«Μην τρέμεις» – Έρανος από φοιτητές του ΑΠΘ για να ολοκληρωθεί η ταινία θρίλερ που έγινε θέμα συζήτησης

«Μην τρέμεις» – Έρανος από φοιτητές του ΑΠΘ για να ολοκληρωθεί η ταινία θρίλερ που έγινε θέμα συζήτησης

Μια ταινία θρίλερ από το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ ζητάει τη στήριξη του κοινού για να ολοκληρωθεί και να φτάσει στο επίπεδο παραγωγής, το οποίο επιθυμούν οι είκοσι φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν. Η ταινία μικρού μήκους «Μην τρέμεις» είναι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ και η ομάδα παραγωγής προχώρησε σε καμπάνια crowdfunding, δηλαδή οικονομικής στήριξης από το κοινό.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Σταματίου, τελειόφοιτος του Τμήματος, σεναριογράφος και διευθυντής παραγωγής, «μέλημά μας είναι να γίνει μια ταινία καλού επιπέδου, καθώς οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε έναν μεγάλο βαθμό, στη μετάβαση μεταξύ του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και ενός πολύ πιο απαιτητικού, και την ίδια στιγμή, αληθινού, του επαγγελματικού».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ταινία φοιτητών ζητά οικονομική στήριξη, «συνηθίζεται στις διπλωματικές και ιδιαίτερα λόγω πανδημίας έγινε αρκετές φορές», σημειώνει ο κ. Σταματίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά γίνεται πολύ καλά οργανωμένα. Η ομάδα των φοιτητών και των φοιτητριών έχει το δικό της «μπάτζετ», βάζουν δηλαδή οι ίδιοι χρήματα από την τσέπη τους, αλλά προχώρησαν στην καμπάνια crowdfunding καθώς «όσα περισσότερα μπορέσουμε να βγάλουμε, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Η ταινία αυτή αποτελεί για εμάς πάνω απ΄ όλα μια επένδυση. Το επόμενο βήμα μας προς το μέλλον, τη δουλειά, το επάγγελμα, τον χώρο που αγαπάμε και που είμαστε κομμάτι του. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, θέλουμε η ταινία, να αντανακλά, με έναν άρτιο, στιβαρό τρόπο, τη δημιουργική ταυτότητα, τις ικανότητες και την αισθητική μας», αναφέρει.

Η πανδημία «πάγωσε» την παραγωγή

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγωγή, στην οποία έχουν συμμετάσχει -μέχρι σήμερα- οι συγκεκριμένοι είκοσι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Κινηματογράφου. Η προπαραγωγή της ταινίας ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο λόγω πανδημίας «πάγωσε» αρκετές φορές.

Αυτό, όμως, έδωσε στην ομάδα την «ευκαιρία» να βάλει νέες, καλύτερες βάσεις και ξεκίνησαν εκ νέου πιο δυναμικά το φθινόπωρο του 2021. Τις μέρες αυτές ολοκληρώνεται το κάστινγκ, ενώ τα γυρίσματα -που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής- υπολογίζεται να γίνουν τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου 2022, και η ταινία να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Διαχείριση του φόβου

Το «Μην τρέμεις» είναι ένα δράμα- θρίλερ και αν και μπορεί να θυμίζει αυτό που ζούμε δύο χρόνια τώρα με την πανδημία, ο σεναριογράφος σημειώνει ότι δεν εμπνεύστηκε απ’ αυτήν, ούτε έχει σύνδεση η ταινία.

«Ωστόσο, επειδή πραγματεύεται πολύ το θέμα του φόβου, πράγματι μπορεί κάποιος να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές. Το θέμα της ταινίας είναι πώς διαχειριζόμαστε και ξεπερνάμε τον φόβο. Ένα κοινό θέμα που αφορά τους περισσότερους ανθρώπους», σημειώνει ο κ. Σταματίου.

Στόχος του ίδιου και της ομάδας είναι να δουν την ταινία τους σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. «Πιστεύουμε σε εμάς και σε αυτό που κάνουμε», τονίζει ο διευθυντής παραγωγής, ο οποίος ασχολείται καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του με τα θρίλερ. «Αγαπάω την ατμόσφαιρά τους και αυτό το είδος είναι που με ενδιαφέρει περισσότερο σαν σεναριογράφος», εξηγεί.

Πολύτιμη βοήθεια από το Τμήμα Κινηματογράφου

Το Τμήμα Κινηματογράφου, εκτός από το κομμάτι του εξοπλισμού, παρέχει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα βοήθεια για την παραγωγή της ταινίας. «Το σενάριο δουλεύτηκε πολύ σε αρκετά μαθήματα του τμήματος και τελικά πάνω στην ταινία θα γίνει διπλωματική και στη σκηνοθεσία και στη διεύθυνση φωτογραφίας», σημειώνει ο Γιάννης Σταματίου και συμπληρώνει ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που έχουν από τους καθηγητές είναι η καθοδήγηση «στο να βρει ο καθένας μας ποιος είναι σαν δημιουργός».

Για ένα «συλλογικό έργο που φέρνει κοντά όχι μόνο τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Κινηματογράφου από διαφορετικά έτη σπουδών και από διαφορετικές καλλιτεχνικές ειδικότητες αλλά αποτελεί και ένα ψηφιδωτό από τις εργασίες που εκπονήθηκαν σε διαφορετικά μαθήματα και εργαστήρια του Τμήματος», κάνει λόγο η πρόεδρος του Τμήματος Ελευθερία Θανούλη.

Σχολιάζοντας την καμπάνια στην οποία έχει προχωρήσει η ομάδα, η κ. Θανούλη τονίζει ότι συνιστά ένα βήμα προς τα εμπρός ή αλλιώς ένα βήμα προς τα έξω, προς την κοινωνία, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει στην παραγωγή της. «Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και αναμένω το τελικό αποτέλεσμα με μεγάλο ενδιαφέρον», σημειώνει η πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου.

Η πλοκή

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας τους, η Άννα παίρνει τον μικρότερο αδερφό της, τον Μιχάλη, και πηγαίνουν για ένα Σαββατοκύριακο στο παλιό σπίτι που πήγαιναν μαζί της, πριν πεθάνει, για να ηρεμήσει από την ένταση της ζωής της. Όμως, οι σκιές του παρελθόντος και οι φόβοι τους περίμεναν πολύ καιρό και κάτι σκοτεινό μοιάζει να καραδοκεί σε κάθε τους βήμα. Το κάποτε ήρεμο, ζεστό καταφύγιο, μοιάζει πλέον ένα μέρος σκοτεινό. Στοιχειωμένο. Η Άννα και ο Μιχάλης αισθάνονται μόνοι. Πιο μόνοι από ποτέ. Η Άννα καλείται να δώσει ένα τέλος στο φόβο της και να προχωρήσει. Να μην τρέμει.

Η ταυτότητα

Τη σκηνοθεσία της ταινίας «Μην τρέμεις» υπογράφει ο Ανδρέας Μακρής και το σενάριο ο Γιάννης Σταματίου. Στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη οι: Χρυσηίδα Αλεξανδράκη, Μαρία Ανθίδου, Κυριάκος Αποστολίδης, Δήμος Γκάνας, Νέλλη Γόντικα, Γιάννης Γρατσωνίδης, Στέλλα Δεληαντώνη, Στέφανος Ευαγγελόπουλος, Μάκης Ζάρας, Αθηνά Καραγιάννη, Μαρία Κουκουτίνη, Βασιλική Κουτλή, Γιώργος Μόκας, Βασιλίνα Παπαδημητροπούλου, ‘Αννα Παπάζογλου, ‘Αννα Παπαμίχου, Εριφύλη Πιτέλη και Δέσποινα Τσίτου.

   

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ