Σεισμός στην αγορά: Τέλος η Wind – Τι θα γίνει με την εταιρεία

Σεισμός στην αγορά: Τέλος η Wind – Τι θα γίνει με την εταιρεία

Wind: Αλλαγές φέρνει στην αγορά η συγχώνευση της Wind με τη Νova, καθώς φέρνει το τέλος της πρώτης.

Όλα δείχνουν ότι νομικά η Nova θα απορροφήσει την Wind, αλλά οργανωτικά και ουσιαστικά η Wind θα απορροφήσει την Nova.

Στη νέα εταιρεία θα διατηρηθεί η ονομασία Nova, καθώς η ονομασία Wind, παρόλο που αποτελεί ένα ισχυρό εμπορικό όνομα στην ελληνική αγορά, εντούτοις δεν είναι «αυθεντικό». Προέρχεται από την Wind Ιταλίας, στην οποία η ελληνική Wind συνεχίζει μέχρι και τώρα να καταβάλλει ετήσιο τίμημα της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.

Η United Group δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει το brand name της Wind τη στιγμή που η ονομασία Nova, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε λίγο λόγω της επενδυτικής απραξίας της πρώην Forthnet, παραμένει επίσης μια οικεία εμπορική ονομασία στην ελληνική κοινωνία

Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η νέα εταιρεία που θα προκύψει από την συγχώνευση των Windκαι Nova, θα έχει δύο βασικές επιχειρηματικές μονάδες. Η πρώτη που θα προσφέρει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (πρώην Wind) και η δεύτερη που θα προσφέρει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης (πρώην Νova). Τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες δηλαδή της πρώην Forthnet, θα αναλάβει η πρώην Wind η οποία και διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία.

Ωστόσο υπάρχει και μια τρίτη επιχειρηματική οντότητα, η οποία θα παραμείνει ξεχωριστή. Πρόκειται για την εταιρεία Hellenic Open Fiber την οποία ίδρυσε η Wind λίγο μετά την συμφωνία εξαγορά της από την United Group. Η δημιουργία της εταιρείας έγινε με τις ευλογίες του νέου μετόχου, και αναμένεται να αποτελέσει το νέο όχημα ανάπτυξης δικτύων της νέας Nova, στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

Στη νέα εταιρεία, ο βασικός μέτοχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύμπραξης με κάποιο τρίτο επενδυτή, είτε εγχώριο (π.χ. ΔΕΗ), είτε από το εξωτερικό (π.χ. fund ή και άλλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών). Επαφές της Nova με τη ΔΕΗ προϋπήρχαν και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και στους επόμενους μήνες. Το δεδομένο είναι, ότι η νέα Nova φαίνεται να θέλει να επενδύσει περισσότερο σε δίκτυα νέας γενιάς, από ό,τι ήθελε ή μπορούσε η παλιά Wind, και φυσικά πολύ περισσότερο και από την παλιά Forthnet, η οποία ήθελε να επενδύσει, αλλά δεν μπορούσε καθώς βρίσκονται σε πτωχευτικά… σύνορα.

Μάλιστα η United Group γνωστοποιώντας την πλήρη εξαγορά της Wind ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα 1,3 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για κεφάλαια που ποτέ δεν είχαν στην διάθεσή τους, τόσο η Windόσο και η Forthnet, μέσα στην διάρκεια της προηγούμενης δεκαετία. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επενδυθούν τόσο σε οπτικές ίνες που θα φτάνουμε μέχρι το σπίτι (FTTH), όσο και σε δίκτυα κινητής 5G.

To αξιοσημείωτο είναι ότι ο μέτοχος της νέας Nova επενδύει διπλάσια κεφάλαια από εκείνα της Vodafone. Η τελευταία θα επενδύσει στην επόμενη πενταετία περί τα 600 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μπορεί να μετασχηματίσει σε καθαρά «δεύτερο» παίκτη την νέα Nova.

Wind:Απέναντί της και νέος πάροχος!

Παράλληλα, μεγάλο πλήγμα για Cosmote, Wind και Vodafone καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν ανταγωνισμό από ένα νέο πάροχο κινητής!

Ο λόγος για την Volton η οποία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr κοντά σε συμφωνία με έναν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, για να λειτουργήσει ως Μobile Virtual Network Operator (MVNO).

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην προμήθεια κι εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος είχε ανακοινώσει ήδη από τις αρχές του έτους την πρόθεσή της να διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Για το σκοπό αυτό, μέσω της Cell Mobile, της νεοσύστατης συνδεδεμένης εταιρείας η οποία και θα πραγματοποιήσει την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind) χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί κάποια συμφέρουσα εμπορική συμφωνία.

Κατόπιν αυτού η Volton ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία φαίνεται να αποφέρει καρπούς και η εταιρεία να ετοιμάζεται να συνεργαστεί με έναν από τους εγχώριους παρόχους που έχουν και στο παρελθόν προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες σε εταιρείες που θέλησαν να δραστηριοποιηθούν ως εικονικοί πάροχοι στην ελληνική αγορά.

Σημειωτέον ότι ένας εικονικός πάροχος δεν διαθέτει δικές του υποδομές αλλά «νοικιάζει» το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές χονδρικής που λαμβάνει οφείλουν να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την δραστηριοποίησή του στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι εταιρείες MVNO στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό και αγορές προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα και προσφορές.

Παρότι στη χώρα μας εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί κάποιος εικονικός πάροχος, το μοντέλο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1.000 MVNO παρόχους παγκοσμίως. Στην περίπτωση της Ευρώπης, αντίστοιχα παραδείγματα συναντά κανείς σε Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, και Γαλλία.

Η κατάσταση δείχνει να αλλάζει και στη χώρα μας, με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ) να φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για την δραστηριοποίηση εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operatos-MVNO – MVNOs) μετά και την ενεργοποίηση του 5G. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, «η έλευση του 5G διευρύνει τις ευκαιρίες στον κλάδο και κάθε εταιρεία με περισσότερους από 100.000 πελάτες στην Ελλάδα μπορεί και θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO».

Πηγή: xristika.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ