων και των μελών μας, οι υποθέσεις οδηγούνται μέχρι ενός σημείου – μη “ενοχλητικού” για την εργοδοσία.

Ακόμα και οι, από κοινού με άλλες κλαδικές οργανώσεις, κινητοποιήσεις μας έξω από τα καταστήματα, δεν βρίσκουν ανταπόκριση στο προσωπικό της εταιρείας εξαιτίας του κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Σε ελέγχους δε που πραγματοποιούμε με την Επιθεώρηση Εργασίας την ημέρα των ελέγχων όλα βρίσκονται σε πλήρη “τάξη” και “συμμόρφωση” με την εργατική νομοθεσία…

Ως Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ” έχουμε αποφασίσει -και παροτρύνουμε σε αυτή την κατεύθυνση τα μέλη μας- να προχωρήσουν στην ίδρυση της πρώτης επιχειρησιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης στο χώρο.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες ό,τι τόσο τα ιδρυτικά μέλη, όσο και τα μέλη της διοίκησης του υπό ίδρυση σωματείου προστατεύονται έναντι της απόλυσης από το Νόμο 1264/1982”.

Πηγή: newsme.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ