Γράφουν-σβήνουν για την κατάργηση της μάσκας: Τι θα ισχύσει για αεροπλάνα, μέσα μεταφοράς, καταστήματα

Γράφουν-σβήνουν για την κατάργηση της μάσκας: Τι θα ισχύσει για αεροπλάνα, μέσα μεταφοράς, καταστήματα

Εξειδίκευση των χώρων που θα καταργηθεί η μάσκα.

Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων γι΄αυτό που έχει ανακοινώσει εδώ και περίπου ένα μήνα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ότι δηλαδή από 1η Ιουνίου θα πετάξουμε τις μάσκες.

Το μέτρο φαίνεται να έχει «κλειδώσει» από την κυβέρνηση καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δείχνει πως επιτρέπεται η άρση αυτού του μέτρου, ωστόσο ο ρόλος της Επιτροπής είναι να εξετάσει τους χώρους που «επιτρέπουν» την κατάργηση του μέτρου. Με άλλα λόγια να εξειδικεύσει το μέτρο.

Το αρχικό πλάνο

Όπως είχε γράψει το in προ ημερών, το αρχικό σχέδιο ήταν η μάσκα να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές Υγείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε πλοία και τρένα.

«Ναι» σε αεροπλάνα, «όχι» σε πλοία;

Ωστόσο πλέον υπάρχουν κι άλλα αιτήματα υπουργείων προς εξέταση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ειδικά μετά την εισήγηση του ECDC και του EASA για κατάργηση της μάσκας σε αεροπλάνα και αεροδρόμια. 

Εύλογα λοιπόν θα αναρωτιόταν κάποιος πως αν δοθεί το «πράσινο φως» για το πέταγμα της μάσκας στο αεροπλάνο, τότε θα πρέπει να γίνει το ίδιο και στα πλοία και στα τρένα.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι της Επιτροπής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη τάσσονται υπέρ των εισηγήσεων των ευρωπαϊκών οργανισμών. Έτσι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η μάσκα να καταργηθεί σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Ωστόσο πηγές αναφέρουν στο in πως κάθε μέσο μεταφοράς θα εξεταστεί μεμονωμένα, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψιν το κατά πόσον τα συστήματα εξαερισμού «επιτρέπουν» την κατάργηση της μάσκας.

Αύξηση των επιβατών στα ΜΜΜ, άρα υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Όσον αφορά τα ΜΜΜ, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική, καθώς υπάρχει μία κατακόρυφη αύξηση των επιβατών το τελευταίο διάστημα και λόγω υποχώρησης του ιού και λόγω της αύξησης των καυσίμων.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές φροντίδας τόσο για τους ασθενείς όσο φυσικά και για τους εργαζόμενους. 

Σχολεία με μάσκα μέχρι το…τέλος

Όσον αφορά τα σχολεία φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Έτσι οι μαθητές όλων των βαθμίδων και οι δάσκαλοι θα πουν «καλό καλοκαίρι» φορώντας τις μάσκες τους.

Η μεγαλύτερη αλλαγή

Η πιο μεγάλη αλλαγή που θα συζητηθεί είναι η κατάργηση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του εμπορικού κλάδου.

Η στάση του υπουργείου Υγείας έχει προσανατολιστεί προς την κατάργηση του μέτρου σε καταστήματα, σούπερ μαρκετ, εμπορικά κέντρα, χώρους ομορφιάς ωστόσο περιμένει και το τελικό «οκ» των ειδικών προκειμένου να προβεί στην ανακοίνωσή του.

Άλλωστε έχει παρατηρηθεί μία γενικότερη χαλάρωση του συγκεκριμένου μέτρου κυρίως στα μικρά γειτονικά μαγαζιά, ωστόσο μένει να δούμε αν θα ισχύσει και για τα μεγαλύτερα. 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ