Οι προβλέψεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου για οπαδική βία, λέσχες φιλάθλων και e-sports

Οι προβλέψεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου για οπαδική βία, λέσχες φιλάθλων και e-sports

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα τελευταία 2,5 χρόνια, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η νομοθετική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά το χώρο του αθλητισμού είναι ευρεία και πολυεπίπεδη.

*Του Ιάκωβου Τεχνόπουλου

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και ως βασικό του αντικείμενο έχει την καταπολέμηση της οπαδικής βίας αποτελεί μία ισχυρή νομοθετική πρωτοβουλία, ενδεικτική της αποφασιστικότητας της Πολιτείας να βάλει τέλος σε ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες την ελληνική κοινωνία.

Παρότι αποτελεί μόνιμη προεκλογική δέσμευση των κομμάτων, είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε απτές και δραστικές πρωτοβουλίες επάνω στο ζήτημα,αφενός με ρυθμίσεις που θα επιφέρουν πολιτικό κόστος (όπως η αναστολή λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων που προβλέπεται στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου) και αφετέρου με καινοτομίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής προς όφελος της Πολιτείας (όπως η δημιουργία ψηφιακού μητρώου μελών των λεσχών φιλάθλων που προβλέπεται στο άρθρο 6).

Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε τις βασικότερες και πιο καινοτόμες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αρχικά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση τις οπαδικής βίας και συμπληρωματικά σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του ηλεκτρονικού αθλητισμού (e-sports).

Αυστηρότερες ποινές

 

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αποτελεί τον πυρήνα της νομοθετικής πρωτοβούλιας της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει τις πιο ουσιαστικές και ρηξικέλευθες διατάξεις για την πάταξη της οπαδικής βίας. Οι δύο πυλώνες της ενότητας αυτής είναι αφενός η αυστηροποίηση  του πλαισίου των ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με αθλητικές εκδηλώσεις και αφετέρου η εν συνόλω αναμόρφωση της λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων.

Αρχικά, σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 41ΣΤ του αθλητικού νόμου (2725/1999), ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προστίθεται η περίπτωση ε’, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους εισέρχονται και παραμένουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη θα διευκολύνει την ανίχνευση και την καταγραφή εκείνων που συμμετέχουν στα επεισόδια από τις κάμερες ασφαλείας των γηπέδων, ανοίγοντας το δρόμο για την ταυτοποίηση τους. Η συγκεκριμένη διάταξη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ποινικές δικογραφίες που σχηματίζονται για τα επεισόδια μένουν ανεξιχνίαστες καθώς οι δράστες δεν ταυτοποιούνται ποτέ.

Λέσχες φιλάθλων

Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου, δηλαδή την εν συνόλω αναμόρφωση των λεσχών φιλάθλων, κεντρικής σημασίας είναι το άρθρο 3, το οποίο συγκεκριμενοποιεί και αυστηροποιεί το πλαίσιο λειτουργίας τους. Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος της δράσης τους. Θεμελιώδης διαφοροποίηση αποτελεί η πρόβλεψη ότι κάθε αθλητικό σωματείο, τμήμα αμειβομένων αθλητών ή αθλητική ανώνυμη εταιρεία μπορεί να έχει μόνο μία λέσχη φιλάθλων.

Σε ό,τι αφορά τα παραρτήματα, των οποίων το καθεστώς ρυθμίζεται στην παράγραφο 3, για τη δημιουργία τους απαιτείται (εκτός όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται για όλες τις λέσχες) προσκόμιση:

α) αντιγράφου του πρακτικού συνεδρίασης του διοικητικούσυμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης της λέσχης, στο οποίο, σύμφωνα με το καταστατικό της, έχεικαταχωριστεί η απόφαση ίδρυσης του παραρτήματος, β) καταλόγου πενήντα (50) τουλάχιστον μελών της λέσχης, (…) τα οποία είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου στον οποίο ιδρύεται το παράρτημα, ανπρόκειται για δήμο της περιφέρειας Αττικής ή είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιφερειακής ενότητας στηνοποία ιδρύεται το παράρτημα, σε κάθε άλλη περίπτωση και γ) αντίγραφο του συμφωνητικού μίσθωσηςή παραχώρησης της χρήσης του ακίνητου στο οποίο πρόκειται να στεγασθεί το παράρτημα.

Ακόμη, σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 6, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπεται η σύσταση ψηφιακού μητρώου μελών των λεσχών φιλάθλων. Μία τέτοια καταγραφή επισήμων στοιχείων όλων των μελών των λεσχών φιλάθλων εξ ορισμού συνεπάγεται μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας τους από την Πολιτεία και διαφάνεια ως προς τις ενέργειες των μελών.

Τέλος, κλείνοντας το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αξίζει να αναφερθεί κανείς στο άρθρο 9, το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων μέχρι τις 31.7.2022 για λόγους δημόσιας τάξης. Επί της ουσίας, η διάταξη αυτή σκοπεύει στο να δοθεί χρόνος τόσο στις ομάδες όσο και στις ίδιες τις λέσχες να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ορίζει το νέο νομοσχέδιο.

Ρυθμίσεις για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό (esports)

 

Ο ηλεκτρονικός αθλητισμός αναπτύσσεται ραγδαία παγκοσμίως, παρουσιάζοντας πρωτοφανή απήχηση κυρίως στις μικρότερες ηλικίες. Όπως σε κάθε νέο είδος, είναι λογικό να υπάρχει ένα ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπληρώσει, προβαίνοντας στη θέσπιση ρυθμίσεων για τον ψηφιακό αθλητισμό στο παρόν νομοσχέδιο.

Αρχικά, στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου ορίζεται η έννοια του αθλητή ηλεκτρονικού αθλητισμού, προβλέπεται ότι ο εν λόγω αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε προπονήσεις, αγώνες και διοργανώσεις σε περισσότερα από ένα ατομικά η ομαδικά ηλεκτρονικά αθλήματα, καθώς θεσπίζεται και η απαγόρευση της συμμετοχής του αθλητή ως μέλους σε παραπάνω από μία ομάδες ηλεκτρονικού αθλητισμού. Επίσης, ορίζεται ότι οι διατάξεις που ισχύουν για τις μεταγραφές αθλητών ερασιτεχνικού αθλητισμού ισχύουν και για τις μεταγραφές αθλητών ηλεκτρονικών αθλητισμού.

Τέλος, στο άρθρο 32 το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση σωματείων με αντικείμενο την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αθλημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία για την απόκτηση ειδικής αθλητικής οργάνωσης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ακόμη,ήδη υφιστάμενα αθλητικά σωματεία ρυθμίζεται ότι μπορούν να καλλιεργούν ως κλάδο άθλησης ηλεκτρονικά αθλήματα.

*Ο Ιάκωβος Τεχνόπουλος είναι δικηγόρος και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Αθλητικού Δικαίου του πανεπιστημίου Trent του Nottingham.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ