Σουηδία και Φινλανδία θα ανακοινώσουν στις 16 Μαΐου την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σουηδία και Φινλανδία θα ανακοινώσουν στις 16 Μαΐου την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία έχει απειλήσει με συνέπειες τις δύο σκανδιναβικές χώρες εάν ενταχθούν στη συμμαχία.

Σουηδία και Φινλανδία σκοπεύουν να εκφράσουν από κοινού το Μάιο την πρόθεσή τους να καταστούν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές, οι εφημερίδες Iltalehti της Φινλανδίας και Expressen της Σουηδίας τονίζουν πως, σε τρεις εβδομάδες, Ελσίνκι και Στοκχόλμη θα δηλώσουν δημοσίως ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη διεθνή αμυντική ουδετερότητα και να ενταχθούν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν μεν ενισχύσει τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, αλλά έχουν αποφύγει την ένταξη στη συμμαχία. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε δραματική αλλαγή της πολιτικής τους, επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στις 16 Μαΐου και, στη συνέχεια, θα ανακοινώσουν την πρόθεσή τους για ένταξη στη συμμαχία, ανέφερε η εφημερίδα Iltalehti.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία, λίγες ημέρες πριν, στις 20 Απριλίου, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες της χώρας εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε κάποια μορφή στρατιωτικής συμμαχίας, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν φέρει τη Φινλανδία πολλά βήματα πιο κοντά στην αναγκαία στρατιωτική ευθυγράμμιση», είπε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας, Άντι Λίντμαν, στους βουλευτές του κόμματος.

Την ίδια ημέρα, δημοσκόπηση της Demoskop, που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet, έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24%, ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.

Η Μόσχα, πάντως, έχει απειλήσει με απροσδιόριστες συνέπειες την Σουηδία και τη Φινλανδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ