Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γιατί η Τετάρτη είναι η πιο δύσκολη μέρα – «Παγοδρόμιο» οι δρόμοι, τσουχτερό κρύο

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γιατί η Τετάρτη είναι η πιο δύσκολη μέρα – «Παγοδρόμιο» οι δρόμοι, τσουχτερό κρύο

Μπορεί η «Ελπίδα» να... φεύγει, όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι... τα δύσκολα τώρα έρχονται

Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίδα», η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη χώρα για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα και εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον κρατικό μηχανισμό, να βρίσκεται σε ύφεση, με τα προγνωστικά στοιχεία να δείχνουν ότι δεν θα χιονίσει ξανά τουλάχιστον σε μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο όπως φαίνεται… τα δύσκολα αρχίζουν τώρα.

Αυτό προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με τον Γιάννη Καλλιάνο να κάνει λόγο για 48ωρο που έρχεται. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του MEGA είπε πως αυτό που μένει είναι μόνο ο ισχυρός παγετός, ο οποίος θα δώσει πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ώρες. «Μπορεί να χιόνισε τις προηγούμενες ημέρες και να είχαμε πυκνές χιονοπτώσεις, σπάνιες για πολλές περιοχές, όμως εκτιμώ ότι τα πιο δύσκολα έρχονται από δω και πέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, όπως είπε αργά το βράδυ της Τρίτης και νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε ισχυρό παγετό, ιδιαιτέρως σε περιοχές που έχει ήδη χιονίσει, θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να βγει ο κόσμος για περπάτημα, ακόμα περισσότερο να προσπαθήσει να οδηγήσει.

Μάλιστα, έκανε λόγο ακόμα και για θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους -18 βαθμούς Κελσίου σε πολλές ορεινές περιοχές, ενώ και στην Αττική δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να πέσει στους -4 βαθμούς Κελσίου.

«Όλοι οι δρόμοι είναι βρεγμένοι αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου, όλο αυτό το νερό θα γίνει πάγος. Οι δρόμοι θα γίνουν παγοδρόμια» είπε χαρακτηριστικά.

«Παγοδρόμια οι δρόμοι»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδου.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία πως η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες, μέρες μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι περιοχές που καλύφτηκαν με χιόνι και ακόμα δεν έχουν καθαριστεί, τις επόμενες ώρες θα μετατραπούν σε παγοδρόμια.

«Η Τετάρτη θα είναι η δυσκολότερη μέρα μετά την κακοκαιρία λόγο παγετού. Η θερμοκρασία σήμερα δεν είχε πέσει πολύ χαμηλά λόγω νεφώσεων, ωστόσο αύριο επειδή ο καιρός έχει ανοίξει θα έχουμε μια ενέφελη νύχτα και στις περιοχές που είναι χιονοκαλλημένες η θερμοκρασία θα πέσει πάρα πολύ» είπε.

«Επομένως το πρωί της Τετάρτης, θα έχουμε ισχυρό παγετό. Οι επιφάνειες θα παγώσουν. Δυστυχώς πολλές περιοχές δεν έχουν καθαριστεί και το χιόνι είναι άφθονο μέσα στο δρόμο» συμπλήρωσε.

«Πιο ασφαλείς θα είμαστε όταν το χιόνι λιώσει. Το φρέσκο χιόνι μπορεί να το περπατήσει κάποιος, ο πάγος δεν αντιμετωπίζεται. Ειδικότερα, επισήμανε, την Τετάρτη οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται με παγετό».

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που και η Τετάρτη κηρύχθηκε μέρα γενικής αργίας στην χώρα, ενώ και στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά, δεν θα πραγματοποιηθεί η τηλεκπαίδευση. 

Γενική αργία την Τετάρτη σε πέντε περιοχές

Συγκεκριμένα συνεχίζεται και αύριο Τετάρτη η αναστολή λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν θα λειτουργήσουν οι δημοσιες υπηρεσίες στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εξαιρούνται της συγκεκριμένης απόφασης:

  • (α) οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,
  • (β) οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,
  • (γ) οι δημόσιες δομές υγείας,
  • (δ) τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και
  • (ε) υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Κλειστές και οι τράπεζες

«Καθώς με νεότερη απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διατηρείται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων φυσικών φαινομένων στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει ότι στις παραπάνω και μόνο περιοχές τα τραπεζικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 και δεν θα εκτελούν συναλλαγές για το κοινό», αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε σημερινή της ανακοίνωση, η οποία παραπέμπει και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά» αναφέρει η ΕΕΤ.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο, Τετάρτη

Βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, τοπικές χιονοπτώσεις στη Νότια Εύβοια και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, παγετός κυρίως στα ηπειρωτικά, ισχυρός στα βόρεια, θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και τοπικές χιονοπτώσεις στη Νότια Εύβοια και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στη Δυτική Μακεδονία ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 5 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς), -7 έως 3 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 6 βαθμούς), 1 έως 7 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 5 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 4-5 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια της ημέρας και παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες κατά τόπους στα μεγαλύτερα υψόμετρα ισχυρός περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ